La reducció del nombre de persones aturades és fictícia ja que no és donada per la creació d'ocupació sinó per l'esgotament de les prestacions, la no-renovació de la demanada i l'inici de la majoria de cursos de formació ocupacional
El 2011 acaba amb 614.244 aturats i sense que els contractes registrats facin preveure un bon 2012 pel que fa a l'ocupació
ATUR REGISTRAT A CATALUNYA/ESPANYA
El mes de desembre de 2011 deixa una xifra de 614.244 persones registrades com a aturades a les oficines del Servei d’Ocupació de Catalunya, cosa que significa un increment interanual del 9,2% (51.571 aturats i aturades registrats més que fa un any). En aquest mes de desembre l’atur català se situa per sobre de la mitjana de l’Estat espanyol en 1,3 punts percentuals. Respecte al mes anterior, s’ha donat una reducció de -1.425 persones aturades (-0,2%). Aquesta lleugera reducció de l’atur és deguda a l’esgotament de les prestacions per atur, a la no-renovació de la demanda i a l’inici de cursos de formació ocupacional, ja que un mes més, el nostre mercat de treball segueix sense generar ocupació.
ATUR PER SECTORS D’ACTIVITAT I PROVÍNCIES
El sector que més ha incrementat l’atur és el sector serveis, amb un increment interanual del 13,4% (44.232 persones aturades més). Només la indústria ha reduït l’atur respecte a l’any anterior. Concretament en un -1,1% i 1.067 persones menys. Tarragona és la província que més incrementa Inter anualment l’atur en termes relatius, concretament ha augmentat en un 11%. Seguidament trobem Lleida amb un 10,2%, Barcelona amb un 9,2% i Girona amb un 6,6%.
ATUR PER SEXES
Al mes de desembre tant homes com dones augmenten en nombre de persones aturades. Les dones han augmentat en un 9,6% i 25.654 dones aturades més respecte al desembre de 2010, i els homes, en menor mesura, ho han fet en un 8,7% i 25.917 aturats més. Respecte al mes anterior, els homes presenten un augment del 0,8% i les dones una reducció del -1,3%.
ATUR PERSONES IMMIGRANTS
Les persones immigrants representen el 22,9% dels nous aturats i aturades registrats a Catalunya al mes de desembre de 2011. L’atur registrat d’aquestes persones ha experimentat un increment interanual del 7,1%, percentatge que es tradueix en 9.270 persones aturades més.
CONTRACTACIÓ
La contractació total a Catalunya s’ha reduït en un -4,6% respecte a l’any 2010 (7.587 contractes menys que fa un any). La contractació temporal cau en un -1,8%, dada que significa 2.598 contractes temporals menys, i la indefinida disminueix en un -26,8% (4.989 contractes indefinits menys que fa un any). Si ens fixem en els resultats respecte al mes anterior, la contractació total presenta una reducció del -9,6% (16.920 contractes menys). En aquest cas, la modalitat temporal cau en un -8,4% (13.403 contractes temporals menys), i la indefinida ho fan en un -20,6% (3.517 contractes indefinits menys). A l’Estat espanyol la contractació total s’ha reduït en un -5,9% respecte al mes anterior.
PRESTACIONS
El mes de novembre es va tancar amb 443.298 persones aturades a Catalunya que rebien una prestació per atur. D’aquestes persones beneficiàries, el 55,4% percebia una prestació contributiva, el 40,1% rebia el subsidi i un 4,4%, la Renda Activa d’Inserció. Si ens fixem en els increments interanuals, cal destacar la reducció del nombre de persones beneficiàries de prestació contributiva (-3,8%), la disminució del subsidi (-6,7%) i l’augment accentuat de la Renda Activa d’Inserció (98,2%). Respecte al mes anterior, el nombre de persones beneficiàries de prestacions s’ha reduït en un 1,5%.
En aquest escenari, CCOO de Catalunya:
- Insta els poders públics a modificar la política de retallades injustificades que comporten la contracció de l’economia per una política d’aposta per la inversió pública i la millora dels serveis públics que reactivin l’economia i contribueixin a crear ocupació.
- Exigeix al Govern central que qualsevol reforma laboral que vulgui dur a terme sigui amb l’acord dels agents socials, ja que les reformes decidides unilateralment no han creat mai ocupació al nostre país.
- Denuncia que les mesures per a reduir el dèficit públic posades en marxa pel Govern de l'Estat no difereixen de les dutes a terme fins ara, i que no han suposat la millora de l'economia ni de l'ocupació. La pujada temporal de l'IRPF i/o de l'IVA no és la política fiscal necessària per a millorar els ingressos.
- Acusa el Govern central de fer carregar sobre els col•lectius més febles la reducció de la despesa pública (joves, empleats públics o perceptors del SMI). La congelació del Salari Mínim Interprofessional és injusta i castiga qui es troba en pitjor situació en el mercat de treball; retirar l'ajut per a l'emancipació dels joves afecta el col•lectiu amb major taxa d'atur i precarietat laboral; i no permetre la recuperació del poder adquisitiu dels pensionistes té un impacte negatiu sobre el consum, el creixement econòmic i el futur del sistema de pensions.
Calella a 4 de gener de 2012