ES PLANTEJA PRORROGAR UN ANY LA VIGÈNCIA DEL CONVENI i PROSSEGUIR AMB LES NEGOCIACIONS
El secretari d'Acció Sindical, Ramón Górriz ha qualificat d'insuficient la proposta del president de la CEOE , Joan Rosell, de donar un termini de sis mesos més de negociació als convenis que concloguessin el proper 8 de juliol que "encara no ha estat rebuda en CCOO" encara que ha valorat la intenció de pactar una solució a l'efecte d'aquesta mesura.
“És valorable la crida dels empresaris al fet que no es posi el comptador a zero en els convenis vençuts”, ha afirmat Górriz que ha recordat que els sindicats ja van lliurar el passat 5 d'abril a CEOE una proposta que suggeria intensificar les negociacions dels convenis bloquejats fins al 15 d'abril, adoptant tres possibles solucions en funció de cada cas.
La primera seria prorrogar un any la vigència del conveni vençut i prosseguir amb les negociacions. En segon lloc proposaven mantenir el conveni caducat fins que es ferm un de nou (en els casos en els quals no faci mancada tot un any més de negociació), mentre que també demanaven acudir a un arbitratge, la resolució del qual seria vinculant. En qualsevol cas, els sindicats pretenen que el desbloqueu de la majoria dels convenis estigui en marxa abans del 30 de juny.
La llei dictamina que aquells convenis que ja estiguessin caducats en la data d'entrada en vigor definitiva de la reforma (8 de juliol de 2012) i no s'haguessin renovat en el termini d'un any, a partir d'aquesta data, deixaran d'estar en vigor; i els treballadors afectats passaran a tenir com a referència el conveni d'àmbit superior o la norma bàsica laboral (en tots dos casos amb condicions laborals pitjors).
Aquest punt de la reforma laboral substitueix a l'anterior en el qual, mentre no es produís un acord entre les parts per renovar un conveni, el contingut d'aquest es prorrogava de forma indefinida (el que es coneix com ultra activitat dels convenis). En principi podria semblar que beneficia als empresaris perquè àmplia les seves possibilitats de rebaixar les condicions laborals, encara que també obre altres fronts polèmics. Principalment en els casos que s'apliqui aquesta limitació de la ultra activitat, ja que creixerà notablement la conflictivitat i la part judicial de les relacions laborals.
Calella a 23 d’abril de 2013
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada