INFORMACIÓ SINDICAL A L'ABAST Secció Sindical CCOO Hospital de Calella

SECCIÓ SINDICAL DE CCOO DE L'HOSPITAL SANT JAUME DE CALELLA I ABS CALELLA-MALGRAT-PALAFOLLS

Benvolguts companys/es:

Oferim aquest espai que pretenem que serveixi com a canal de difusió de la informació generada a l'entorn sindical i laboral i, alhora, com a mitjà d'intercanvi d'impressions entre la nostra Secció Sindical de CCOO Hospital Sant Jaume de Calella i ABS Calella/Malgrat/Palafolls
i els treballadors de la nostra empresa.

Esperem que la informació penjada al bloc sigui de la vostra utilitat.

ccoohsjcabscm@gmail.com

dijous, 31 d’octubre del 2013


LA MOBILITZACIÓ DELS TREBALLADORS i TREBALLADORES DEL SEM FORÇA A LA DIRECCIÓ DE L’EMPRESA A LA PRÒRROGA DEL CONVENI COL·LECTIU

Acord pendent de ratificar en assemblea

Un centenar de treballadors i treballadores del SEM (Servei d'Emergències Mèdiques) es van manifestar el passat dimarts, 29 d'octubre, davant el Departament de Salut de la Generalitat per protestar pel bloqueig de la negociació del Conveni per part de la Direcció de l'empresa.

El director del Servei Català de la Salut va rebre a una representació del Comitè d'empresa i es va comprometre a intervenir davant de l'empresa per desbloquejar la situació. La Comissió Negociadora va ser convocada amb caràcter urgent per a la mateixa tarda del dimarts i després d'hores de negociació ha estat possible arribar a un preacord, el qual va quedar pendent de ratificació en una assemblea convocada per ahir dimecres.
 

Calella a 31 d’octubre de 2013

dimecres, 30 d’octubre del 2013


CANVIS EN L’ACTIVITAT HOSPITALARIA DE CALELLA i BLANES


La Corporació de Salut concentra les operacions de cirurgia a Calella i traumatologia en de Blanes | ICV critica la reordenació

La Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS) ha fet un pas més en la reordenació de l'activitat hospitalària per concentrar especialitzacions en un mateix hospital. A partir del passat 28 d'octubre, l' internament i les intervencions quirúrgiques de cirurgia general es faran a l'hospital de Calella, mentre que el de Blanes assumirà les operacions de traumatologia.

Els dos hospitals, que estan a 15 quilòmetres de distància, continuaran atenent urgències de qualsevol especialitat durant les 24 hores del dia i també mantindran l'activitat ambulatòria, la consulta externa i la visita a l'especialista. L'adreça de la Corporació sosté que la concentració dóna més especialització professional.

La Corporació ja havia unificat les estructures directives i serveis assistencials com a farmàcia, arxius, laboratori, diagnòstic per la imatge o relacionats amb la gestió com a recursos humans, facturació, comptabilitat i noves tecnologies. Aquesta reordenació consisteix a concentrar una mateixa especialitat en un dels dos hospitals aprofitant que els dos centres estan a poca distància. L'última especialitat que han concentrat en un dels centres és la de ginecologia i obstetrícia , però també ho han fet amb cardiologia o pediatria i també amb algunes especialitats quirúrgiques com a oftalmologia o urologia .


Pèrdua de confiança


El diputat Marc Vidal ha replicat durament davant la nota de premsa de l'adreça dels Hospitals de Blanes i Calella, que minimitzen les retallades sanitàries en la Selva Marítima i li resten importància afirmant que malgrat el trasllat de cirurgia a Calella aquest "només" estarà a 15 quilòmetres de Blanes. "No expliquen que la major part de l'any la N- II està totalment col·lapsada, la qual cosa suposa més de mitja hora, que en un cas urgent, pot ser un temps vital per salvar una vida".

No obstant això el diputat es pregunta sobre l'aïllament sanitari que sofrirà ara la població de Tossa de Mar, "que queda a més de 30 km i una hora amb cotxe de l'Hospital de Calella, amb un CAP tancat, i la farmàcia d'urgència més propera a Blanes, a mitja hora amb cotxe, per una carretera sobre penya-segats, sense il·luminar i plena de corbes". Per aquest motiu, ha exigit la reobertura immediata del CAP de Tossa de Mar.

D'aquesta manera el diputat eco socialista ha expressat la pèrdua de confiança en els gestors de la sanitat del Maresme i La Selva pels reiterats incompliments i ha recordat que "la població encara espera el servei de prematurs que l'adreça va prometre quan es va traslladar obstetrícia i ginecologia a Calella".


Calella a 30 d’octubre de 2013

dimarts, 29 d’octubre del 2013


CANVIS ALS HOSPITALS COMARCALS DE BLANES i CALELLA



Els plens de Blanes i Lloret aproven mocions contra les mesures de la Corporació

A partir d’ahir dilluns dia 28, la Corporació de Salut del Maresme i la Selva concentra les operacions de cirurgia general a Calella i les de traumatologia a Blanes. Els dos centres continuaran atenent les urgències de qualsevol especialitat. Fins ara, la Corporació ja ha unificat les estructures directives i serveis assistencials com farmàcia, arxius, laboratori, diagnòstic per la imatge o relacionats amb la gestió com recursos humans, facturació, comptabilitat i noves tecnologies.

Aquesta reordenació consisteix en concentrar una mateixa especialitat en un dels dos hospitals aprofitant que els dos centres estan a poca distància.

L'última especialitat que han concentrat en un dels centres és la de ginecologia i obstetrícia, però també ho han fet amb cardiologia o pediatria i també amb algunes especialitats quirúrgiques com oftalmologia o urologia.

Ara, a partir d'aquest 28 d'octubre l'hospital de Calella assumirà l'internament i les intervencions de cirurgia general, mentre que l'ingrés i activitat quirúrgica de traumatologia es farà a Blanes. Els dos centre atendran igualment qualsevol urgència i comptarà amb consultes dels especialistes.

La direcció de la Corporació assegura en un comunicat que la concentració de les activitats en cada un dels hospitals donarà major especialització i major qualitat, també perquè permetrà ampliar la cobertura de patologies.

"Cada hospital serà especialista de l'activitat concreta, fet que el farà més fort", ressalten els responsables de la Corporació que asseguren que ara es podran atendre determinades intervencions quirúrgiques que abans no podien ser autoritzades per manca d'activitat suficient.

La Corporació destaca que aquestes actuacions s'acompanyen amb el desenvolupament de l'hospitalització a domicili a la zona de la selva marítima, un servei ja implantat a l'Alt Maresme com a alternativa per evitar internament en determinats pacients.

Mocions als plens de Blanes i Lloret

La setmana passada en els plens de Blanes i Lloret es van aprovar mocions reclamant que es recuperin serveis i que no se’n traslladin més. Les mocions eren molt similars. A Lloret es demana que l’alcalde voti en contra de tots aquests canvis a la Corporació de Salut.

La moció de Lloret es va aprovar amb el vot de tots els grups menys l’abstenció de CiU. A Blanes, tot els grups hi van votar a favor, excepte CiU que s’hi va oposar.

El passat 6 d’octubre veïns de Blanes i Lloret van protagonitzar una multitudinària manifestació des de l’Hospital Comarcal fins a l’ajuntament de Blanes


Calella a 29 d’octubre de 2013

dilluns, 28 d’octubre del 2013


ALERTEM QUE L’AUGMENT DE L’OCUPACIÓ A CATALUNYA HA ESTAT DE CARÀCTER TEMPORAL, AL SECTOR SERVEIS i A TEMPS PARCIAL, RESULTAT DE LA CAMPANYA D’ESTIU i NO DE LA RECUPERACIÓ DEL MERCAT DE TREBALL


Catalunya ha perdut 44.700 persones actives i 44.800 ocupades en un any




ATUR CATALUNYA/ESPANYA

Els resultats de l'Enquesta de Població Activa (EPA) pel tercer trimestre de 2013 indiquen que el nombre de persones aturades a Catalunya s'ha reduït en un 3,7% respecte al trimestre anterior, és a dir, hi ha 32.500 aturats i aturades menys, deixant un total de 840.500 persones sense feina. A Espanya, la xifra d'aturats el tercer trimestre de 2013 ha estat de 5.904.700, amb una taxa d'atur del 26%. La taxa d'atur a Catalunya continua sent elevada i se situa en un 22,8%, 0,8 punts percentuals menys que el trimestre anterior i un increment de 0,3 punts percentuals respecte el 2012. Cal dir que els homes han reduït l'atur en 14.700 efectius i un 3,1% menys, mentre que les dones ho han fet en 17.800 dones aturades menys i un -4,4%. Respecte fa un any, l'atur ha augmentat en 100 persones, el que representa un increment del 0,01%. Això es tradueix en -2.000 homes i 2.100 dones més. Aquests resultats són fruit de la temporada d'estiu i no d'un canvi de tendència del mercat de treball.

OCUPACIÓ

Respecte les dades de població ocupada, podem dir que per aquest tercer trimestre de 2013 l'ocupació augmenta en 52.200 persones respecte el trimestre anterior. En aquest cas, l'ocupació s'ha incrementat en un 1,9%, i a la resta de l'Estat ho ha fet en un 0,2%. En termes interanuals, l'ocupació s'ha reduït en 44.800 persones, reducció que suposa un -1,6%. La taxa d'ocupació pel tercer trimestre de 2013 és del 48% a Catalunya. Aquesta xifra representa 1,2 punts percentuals més que el trimestre anterior, però -0,1 punt percentuals menys que l'any 2012.

SITUACIÓ PROVÍNCIES

L'anàlisi per províncies ens mostra com Tarragona registra la taxa d'atur més elevada, amb un 25,1% pel tercer trimestre de l'any, seguida de Barcelona (23,3%) i Girona (21,6%). Lleida, la darrera demarcació, a molta distància de la resta de províncies, se situa en un 14,9%.

CONTRACTACIÓ A ESPANYA

El tercer trimestre de 2013, el nombre de persones assalariades amb contracte indefinit es redueix en 406.200 persones i el nombre de persones amb contracte temporal ho fa en 79.300. Les dades disponibles no ens permeten conèixer la temporalitat del mercat de treball a nivell autonòmic, però la tendència a nivell estatal no mostra signes positius de reactivació de l'economia i de creació d'ocupació sinó d'una evident precarització de les condicions laborals.

Davant aquest escenari, CCOO de Catalunya:

·        alerta que les dades de l'EPA estan lluny de mostrar la recuperació del mercat del treball i no justifiquen l'eufòria sobre la recuperació econòmica que mostra el Govern central.

·        denuncia que la destrucció de l'ocupació pública té un impacte sobre l'ocupació total, afecta negativament la qualitat de vida dels i les ciutadanes i redueix els seus drets, fa incrementar l'atur i dificulta la recuperació econòmica. En defensa de l'educació pública, hem convocat una jornada de vaga al sector educatiu avui.

·        reitera que la reforma laboral possibilita l'augment de la precarietat laboral i l'abús en la utilització de la contractació temporal i a temps parcial. La poca creació d'ocupació que es produeix és precària: es destrueix ocupació indefinida i a temps complet i es genera ocupació temporal i parcial.

·        exigeix que es persegueixi el frau, no només el que puguin cometre algunes persones aturades que perceben prestacions o subsidis per atur, sinó també el que perpetren empreses que utilitzen la contractació a temps parcial per a cobrir jornades completes.

·        instem els poders públics a que centrin les seves polítiques en l'increment de les taxes d'activitat i ocupació. La pèrdua de població total i població activa, tot i que maquilla les xifres de l'atur, suposa un problema social i econòmic greu.

Calella a 28 d’octubre de 2013

divendres, 25 d’octubre del 2013


L'ICS HA REDUÏT LA SEVA PLANTILLA EN MÉS DE 5.000 TREBALLADORS DES DE 2010




La retallada de plantilla en el ICS, que va començar en 2010 amb el Govern tripartit, es va veure agreujat en 2011 amb el començament de l'onada de retallades i ha continuat

Les dures retallades aplicades per la Generalitat a l'Institut Català de la Salut (ICS) —de fins al 20% a la xarxa d'atenció primària en els últims tres anys— han tingut gran impacte sobre els treballadors. La major empresa pública de Catalunya, encarregada de la gestió de vuit grans hospitals i 288 ambulatoris, ha sofert una retallada en la plantilla de més de 5.000 persones entre juny de 2010 i el mateix mes de 2013. Solament aquest any, el tercer de l'onada de retallades imposada pel Departament de Salut, el ICS ha perdut 1.537 ocupacions (el 4% del total) en xifres del mes d'agost.

L’ICS tenia prop de 41.300 treballadors a la fi del primer semestre de 2010, segons les dades de l'adreça en l'últim consell d'administració, als quals ha accedit EL PAÍS. Al juny passat, la plantilla era de 36.000 persones, la qual cosa suposa una pèrdua de 5.300 treballadors. L'evolució de la plantilla es va mostrar en forma de gràfic de línies, per la qual cosa moltes dades figuren en un rang i no amb la xifra exacta, encara que sí molt aproximada. Les dades, confirmats per la gerència del *ICS, es mostren en forma de "plantilla equivalent", és a dir, la plantilla expressada en nombre de treballadors a jornada completa.

La retallada de plantilla en el ICS, que va començar en 2010 amb el Govern tripartit, es va veure agreujat en 2011 amb el començament de l'onada de retallades i ha continuat. L'empresa pública explicava a l'agost passat amb 361 metges, 637 treballadors sanitaris no facultatius i 539 empleats no assistencials menys que en el mateix mes de 2012. La plantilla —sense explicar els residents— s'ha reduït el 4% en un any, 1.537 empleats. Si s'expliquen els residents, que són personal en formació, la reducció és del 3,7%.

Les xifres són consistents amb la persistent baixada del pressupost de l'empresa pública: les retallades previstes per 2013 són els més durs des de l'inici de les retallades sanitàries. L’ICS perdrà aquest any 168 milions d'euros, la qual cosa suposa una reducció del pressupost del 6,33% respecte a 2012. En els dos anys anteriors, la retallada ja havia estat del 4%.

L’ICS gestiona vuit hospitals: Vall d'Hebron i Bellvitge, a Barcelona; Can Ruti, a Badalona; Viladecans; Josep Trueta, a Girona; Arnau de Vilanova, a Lleida; Joan XXIII, a Tarragona, i Verge de la Cinta, a Tortosa, i la majoria de la xarxa primària.

Qualifiquem les dades de “escandaloses”. “Posen en evidència que les retallades s'han encebat amb els treballadors, obligats a treballar més per menys diners”.

Joaquim Casanovas, gerent del ICS, nega aquest extrem i va afirmar que l'empresa ha fet un esforç per reduir l'impacte de les retallades sobre els seus empleats, estalviant en aspectes com la despesa en subministraments. A més, s'ha intentat que el descens de la plantilla tingui el “menor efecte possible” sobre l'activitat, segons Casanovas. Malgrat la conjuntura desfavorable, l’ICS ha augmentat alguns tipus d'activitat (com la cirurgia major ambulatòria) en els últims anys, recorda el gerent. L'impacte sobre la plantilla s'ha notat, sobretot, en la disminució del personal contractat per a suplències. També ha tingut un efecte l'increment de la jornada laboral del personal fix i la decisió de no cobrir jubilacions. La retallada “no s'ha fet amb acomiadaments”, sosté Casanovas.

Aquestes xifres són el resultat de tres anys de retallades. “Hi ha menys activitat, menys treballadors i els empleats cobren menys”, recordem que el Parlament va aprovar “mantenir la titularitat pública de l’ICS per contrarestar el pla que manejava Salut i que preveia trossejar-ho en 20 societats que anaven a obrir-se al capital privat.


Calella a 25 d’octubre de 2013

dimecres, 23 d’octubre del 2013


UN JUTGE ANUL·LA LACOMIADAMENT DUNA MALALTA CRÒNICA QUE VA FALTAR AL TREBALL


Joan Agustí Maragall, un jutge social de Barcelona, ha donat una estocada a la reforma laboral aprovada pel Govern de Mariano Rajoy. El magistrat ha declarat nul l'acomiadament d'una treballadora que sofreix una “migranya crònica” i que, per aquest motiu, es va absentar del seu lloc de treball durant dues setmanes la passada primavera. La sentència condemna a Clece SA —una empresa de serveis dedicada, entre altres coses, a prestar assistència en domicilis i residències d'ancians— a readmetre a l'empleada i conclou que l'acomiadament va ser “discriminatori”.
L'empresa va decidir aplicar a la treballadora la reforma laboral quan va detectar que, entre finals de març i finals de maig de 2013, va faltar al treball 15 dies. En la immensa majoria d'ocasions, consta que va obtenir la “baixa per malaltia comuna”. Amb un mateix diagnòstic: la migranya que li havia estat diagnosticada en 2003 i que segueix patint “amb una freqüència mensual i incapacitaria”, segons els informes mèdics. “Tal com vostè coneix perfectament”, resa la carta d'acomiadament que li van enviar, “el sistema de treball es basa en una planificació dels serveis” perquè “els usuaris siguin atesos segons les seves necessitats”.

La llei preveu l'acomiadament objectiu de treballadors amb baixes mèdiques derivades d'una malaltia de llarga durada. La dona, no obstant això, no va estar d'acord amb l'acomiadament i va presentar una demanda, on demanava al jutge la nul·litat de l'acomiadament perquè, al seu judici, aquest article de la reforma laboral és “inconstitucional”.

En la seva resolució, el jutge apel·la a una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea en la qual interpreta que cal integrar en el concepte de “discapacitat” les malalties de llarga durada. Aquesta classe d'acomiadaments, raona el jutge, són discriminatoris per raó de discapacitat. La sentència, que pot ser recorreguda, també condemna a l'empresa a pagar els salaris que la dona ha deixat de percebre des que va ser acomiadada.

Calella a 24 d’octubre de 2013

CAS PADROSA:

“PERILLÓS PRECEDENT”



Les lleis d'incompatibilitats serveixen per impedir que els qui tenen conflictes d'interessos accedeixin a un càrrec públic



L'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) ha acabat la seva recerca sobre les incompatibilitats del número 2 del Departament de Salut, Josep Maria Padrosa. Conclouen que va incomplir la Llei d'Incompatibilitats i la Llei d'Ordenació Sanitària del CatSalut en compatibilitzar càrrecs en sis empreses sanitàries privades i la seva funció al Govern de Catalunya. Padrosa va incórrer també en infracció en trigar 21 mesos a presentar la seva declaració d'activitats, béns i interessos.

La OAC es limita a constatar una situació il·lícita, però no exigeix que s'iniciïn les accions necessàries perquè es destitueixi a Padrosa, alguna cosa que marca clarament la llei en el seu article 18: “Les infraccions greus se sancionen amb la destitució immediata de l'alt carrego infractor”.

Les lleis d'incompatibilitats serveixen per impedir que els qui tenen conflictes d'interessos accedeixin a un càrrec públic, ja que no es pot garantir la neutralitat necessària per servir a l' interès general. Aquest nomenament es pot qualificar de fraudulent per haver-se fet fora de llei. És important matisar que és irrellevant si l'alt càrrec ha usat la seva influència per treure benefici propi o per a tercers. Això pertanyeria a l'àmbit dels delictes penals. Un alt càrrec, a més de ser honrat, ha de semblar-ho. I Padrosa ni tan sols ho sembla.

El que ha fet la OAC senti un perillós precedent. El missatge que envia als governants és que es poden saltar les lleis sense que hi hagi conseqüències, que les lleis sobre incompatibilitats no els afecten. Si després es descobreix algun pastís, amb una reganyin-ne se salda el tema. Para això estan previstes les sancions? Van a obrir una altra recerca ara que se sap que Padrosa segueix sent a avui dia apoderat d'altres set empreses sanitàries i que va ser conseller d'una altra més fins a agost d'aquest any?

Senyors de la OAC, les lleis estan per complir-les. Vostès han d'exigir el seu acatament i el cessament immediat de Padrosa. Han si més no recomanat la seva destitució? Si Boi Ruiz no li cessa, podria estar incorrent en un acte de prevaricació administrativa al no complir amb el que la llei li obliga. La impunitat, ajudada per la falta de contundència d'organismes de suposat control democràtic com la OAC, campa a pler pel 1% de la nostra societat. Així és com esperen que la ciutadania comenci a confiar en les institucions?


 + Informació: La investigación de las incompatibilidades de Padrosa a fondo

+ Informació. Padrosa sigue de apoderado en siete empreses sanitarias privadas.



Calella a 23 d’octubre de 2013


dimarts, 22 d’octubre del 2013


CONTRA LA REFORMA DE LES PENSIONS



Concentració a la Delegació del Govern a Barcelona el passat divendres 18 d'octubre

Les federacions de pensionistes i jubilats de CCOO de Catalunya i UGT de Catalunya es van concentrat a Barcelona davant la Delegació del Govern (c/Mallorca, 278, amb c/Roger de Llúria), el divendres, 18 d'octubre, contra la reforma de les pensions impulsada pel Govern central.
Aquesta acció forma part d'una campanya de la Federació de Pensionistes i Jubilats de CCOO de Catalunya contra la reforma, com ho va ser la concentració davant el Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya del passat dia 11 d'octubre (impulsada per la Plataforma Unitària de la Gent Gran de Catalunya), o l'assemblea sobre el futur de les pensions celebrada el 17 d'octubre a la seu del sindicat a Barcelona.  

Feu clic per veure:


·        el  video de la concentració davant la Delegació de Govern, amb declaracions de Jaume Huguet, secretari general de la Federació de Pensionistes i Jubilats de CCOO de Catalunya

Calella a 22 d’octubre de 2013

dilluns, 21 d’octubre del 2013



CRIDEM A COMBATRE LES RETALLADES i LES MAL ANOMENADES REFORMES ESTRUCTURALS, EN DEFENSA DE LA DEMOCRÀCIA i L’ESTAT DE BENESTAR



El progrés a Europa ha estat vinculat al desenvolupament de l' Estat de Benestar Social consolidant l'anomenat "model social europeu". Una part essencial d’aquest model és la continuïtat, la sostenibilitat i l’equitat d' uns bons serveis públics. La Seva construcció és conseqüència de la pressió social de la classe treballadora organitzada demandant unes condicions de vida millors.

Assistim en els darrers anys a un deteriorament constant del conjunt dels Serveis Públics al nostre país que contribueix a aprofundir en la crisi. Tot i que el procés és va iniciar abans, la crisi és la coartada perfecta per imposar polítiques antisocials, i argumentar que són inevitables.

Considerem que, darrera d’aquestes retallades, hi ha l' objectiu de canviar el model social que recull la nostra Constitució, fent-ho al marge de la ciutadania i en contra de la seva voluntat, per portar-nos al passat i a l’absència de drets.

Aquest atac als Serveis Públics és un dels elements fonamentals de la ideologia neoliberal: la privatització d' activitats amb més expectatives de beneficis - sanitat -,la venda a baix cost d’empreses ben gestionades i rendibles - l'aigua -,les retallades i les reformes que amenacen greument la qualitat de serveis essencials- educació i sanitat públiques, seguretat, dependència, serveis socials ... -, o l’accés de la població a aquests en funció dels seus ingressos- Increment de taxes, descens de beques o repagaments sanitaris - .

Aquestes polítiques s'han traduït en la pèrdua de prop de 500.000 llocs de treball, directes i indirectes, vinculats als serveis públics des de finals de 2011. En menys de dos anys, les retallades indiscriminades han destruït tot el què es va crear en els set anys anteriors.

Els Serveis Públics de sanitat, educació, serveis socials, transport, seguretat, habitatge social, ... juntament als dels sistemes de seguretat social o de pensions i protecció de l'atur , també amenaçats, constitueixen la base de l'Estat de Benestar i l'anomenat Model Social Europeu, senyals d' identitat de les societats europees més avançades.

El camí per preservar el nostre Estat de Benestar passa per una rectificació, tant de les polítiques europees, que imposen la reducció del finançament dels serveis públics, com la dels nostres governs que les apliquen de la forma més antisocial possible.

Defensem el model dels països més avançats d' Europa. Hi ha alternatives i són viables. Hem d’arribar al nivell mitjà de despesa pública dels països de la zona euro -49,9% del PIB, enfront del 43,6% Espanya -, per la qual cosa cal incrementar els ingressos públics, desenvolupant polítiques efectives contra el frau fiscal i l'economia submergida i reformant la fiscalitat perquè pagui més, qui més té .

Exigim el control democràtic de la despesa pública. Els fons públics s'han d' administrar de manera eficaç, eficient i transparent per gestors professionals i rendint comptes a la ciutadania. Si es mantenen les polítiques actuals, perillen la cohesió i l’estabilitat de la nostra societat i, en definitiva, la pròpia democràcia .

Aquest retrocés històric en matèria de drets socials, resulta encara més injustificable en aquests moments. La profunditat de la crisi a l’Estat Espanyol, i l'abast dels seus devastadors efectes - atur massiu i reducció de salaris , amb el corresponent creixement de la pobresa, l' exclusió social i la desigualtat - , fa imprescindible, no ja el manteniment dels actuals Serveis Públics, sinó el seu reforçament, ja que han de jugar un paper dinamitzador per a una sortida justa de la crisi.


Calella a 21 d’octubre de 2013

divendres, 18 d’octubre del 2013


“S’INFLEN LES XIFRES DEL FRAU PER JUSTIFICAR UNA NOVA RETALLADA DE LES PRESTACIONS DE DESOCUPACIÓ”



"El frau en el cobrament per desocupació, si existeix, és mínim”


Considerem imprudents les declaracions de la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, en les quals afirma que més de mig milió d'aturats cobra indegudament la prestació per desocupació. "Generen una alarma infundada", perquè "ni sumant la més nímia de les incidències que puguin haver-ne produït en els serveis públics d'ocupació pot haver-hi un volum de frau d'aquesta naturalesa. No es pot deixar anar una xifra d'aquesta magnitud tan a la lleugera".

Existeix "una espècie d'obsessió en determinats sectors amb els aturats" com si aquests ho anessin voluntàriament. "A l'atur no es va voluntàriament i tampoc és cert que romanguin en l'atur fins que esgotin les prestacions i que a partir d'aquest moment miraculosament trobin una ocupació". Espanya té més de 3 milions d'aturats sense cap tipus de prestacions”.

“El frau, si existeix, és mínim”, per la qual cosa sembla que amb declaracions com la de la vicepresidenta es pretén justificar nova reducció de la prestació per desocupació, quan, per contra, és necessari que es doni cobertura a aquests 630.000 llars que manquen de qualsevol tipus d'ingressos. "L'Estat ha de vetllar per protegir a les persones”.


Calella a 18 d’octubre de 2013

dijous, 17 d’octubre del 2013

Com a mesura de justícia i d'estalvi

CCOO DEMANA QUE L’ADMINISTRACIÓ DE LA GENERALITAT REINTEGRI LA PART DE LA PAGA DEL 2012 QUE VA SER ARRABASSADA IL·LEGALMENT ALS EMPLEATS PÚBLICS

CCOO ha reclamat el fi de les retallades i la recuperació del que s'ha sostret. En la reunió de la Mesa General de Negociació dels Empleats Públics de la Generalitat de Catalunya, convocada per informar de les mesures a incloure a l'avantprojecte de la Llei d'acompanyament de la Llei de pressupostos de la Generalitat de Catalunya pel 2014, en matèria de funció pública,

CCOO ha exigit. com ha mesura de justícia, i d'estalvi ja que evitarà a tots una forta despesa en accions judicials, el retorn de la part meritada de la paga que van retallar l'any 2012, ja que nombroses instàncies jurídiques estan donant la raó als sindicats, obligant a l'administració a retornar els diners i, fins i tot, a assumir les costes.

En aquest sentit són especialment significatives les sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) respecte al personal laboral de les Universitats, o la del Jutjat contenciós administratiu nº 27 de Madrid, que, a més, condemna a costes a la Comunitat Autònoma, a instàncies de CCOO.


Calella a 17 d’octubre de 2013

dimecres, 16 d’octubre del 2013


GUANYEM LA PRIMERA SENTÈNCIA SOBRE LA PART PROPORCIONAL DE LA PAGA EXTRA DE FUNCIONARIS



La sentència és ferma i condemna a la Comunitat de Madrid a abonar les costes


La Federació d'Ensenyament de CCOO ha guanyat la primera sentència, que és ferma, sobre les reclamacions que els afiliats i afiliades realitzar davant la jurisdicció contenciosa administrativa per exigir la part proporcional de la paga extra de l'any 2012, del temps meritat abans de l'entrada en vigor del Reial decret llei 20/2012, de 13 de juliol, pel qual es suprimien les pagues extraordinàries del personal  funcionari.

El Jutjat del Contenciós administratiu nº 27 de Madrid, en Sentència de 25 de setembre de 2013, estima les pretensions de CCOO i considera que el Reial decret llei no té efectes retroactius, i que el perfeccionament del dret a les pagues extraordinàries es genera a llarg de tot l'any, sent pràctica pacífica de l'Administració la de detraure de la paga extraordinària la part corresponent a períodes no treballats però que no meriten salari (permisos sense sou, per exemple), el que evidencia la correlació entre el temps efectivament treballat en còmput anual i la quantia meritada de la paga extraordinària. Per això, el Jutjat ha condemnat en costes a l'Administració, que ascendiran a un terç de la quantitat que es liquidi de la paga extraordinària, dret que té el funcionari.


