"Reactivar el crèdit, mantenir i crear ocupació i defensar els drets dels clients,
han de ser els objectius de la
REFORMA FINANCERA"
Exigim que la nova reforma del sector financer que el passat 3 d’agost que va aprova el Govern en Consell i Ministres, la tercera en set mesos, atengui a la reactivació del crèdit, la necessitat de mantenir i crear ocupació i els drets dels clients
El Govern va aprovar en Consell de Ministres un nou, el tercer en 7 mesos, Reial decret Llei de reforma del sector financer i el FROB. Valorar el seu contingut i abast concret ha d'esperar a la seva lectura en el BOE que, sol oferir sorpreses sobre els continguts anunciats en roda de premsa.
El decret, segons el govern, posarà les bases per evitar futures crisis bancàries. Un objectiu lloable, però l'economia espanyola sofreix una greu sequera de crèdit que aguditza els problemes d'activitat i converteix en insolvents a empreses que tan solament tenen problemes de liquiditat. Solucionar aquest problema ha de ser el principal objectiu de la reforma del sector financer. La recapitalizació d'entitats amb desequilibris en els seus balanços a causa de la pèrdua de valor dels seus actius, en la seva majoria immobiliaris, és necessària, com ja va assenyalar CCOO en valorar els decrets anteriors que incidien en major exigència de provisions, contribuint a deprimir encara més el crèdit i, amb això, l'activitat econòmica.
La creació d'un "banc dolent" pot facilitar aquesta tasca, però cal no enganyar als ciutadans: en cap cas es pot pensar que l'operació no tindrà cost per als contribuents, en aquest cas no seria "un banc dolent".
Per aquest motiu, la seva configuració i funcionament ha de buscar establir preus de compra dels actius que permetin la immediata volta a la normalitat de les entitats però també que limitin al major nivell possible les aportacions dels contribuents. En paral•lel, l'articulació d'aquest instrument ha de penalitzar als gestors i propietaris de les entitats financeres afectades, evitant la immoralitat que significa que es pot fer qualsevol cosa amb la gestió d'un banc perquè al final, els contribuents, els treballadors de la pròpia entitat i petits inversors sense informació suficient, acabaran assumint els errors de la mateixa.
Així mateix, el recurs a finançament públic, espanyola o europea, per sanejar el sector financer, ha de realitzar-se i anar acompanyat de mesures orientades a sostenir l'ocupació, tant en el sector, com en les empreses afectades per la falta de finançament, d'un costat i, d'un altre, al refinançament en terminis i condicions raonables de les persones que, com a conseqüència de la crisi tenen dificultats per afrontar les seves obligacions hipotecàries.
La reforma pretén afectar al funcionament futur del sistema financer i, en aquest sentit, ha de buscar també configurar-ho amb un nombre suficient d'entitats evitant situacions d'oligopoli que generen exclusió d'accés als serveis financers a persones i territoris en pitjors condicions.
Exigim un marc de total transparència perquè la societat pugui fer un seguiment dintre del termini i en la forma escaient de l'ús d'importants quanties procedents de recursos públics (màxim previst de 100.000 milions). La ciutadania no entendrà assumir un cost tan gran sense beneficis certs per a les persones a través de la recuperació del crèdit per generar ocupació i la plena protecció dels dipòsits.
Calella a 4 de setembre de 2012
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada