ESTÁ EN PERILL EL DRET DE LES PERSONES DEPENDENTS A SER ATESES
Els sindicats i les patronals s'uneixen per exigir el compliment de la Llei de Dependència i reclamen a l'Administració recuperar els objectius inicials de la llei. En una roda de premsa conjunta, el secretari general de la Federació de Sanitat i Sectors Sociosanitaris de CCOO (FSS-CCOO), Antonio Cabrera, alerta que actualment existeixen a Espanya 200.000 persones valorades com a dependents que no reben cap tipus d'ajuda ni atenció
Les organitzacions signatàries del VI Conveni de la Dependència, tant sindicals (FSS i FSP de CCOO i FSP-UGT) com a empresarials (FED, LARES i AESTE) han anunciat que, abans del proper mes de juny, van a fer públic un informe que presenti una radiografia el més exacta possible del sector de la Dependència.
Tots coincideixen a rebutjar la crisi com a excusa per al desenvolupament de la Llei, quan per contra es tracta d'un sector que genera llocs de treball i, per tant, riquesa. La demanda d'aquests serveis existeix i més de 50.000 places residents estan buides avui dia.
El Sistema d'Autonomia i Atenció a la Dependència (SAAD) protegeix de manera efectiva a més de 700.000 persones i dóna ocupació a més de 190.000 treballadors i treballadores. El ràpid envelliment de la població origina necessitats assistencials que han de ser cobertes pels serveis socials i sanitaris. No obstant això, des de 2007 –data en la qual es va engegar la Llei- tan sols s'han creat 70.000 llocs de treball més fins avui, passant de 120.000 als 190.000 actuals. Xifres molt per sota de les esperades, ja que amb l’inicií de la norma es preveia que s'anaven a crear més de 300.000 llocs de treball, creant-ne menys de la meitat de l'ocupació esperada.
Les organitzacions sindicals i empresarials han decidit reprendre ‘L'Observatori de la Dependència’ per cooperar amb les administracions públiques a recuperar els objectius inicials de la Llei i reconduir la situació, avançant en la reglamentació pendent, garantint la seva cohesió territorial i engegant criteris d'eficàcia i eficiència en el sistema, fomentar la necessària col·laboració entre els àmbits sanitaris i sociosanitaris. I tot això apostant en tot moment per la major professionalització del sector, la consolidació de les inversions, la generació d'ocupació de qualitat i qualificació del mateix, així com la millora de la qualitat en la prestació que s'ofereix a les persones dependents i a les seves famílies.
I és que totes les organitzacions han coincidit a l'hora d'assenyalar la Dependència com un servei i un sector de primera necessitat, igual que ho són la Sanitat o l'Educació. I, sobretot, quan el creixement demogràfic i l'augment de l'esperança de vida revelen dades com aquests:
• Ja hi ha un milió de persones majors de 80 anys, que serà 6 milions en el 2050.
• L'esperança de vida ha ascendit als 82 anys, incrementant-ne any a any de forma ressenyable.
• El percentatge de persones majors de 65 anys es duplicarà, arribant al 30% de la població l'any 2050. Seran llavors més de 16 milions de persones”.
L'objectiu és conscienciar als governants de la seva obligació amb la Llei de Dependència i als ciutadans i ciutadanes dels drets que els concedeix la norma.
Calella a 24 de febrer de 2014
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada