INFORMACIÓ SINDICAL A L'ABAST Secció Sindical CCOO Hospital de Calella

SECCIÓ SINDICAL DE CCOO DE L'HOSPITAL SANT JAUME DE CALELLA I ABS CALELLA-MALGRAT-PALAFOLLS

Benvolguts companys/es:

Oferim aquest espai que pretenem que serveixi com a canal de difusió de la informació generada a l'entorn sindical i laboral i, alhora, com a mitjà d'intercanvi d'impressions entre la nostra Secció Sindical de CCOO Hospital Sant Jaume de Calella i ABS Calella/Malgrat/Palafolls
i els treballadors de la nostra empresa.

Esperem que la informació penjada al bloc sigui de la vostra utilitat.

ccoohsjcabscm@gmail.com

dimarts, 9 de juliol del 2013


LA ULTRA ACTIVITAT DELS CONVENIS



La ultra activitat és un terme que no figura en l'Estatut dels Treballadors, ni en cap conveni col·lectiu, però la rellevància del qual és vital. Per aproximar-nos a ell anem a intentar respondre a unes quantes preguntes:



Què és?

És un concepte que, abans de l'última reforma laboral, indicava que un Conveni, havent estat denunciat i encara superada la seva durada pactada, seguia mantenint la seva vigència mentre no se signés un altre. És a dir, garantia la pervivència dels convenis col·lectius, amb independència del temps que es trigués a negociar la seva renovació.

A qui afecta?

A totes les treballadores i treballadors als quals se'ls aplica un conveni, incloses aquells que tenen regulada la seva relació laboral per aquest mitjà.

Per què ha estat tan citat últimament?

Perquè la reforma laboral que va aprovar el govern del PP en 2012 va establir que, transcorregut un any des de la denúncia del conveni col·lectiu sense que s'hagi acordat un de nou o dictat un *laudo arbitral, aquell perdrà, excepte pacte en contrari, vigència i s'aplicarà, si ho hi hagués, el conveni col·lectiu d'àmbit superior que fos aplicable. És a dir, que els convenis, ara, tenen data de caducitat: un Conveni no renovat, a l'any de la denúncia, decau. Si hi ha un conveni sectorial d'àmbit superior, s'aplicarà aquest, sinó, cap.

De quina data parlem?

Excepte l'existència de pacte exprés indicant un altre termini, aquells convenis denunciats amb anterioritat a la reforma laboral, que no hagin culminat la seva negociació, perdran la seva vigència el 8 de Julio de 2013(uns 1.470 convenis que afecten a prop de 2.750.000 treballadors i treballadores).

Què ha fet CCOO?

CCOO, amb UGT, va signar el passat 21 de maig un Acord sobre la ultra activitat dels convenis, amb les patronals CEOE i CEPYME, mitjançant el qual ambdues parts adquirien uns compromisos d'actuació en funció de com estiguin els diferents convenis.

Quins són aquests compromisos?

a)   En aquells convenis denunciats abans del 8 de juliol de2011 i que no haguessin estat renovats: S'acudirà de manera urgent a la mediació o l'arbitratge voluntari.

b)   En els convenis col·lectius en vigor amb processos negociadors oberts: S'hauran d'agilitar i intensificar les negociacions, garantint durant les mateixes el manteniment del conveni col·lectiu.

c)   En aquells convenis amb les negociacions bloquejades: S'acudirà als Sistemes de resolució extrajudicial de conflictes, ja sigui l'AVENC, per a convenis d'àmbit estatal, o als de caràcter autonòmic en convenis d'àmbit inferior.

Què ens queda per davant?

D'una banda, aconseguir que aquests compromisos es converteixin en realitats en les diferents taules de negociació de convenis en sectors privats, vinculats directament a l'Acord confederal i, per un altre, buscar acords similars en relació amb els convenis de sectors públics (laborals d'Administracions autonòmiques o locals).



Calella a 9 de juliol de 2013

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada