INFORMACIÓ SINDICAL A L'ABAST Secció Sindical CCOO Hospital de Calella

SECCIÓ SINDICAL DE CCOO DE L'HOSPITAL SANT JAUME DE CALELLA I ABS CALELLA-MALGRAT-PALAFOLLS

Benvolguts companys/es:

Oferim aquest espai que pretenem que serveixi com a canal de difusió de la informació generada a l'entorn sindical i laboral i, alhora, com a mitjà d'intercanvi d'impressions entre la nostra Secció Sindical de CCOO Hospital Sant Jaume de Calella i ABS Calella/Malgrat/Palafolls
i els treballadors de la nostra empresa.

Esperem que la informació penjada al bloc sigui de la vostra utilitat.

ccoohsjcabscm@gmail.com

dilluns, 27 de febrer del 2012

EL GOVERN INICIA EL PROCÉS DE DESMANTELLAMENT DE L'ICS

CCOO VOTA  EN CONTRA



 CCOO vota en contra del projecte de reformulació de l'Institut Català de la Salut

 El Consell d’Administració de l’ICS va aprovar el passat 23 de febrer iniciar el procés de reformulació de l’ICS creant dues entitats filials: l’Hospital Arnau de Vilanova i els 26 centres d’atenció primària de Girona.


Els representants de CCOO van votar en contra per les següents raons:


·         El document aprovat va ser lliurat amb només dos dies d’antelació.


·         El document aprovat té només 12 pàgines de generalitats, totalmen insuficient per determinar un canvi radical en l’estructura de l’ICS. No és un projecte detallat i no té cap memòria econòmica.


·         Un document que es va lliurar al Parlament de Catalunya, i que durant molt de temps es va voler amagar, conté elements que contradiuen el que ahir es va expressar al Consell d’Administració de l’ICS.


CCOO estem a favor d’una reformulació de l’ICS que serveixi per descentralitzar-lo, donar més autonomia de gestió als centres i fer que els professionals es corresponsabilitzin de la gestió i els resultats; tot amb l’únic objectiu de millorar-ne l’eficiència i l’atenció que donem a la ciutadania.

Per això, creiem que el primer pas, imprescindible, ha de ser la professionalització de la gestió i dels càrrecs directius. No pot ser que una empresa de 40.000 treballadors tingui 4 directors gerents en 6 anys.

 

Calella a 27 de febrer de 2012

 

dijous, 23 de febrer del 2012

A LA XHUP NO S'APLICARÀ EL DESCOMPRE DEL 3%

El Parlament ha publicat la Llei de pressupostos i hem pogut accedir al text definitiu. Finalment, s'ha exclòs la sanitat concertada del descompte que ha aprovat el Govern per a la resta de treballadors del sector públic. 



Aquest és el text definitiu de l'article 34 (mireu l'apartat 3):


Article 34. Altres mesures de reducció de la despesa de personal per al 2012


  1. S’autoritza el Govern a adoptar mesures excepcionals de reducció de la despesa de personal prevista per a l’exercici del 2012 que poden afectar, preferentment i amb caràcter proporcional sobre el total de les retribucions anuals, les pagues addicionals dels conceptes que tinguin consideració de complement específic o equivalent. Aquestes mesures han de tenir un impacte equivalent sobre el personal laboral de l’Administració de la Generalitat i la resta de personal del sector públic de la Generalitat, i també sobre el personal de les universitats públiques, d’acord amb llur règim retributiu. Per al personal laboral, la distribució i l’aplicació de la reducció prevista per aquest apartat es produirà per mitjà de la negociació col·lectiva i, en cas que l’1 de maig de 2012 no s’hagi arribat a un acord de distribució, aquesta reducció s’aplicarà a les retribucions de juny i desembre.
  2. Pel que fa a les entitats concertades dels àmbits educatiu i social no incloses en el sector públic de la Generalitat, es repercutirà una reducció equivalent en l’import dels crèdits dels pressupostos de la Generalitat per al 2012 corresponents al pagament delegat dels concerts educatius i als concerts o encàrrecs de gestió per la prestació de serveis socials de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials amb entitats del sector públic, i també dels crèdits per al finançament ordinari de les universitats públiques. En el marc dels acords d’analogia retributiva, a partir de l’1 de gener de 2012 la part corresponent a les retribucions del personal que presta serveis en els ensenyaments objecte de concert dels centres concertats i percebudes pel sistema de pagament delegat, experimentarà una reducció anàloga a tots els efectes per al personal funcionari docent no universitari, sense que l’import resultant sigui en còmput anual inferior al corresponent al personal públic amb condicions equivalents. A aquests efectes, s’autoritza el Govern a adequar l’import dels mòduls dels concerts educatius per a l’any 2012 corresponents a les despeses de personal.
  3. Les entitats del sector públic de la Generalitat que tinguin subscrits contractes o convenis per a la prestació de serveis sanitaris amb el Servei Català de la Salut resten excloses de l’aplicació de les mesures regulades per aquest article.


Davant alguns dubtes s’han començat a plantejar, os volem informar que A la XHUP no s'aplicarà el descompte del 3%

Calella a 23 de Febrer de 2012




dimarts, 21 de febrer del 2012

Mentides i veritats sobre els serveis públics


L’Àrea Pública de CCOO ha publicat ¡Les mentides que ens expliquen! ¡Les veritats que ens amaguen!, Un document en el qual el sindicat defensa els serveis públics, com a garantia d’igualtat i cohesió social.


Dividit en dues parts, a la primera titulada Les veritats que ens explica!, El document exposa les “mentides” amb què es pretén justificar el deteriorament, les retallades i, en última instància, la mercantilització i privatització dels serveis públics. 5 mentides que queden al descobert i són contestades en la segona part titulada Les veritats que ens amaguen!, En la qual es fa una ferma defensa dels nostres serveis públics.



Fes clic en el següent enllaç per veure el document Mentides i veritats dels serveis públics


 Calella a 21 de febrer de 2012

dilluns, 20 de febrer del 2012

MES DE 400.000 PERSONES A LA MANIFESTACIÓ D'AHIR A BARCELONA

400.000 persones es van  manifestat ahir per Barcelona en protesta contra la reforma laboral recientment aprovada pel Govern.



Les marxes d’aquest passat diumenge han segut la primera mobilització social a la que s’enfronta l’Executiu de Mariano Rajoy. Se van fer protestes en 57 ciutats de l’estat Espanyol, amb cites en Catalunya a les quatre capitals de província i a la ciutat de Tortosa.



La manifestació de la capital catalana, convocada pels sindicats UGT i CCOO, ha comptat amb el suport d'ICV, EUiA, ERC i el PSC, que han desfilat per aquest ordre amb els seus propis lemes per darrere de la pancarta principal.


La manifestació va  marxar enmig d'un ambient animat i darrere la pancarta “Ni reforma laboral ni retallades”. Després de la lectura d'un manifest contra la reforma laboral per ser "injusta" amb els treballadors, "ineficaç per a l'economia i inútil per crear ocupació".


La resta de Catalunya


A Tarragona, més de 4.000 persones s'han manifestat per la Rambla Nova cap a la Delegació del Govern, També a Tortosa han participat cerca de 2.000 persones.

A Lleida la manifestació de protesta contra la reforma laboral ha reunit unes 1.500 persones, que han recorregut els carrers del centre de la ciutat entre la plaça Ricard Vinyes, punt de sortida, i la plaça de la Pau, on es troba la Subdelegació del Govern.

A Girona s'han reunit milers de persones (4.000, segons càlculs de la policia; 8.000, segons els sindicats) i s'han manifestat durant una hora pels principals carrers de la ciutat per mostrar el seu rebuig a la reforma. Els manifestants s'han reunit a la plaça del Vi, davant l'ajuntament de la ciutat.

Des d’aquesta secció Sindical, volen donar les gràcies a tots els companys que es varen desplaçar a les diverses manifestacions celebrades  al nostre país.

MOLTES  GRACIES  A TOTS !!!

Calella a 20 de febrer de 2012

divendres, 17 de febrer del 2012

NO A LA REFORMA LABORAL !

MANIFESTACIONS   DIUMENGE  19  DE  FEBRER


PUNT DE TROBADA DE TOTS EL COMPANYS DE SANITAT
El pròxim diumenge 19 de febrer es celebraran manifestacions a les capitals de província de tot el país. És la primera d’un procés de mobilitzacions “creixent i sostingut”, que anirà  acompanyat d’una campanya d’informació en els centres de treball, contra la reforma laboral

·         a Barcelona: 12 hores a Passeig de Gràcia - Avinguda Diagonal

·         a Tarragona: 12 hores a l'Estàtua dels Despullats (Rambla Nova)

·         a Girona: 12 hores a la Plaça de la Independència

·         a Tortosa, 12 hores a la plaça del Carrilet

Des d’aquesta secció sindical fem una crida a la ciutadania per convertir els carrers en un “clamor” contra la reforma pensada per satisfer a empresaris i mercats financers, i que no només no va a crear ocupació sinó que afavorirà la seva destrucció, perquè abarateix i facilita el acomiadament, desprotegeix els treballadors i dona mes poder als empresaris.



OS ESPEREM A TOTS, SEREU BENVINGUTS



PER QUÈ LA REBUTGEM ?

Ø  Acomiadament més barat: a 20 dies. Tot i que el missatge oficial diu que es rebaixa el preu de l’acomiadament improcedent dels 45 als 33 dies, la gran reforma és en realitat l’ampliació de les causes d’acomiadament procedent. Així, la majoria de les indemnitzacions seran de 20 dies per any treballat. I això farà augmentar l’atur perquè serà més fàcil acomiadar.

Ø  En dos trimestres et retallen el sou, i en tres te  acomiaden. La baixada d’ingressos o vendes durant dos trimestres consecutius, encara que l’empresa tingui beneficis, serà motiu suficient per rebaixar-te el sou. I al tercer trimestre et podran acomiadar. A més, l’empresa podrà modificar lliurement les condicions de treball. Categoria, horari, salari, mobilitat geogràfica... Hauràs d’escollir entre la imposició o l’acomiadament procedent (20 dies). L’empresari/ària té el poder.

Ø  Via lliure als expedients de regulació d’ocupació (ERO). Les empreses podran imposar els ERO, ja que s’elimina el tràmit de mediació i autorització de l’Administració. Es deixa el camí lliure a les deslocalitzacions i els tancament d0empreses.

Ø  Cop a la negociació col·lectiva. L’empresa es podrà desvincular del conveni col·lectiu, és a dir, no aplicar-lo, després de dos trimestres de disminució d’ingressos. La prevalença del conveni d’empresa suposarà la rebaixa de condicions de treball en les petites i mitjanes empreses

Ø  Es condemna el jovent a la precarietat. Aquesta reforma no crearà ocupació i, a més, condemna el jovent a uns salaris baixos, contractes precaris i a tenir menys drets si volen treballar.



QUÉ PROPOSEM ?

Ø  Una reforma fiscal que faci el sistema més just, solidari i redistributiu: cal controlar el frau fiscal; igualar la tributació de les rendes del treball i del capital; restablir l’impost del patrimoni i el de successions, establir un impost internacional a les operacions especulatives; perseguir l’economia submergida i eliminar els paradisos fiscals.

Ø  Una reforma financera en profunditat perquè els poders públics puguin controlar els mercats financers i bancaris per posar-los al servei de l’economia productiva i generadora d’ocupació. I que no siguin únicament una eina d’especulació.

Ø  Un canvi de model productiu. L’especialització en sectors de poc valor i la competència en salaris baixos i acomiadament fàcil és un model condemnat a fracàs com s’ha demostrat fins ara. Hem d’apostar per la producció d’alt valor afegit, la competitivitat de les empreses. La formació dels treballadors/es l’ocupació de qualitat i els salaris dignes. 

Ø  Cal impulsar polítiques públiques. El desenvolupament de la nostra economia passa per impulsar polítiques públiques i invertir en els serveis públics, en comptes d’aplicar retallades indiscriminades que afecten serveis essencials com la sanitat o l’educació

Calella a 17 de febrer de 2014

dijous, 16 de febrer del 2012

SENSE ACORD A L'INSTITUT CATALA DE SALUT

CCOO denuncia que les interferències del Departament de Salut,
van impedir arribar a un acord a l'institut Català de Salut

El conseller de Salut no diu la veritat quan culpa els sindicats de la disminució d’activitat de l’ICS


El sindicat denuncia un cert interès per torpedinar l’acord i poder justificar el trossejament de l’ICS

L’any 2011 els hospitals de l’Institut Català de la Salut van patir una retallada de la seva activitat molt superior a la que es va aplicar a la resta de centres de la Xarxa Hospitalària d’Utilització Pública (XHUP). En el Parlament de Catalunya, el conseller de Salut va fer recaure la responsabilitat sobre els sindicats i va dir que a l’ICS no vam ser capaços d’arribar a un acord al qual sí que vam arribar a la resta del sector. Res més lluny de la veritat. La negociació a l’ICS va ser a final d’any, quan la disminució d’activitat dels hospitals de l’ICS ja s’havia fet efectiva. Aquesta retallada d’activitat als hospitals de l’ICS va ser decidida pel Departament molt abans i forma part d’una estratègia sistemàtica de treure activitat a l’ICS per passar-la als centres concertats i, de vegades, als privats.


És cert que a l’ICS no es va poder arribar a un acord, com sí que havíem aconseguit en molts altres centres de la XHUP. Cal tenir en compte, però, que per la part sindical els interlocutors érem els mateixos; el que era diferent a l’ICS era la representació de l’empresa i les interferències que es produïen des del Departament, ja que cada vegada que es veia la possibilitat d’arribar a un acord, el conseller feia unes declaracions que dinamitaven la negociació. Tot sembla indicar que hi havia un cert interès perquè no s’arribés a un acord i poder dir que l’ICS és ingovernable; tot plegat amb l’única intenció de poder justificar el seu trossejament i l’entrada de capital privat. Per a això es va fitxar Josep Prat i això és el que no va voler explicar el conseller.

Calella a16 de febrer de 2012


dimarts, 14 de febrer del 2012

ESTUDI DE LA REFORMA LABORAL

 La reforma laboral en 10 punts


1.          Dret a la formació i contracte per a l’aprenentatge

Els treballadors amb més d’un any d’antiguitat tindran permís retribuït de 20 hores anuals d’activitats formatives el contingut del qual ha d’estar vinculat al lloc de treball. S’eleva l’edat màxima per tenir accés a aquest tipus de contracte, tenint en compte la prolongació dels períodes d’estudi i l’elevada taxa d’atur en el col·lectiu de menors de 30 anys fins que la taxa d’atur baixi del 15%.



2.          Nou contracte indefinit de suport als emprenedors

La reforma impulsa un nou contracte indefinit per a PIMES i Autònoms (empreses de menys de 50 treballadors), amb les següents característiques:


·         Comptarà amb un període de prova d’1 any.

·         L’empresa tindrà dret a una deducció en el seu compte fiscal de 3.000 euros quan contracta el seu primer treballador, sempre que tingui menys de 30 anys.

·         Per contractar un treballador en atur es podrà deduir fiscalment el 50% de la prestació per desocupació que vingués cobrant el treballador durant 1 any. Per la seva banda, el treballador podrà voluntàriament percebre, juntament amb el seu sou, el 25% de la prestació per desocupació durant el mateix període.

·         Per fomentar la contractació de joves, amb una taxa d’atur pròxima al 50%: bonificació en la quota de la Seguretat Social de fins a 3.600 euros a la contractació indefinida de joves entre 16 i 30 anys durant tres anys. La bonificació s’incrementa a mesura que augmenta l’antiguitat del treballador: I Any: 1.000 euros / II Any: 1.100 euros / III Any: 1.200 euros. S’aplicaran 100 euros més l’any si el treballador és dona en sectors on aquest col·lectiu està poc representat.

·         Per fomentar la contractació de parats de llarga durada: bonificació de fins a 4.500 euros a la contractació indefinida de desocupats de llarga durada majors de 45 anys (parats almenys 12 mesos dels 18 anteriors): -I Any: 1.300 euros / II Any: 1.300 euros / III Any: 1.300 euros. Quan els contractes es concertin en dones en sectors on aquest col·lectiu està poc representat, les bonificacions indicades s’eleven als 1.500 euros.


3.          Limitació de l’encadenament de contractes temporals

A partir del 31 de desembre de 2012 es recupera la prohibició d’encadenar contractes temporals més enllà dels 24 mesos.


4.          Regulació del teletreball

Es regula per primera vegada a Espanya el teletreball salvaguardant el dret a la formació d’aquests treballadors. Es garanteix el dret a una retribució equivalent als que treballen de forma presencial al centre de treball i a ser informats de les vacants en llocs presencials existents.


5.          Classificació professional i mobilitat funcional

S’elimina el sistema de classificació de treballadors per categories professionals i es generalitza el sistema de grups professionals, i es facilita així l’adaptació dels treballadors a noves funcions.


6.          Millora de la mobilitat i facilitat per a la modificació de condicions de treball

Se simplifiquen els tràmits per reduir la jornada de treball o suspendre el contracte com a mecanisme d’ajust davant de situacions de disminució de la demanda. S’elimina l’autorització administrativa necessària per dur a terme la mesura.


S’introdueix una bonificació del 50% de les quotes empresarials a la Seguretat Social dels treballadors afectats per la suspensió o reducció de jornada, amb una durada de 240 dies màxim i condicionada a l’estabilitat en l’ocupació (com a mínim un any). Si l’empresa extingeix finalment els contractes, els treballadors no veuen minvat el seu dret a la prestació per desocupació, ja que s’estableix la reposició de les prestacions (comptador 0) fins a un màxim de 180 dies.


7.          Flexibilitat interna

S’introdueix la prioritat dels convenis d’empresa, de manera que, independentment del que es pacti a nivell superior, els representants dels treballadors i l’empresari poden consensuar un conveni d’empresa que s’adapti a les seves necessitats i particularitats.


Es facilita a les empreses en dificultats la no aplicació del conveni d’àmbit superior (desvinculació). En cas que no hi hagi acord, les parts aniran a la solució extrajudicial de conflictes, i si s’escau, a l’arbitratge, si ho han pactat en el conveni col·lectiu. Si no és així, una de les parts portarà el desacord a la Comissió Consultiva de Convenis Col·lectius o els seus equivalents autonòmics, que nomenarà un àrbitre que resoldrà en un màxim de 25 dies.

Per afavorir la negociació i la consecució dels acords, les parts han de negociar un nou conveni en un termini màxim de dos anys. A partir d’aquesta data, el conveni ja no estarà vigent, per la qual cosa es posa fi a la ultraactivitat indefinida dels convenis.


8.          Més gran eficàcia del mercat de treball

Pel que fa a l’extinció laboral per causes empresarials:


·         Es clarifiquen les causes de l’acomiadament per evitar-ne l’excessiva judicialització.

·         S’elimina l’autorització administrativa prèvia, en línia amb la pràctica dels països europeus.

·         S’obre la possibilitat que els organismes i entitats que formen part del sector públic invoquin causes econòmiques, tècniques, organitzatives i de producció. Aquesta mesura pretén facilitar el redimensionament de les estructures administratives que van créixer desmesuradament durant la fase de fort creixement econòmic i que no són sostenibles des d’un punt de vista financer en el moment actual, ni hi ha una previsió que ho siguin d’aquí a uns anys.

Per reduir la dualitat en el mercat de treball:

·         Es generalitza la indemnització per l’extinció del contracte indefinit, que serà de 33 dies per any treballat en cas d’acomiadament improcedent, amb un màxim de 24 mensualitats.

·         Es respectaran els drets adquirits dels treballadors: per als contractes antics, la nova indemnització només és aplicable per al període laboral que es faci a partir de l’aprovació d’aquesta norma. Aquests contractes conserven el dret a obtenir una indemnització de fins a 42 mensualitats. Aquesta nova indemnització s’aplica amb caràcter general només als nous contractes.

·         La indemnització per l’extinció del contracte indefinit serà de 20 dies per any treballat en cas d’acomiadament procedent per causes objectives, amb un màxim de 12 mensualitats. Aquest acomiadament es podrà aplicar quan l’empresa tingui pèrdues o una caiguda d’ingressos o vendes durant tres trimestres consecutius.

·         El Fons de Garantia Salarial només cobrirà l’extinció dels contractes per acomiadaments procedents en PIMES.

·         Es reforça el dret a la formació: s’exigeix ​​que l’empresari, quan porti a terme una modificació tècnica a la qual s’hagi de adaptar el treballador, li ofereixi un curs perquè pugui formar-se. Aquest període formatiu suspèn el contracte i el treballador cobra el seu salari. Únicament es podrà acomiadar el treballador per falta d’adaptació si abans s’ha facilitat aquesta formació sense resultats.

·         S’incorpora l’obligació per a empreses que acomiadin més de 100 treballadors d’articular un pla de recol·locació externa dissenyat per a un període de, almenys, sis mesos.

9.          Més control i lluita contra el frau. Mesures contra l’absentisme laboral.

S’impulsarà que els desocupats que estiguin cobrant la prestació prestin serveis d’interès general en benefici de la comunitat a través de convenis de col·laboració amb les administracions públiques.

Per combatre comportaments individuals d’absentisme injustificat s’elimina la vinculació del grau d’absentisme del treballador i la plantilla per justificar l’absentisme com a causa d’acomiadament. A partir d’ara només es tindrà en compte l’absentisme del treballador. Es millorarà l’eficàcia de l’avaluació de la incapacitat temporal a través de les mútues d’accidents de treball.

10.       Capitalització de la prestació per desocupació.

Es possibilita la capitalització del 100% de la prestació per desocupació per a joves de fins a 30 anys i dones de fins a 35 anys que iniciïn una activitat com a treballadors autònoms.

Aquesta secció sindical, Agraeix als companys de l'Hospital Santa Mar el treball efectuat

Calella a 14 de febrer de 2012

dilluns, 13 de febrer del 2012

REFORMA LABORAL

Manifestacions contra la reforma laboral


Aquest diumenge 19 de febrer, CCOO i UGT de Catalunya convoquem diverses manifestacions contra la reforma laboral amb el lema "No a la reforma laboral! INJUSTA amb els treballadors i treballadores. INEFICAÇ per a l'economia. INÚTIL per a l'ocupació."


- a Barcelona: 12 hores a Passeig de Gràcia - Avinguda Diagonal
- a Tarragona: 12 hores a l'Estàtua dels Despullats (Rambla Nova)
- a Girona: 12 hores a la Plaça de la Independència
- a Tortosa, 12 hores a la plaça del Carrilet


Feu clic per veure:
- les declaracions de Joan Carles Gallego, efectuades a la roda de premsa del dilluns 13 de febrer de 2012

Calella a 13 de febrer de 2012


dijous, 9 de febrer del 2012

LA SECCIÓ SINDICAL DE CCOO DE L'HOSPITAL SANT JAUME DE CALELLA, DENUNCIA QUE LA MANCA D'ORGANITZACIÓ i PLANIFICACIÓ PROVOCA CONSEQÚENCIES IRREPARABLES EN LA SALUT EN LA SALUT D'USUARIS i TREBALLADORS

LES RETALLADES EN LA SANITAT PÚBLICA COL·LAPSEN EL SERVEI D'URGÈNCIES
DE L'HOSPITAL SANT JAUME DE CALELLA



Des de fa un temps el sistema sanitari esta sofrint una sèrie de canvis tant en l’organització dels serveis com en les plantilles. Aquest canvis estan tenint una sèrie de repercussions en la salut dels usuaris i dels treballadors, i el serveis d’ Urgències de Calella és un reflex d’aquesta situació.

A.- canvis en la planificació de serveis  avalats des del CatSalut, tant per motius estructurals com econòmics:

   1.- Reordenació economicoadministrativa de la pertinença del nostre centre. L’ hospital de Calella passa a dependre de l’àrea territorial de Girona.

   2.- Subrogació de departaments, com el serveis de laboratori i el de toxicomanies i drogodependències.

   3.- Tancament de l’atenció continuada del centres d’atenció primària ( CAPs) en horari nocturn : Tordera, Malgrat- Palafolls,Calella, Canet de Mar.  Restant per tota la comarca el centre de Pineda de Mar.

   4.- Canvi en la política d’ Educació Sanitaria. Aquest canvi, afecta indirectament als usuaris de forma brusca en la rebuda de la informació. Des fa  uns 10 anys, s’intenta educar als usuaris per fer un bon ús dels serveis, recomanant la atenció amb el seu metge de família i si és necessari fer ús d’un servei d’ Urgències per proximitat ( CAP), deixar els serveis d’ urgències hospitalaris pels casos greus. Ara es troben amb impossibilitat de fer aquest circuit.

   5.- Disminució del nombre d’ambulàncies i de les seves plantilles.

   6.- Reordenació territorial de l’atenció Materno –Infantil de la comarca de la Selva i el Alt Maresme.



B.- Canvis organitzatius, laborals  i econòmics que afecten tant a treballadors com a usuaris:

   1.- Congelació de salari des del 2008

   2.- Retenció del 5% de la nòmina per l’aplicació del legal decret de la Generalitat, per ser treballadors de serveis públics.

   3.- Eliminació de les suplències. Es disminueixen o s’eliminen, depèn del cas i serveis, el personal suplent, per tant es deixa de donar cobertura durant un període de temps, es sobrecarrega de treball al personal o s’allarguen les llistes d’espera fins més de nou mesos .

   4.- S’eliminen algunes consultes externes ( CCEE) i/o quiròfans.

  5.- Es reordenen per qüestions econòmiques:

  • les guàrdies dels diferents especialistes. Com els internistes de planta eliminant guàrdies nocturnes i posteriorment reduint l’horari de diari i de caps de setmana, els  ginecòlegs amb la reunificació del servei a Calella  redueixen 12h de nit de presencia física d’un d’ells, es valora realitzar guàrdies localitzables  traumatologia,...
  •  
  • El servei de atenció domiciliaria en tota la seva amplitud ( PADES, ADI, hospitalització a domicili).
  •  
  • El propi servei d’ urgències, on el canvi implicarà la disminució en 2-3 metges menys 

   6.- Eliminació de la contraprestació econòmica pels àpats, de tot el  personal de guàrdia

   7.- Tancament de llits durant els mesos d’estiu. Fa molts anys que en els mesos de Juliol i Agost els nostres centres tancaven algunes habitacions, la diferència d’aquest darrer any, es que el tancament ha estat de més mesos afectant a habitacions d’aguts i també a habitacions de sociosanitari. Per un altre procés, aprofitant aquest tancament, s’han reconvertit les habituacions en individuals disminuint el número de llits físics.

   8.- En el mes d’Agost s’arriba a un pacte per evitar l’aplicació d’ un ERO a canvi de la renúncia per ajornament d’una paga per objectius dels treballadors.



C.- La repercussió de totes aquestes mesures es tradueix en la situació actual en la que es veu immersa el servei d’ urgències de Calella. Des de finals del mes de Desembre i principis del mes de Gener, abans de l’arribada de l’onada de fred i de la grip d’aquest hivern, hem anat observant primer la saturació del servei d’ urgències fins arribar al col·lapse d’aquest darrers 15 dies.

  • A l’ inici la saturació és tradueix amb la realització de l’atenció en la zona de cortines ( en el passadís) i amb  doblar  la unitat polivalent d’observació ( UPO). Aquest boxs estaven preparats per acollir una sola persona, habitualment i per tant es converteix amb una norma, en cada box s’ubiquen dos malalts.

  • Poc a poc, i no per falta d’advertir de la situació, els malats han passat de ser ingressat en unitats especialitzades per atendre’ls ( plantes d’ hospitalització), a ser ingressats en el propi servei d’ urgències ( amb una mitjana de 25-30 malats pendents de llit i ingrés cada dia). No sols s’ha acabat amb les habitacions sinó que fins hi tot s’han esgotat els llits físics restant malalts ingressats durant 2 i 3 dies en lliteres.

  •  La falta de lliteres provoca el retard o l’espera per poder atendre a malats potencialment greus en dos i tres hores, temps que familiars i personal de les ambulàncies restaven en el servi d’ urgències per poder fer el transfers del malalts.

  • S’han esgotats els recursos en roba, material sanitari,..

  • Aquesta situació ha esgotat  i esgota al personal sanitari per la impotència de resposta davant la situació i per la sobrecàrrega de treball que això implica.

La falta d’organització, planificació i capacitat per resoldre problemes d’aquesta Direcció  ha vist com dia a dia ha anat empitjorant la qualitat assistencial dels malats i del personal.

La primera reacció davant aquesta situació va estar fa uns 10 dies aproximadament:,  amb el reforç del personal d’ infermeria amb una auxiliar en les torns diürn i en el torn nocturn, amb una auxiliars i una infermera més, augmentant el servei de vigilància de seguretat en el torns diürns i reforçant tant el material sanitari com de bugaderia com de farmàcia.

Tot i així la sensació de saturació ha anat empitjorant fins als màxims que s’han assolit aquest passat cap de setmana, on de forma urgent s’autoritzava, per primer cop, a realitzar mesures de reforç mèdic i s’iniciava la valoració d’altres mesures per millorar l’estada dels usuaris  i la tasca dels treballadors.

Els serveis es col·lapsen per l’arribada massiva d’usuaris però en ocasions l’arribada és constant i en conseqüència progressivament es va incrementant la feina. És en aquestes ocasions, on s’hauria de posar de manifest la resposta ràpida i eficient dels Directius responsables. Els diferents responsables d’aquesta situació, començant pels Directius del nostre centre i acabant pel conseller de salut, Sr Boi Ruiz i el propi President de la Generalitat, resten impunes de tota culpa mentre els treballadors i usuaris mal patim les conseqüències del nou model sanitari que estan establin. Es ingenu pensar i afirmar per part dels responsables que  es pot deixar d’invertir en salut, continuar guanyant beneficis i pensar que tot plegat no afectarà a la qualitat assistencial.

Calella a 9 de Febrero de 2012