Calella a 16 d’octubre de 2013

dimarts, 15 d’octubre del 2013


EL PAÍS QUE VOLEM

Hem començat la tardor quan encara sentim la remor de la mobilització ciutadana de l’11 de Setembre i dels primers conflictes laborals i socials.


El dret a decidir és una reivindicació majoritària del poble de Catalunya que s’expressa al carrer i als sondejos d’opinió. La consulta ciutadana és una mostra d’expressió democràtica i per fer-la possible cal la màxima unitat civil, política i social, a fi de facilitar la participació de tothom i garantir que ningú no se’n senti exclòs.
 
 
Però, mentrestant, el dia a dia ens deixa noves retallades, ERO, tancaments d’empreses, rebaixes salarials, privatitzacions… Ens anuncien reformes que signifiquen noves pèrdues de drets, com és el cas de les pensions, l’avortament, o la reforma de l’Administració local. Ens governen a cops de decret o amb pròrrogues pressupostàries, amagant el debat parlamentari, i continua augmentant el descrèdit de les institucions per la falta de resposta política davant de la corrupció.
 
No ens podem quedar quiets, la Catalunya social es construeix dia a dia, evitant el desmantellament dels serveis públics, rebutjant les retallades, la precarietat laboral, l’exclusió social, les polítiques recentralitzadores i les privatitzacions, exigint la regeneració democràtica i l’expulsió dels corruptes i les seves pràctiques de la vida pública.
 

El país que volem no pot quedar supeditat a una data, sigui una consulta o unes eleccions, i no ens conformem a votar cada quatre anys, donar un xec en blanc i deixar que les decisions importants que afecten la nostra vida quotidiana les prenguin uns altres.
 

Des de CCOO us encoratgem a continuar lliurant batalla pels drets laborals i socials, i a defensar el dret a decidir el futur de Catalunya per construir un model de país sense desigualtats ni exclusions.


Calella a 15 d’octubre de 2013

dilluns, 14 d’octubre del 2013


DEMANEM UNA POLITICA MÉS AGRESSIVA i VIGILANT DE CONTROL DE PREUS

"La moderació de la inflació és una bona notícia però relativa, ja que pugen notablement els preus de productes de primera necessitat, com els aliments, i l'ensenyament", al temps es baixen salaris i es congelen pensions.


Reclamem, que el Govern hauria de controlar els preus i revaloritzar les pensions i salaris per garantir unes condicions de vida digna a la majoria de la societat".
Els preus es van retallar un 0,2% al setembre respecte a agost, fonamentalment pel final del període de rebaixes en el vestit i el calçat, i va retallar la pujada en els últims dotze mesos de l'1,5% registrat a l'agost al 0,3% al setembre, a causa del final de el “graó” que va introduir en les comparacions interanuals la pujada de l'IVA al setembre de 2012. No obstant això, la inflació subjacent (sense aliments peribles ni productes energètics) té un comportament més inflacionista, el 0,8%, encara que retalla la seva taxa de variació dues desenes.

Malgrat la desaparició de l'efecte de la pujada de l'IVA, segueix havent-hi grups amb importants evolucions inflacionistes, com l'ensenyament, que augmenta els seus preus un 9,8% en l'últim any com a conseqüència en gran manera de l'increment de les taxes universitàries; els aliments i begudes, que creixen un 2,5%, i un 1,3% altres béns i serveis. Al seu torn, registren retallades significatives les comunicacions (-5,9%), encara que la seva retallada rebaixa en dos punts l'observada a l'agost, per l'increment del preu dels serveis telefònics; el transport (-1,6%) i l'habitatge (-1,4%), deguts a un element extern: l'evolució del preu dels carburants.

Malgrat la moderació de la inflació, augmenta el nombre de persones i de col·lectius que perden poder de compra: aturats, empleats públics, que veuran novament congelats els seus salaris en 2014, amb el que acumularan una pèrdua de poder de compra del 14,3% des de 2009, i pensionistes, després de la decisió del Govern d'engegar d'una reforma que no garanteix el manteniment del seu poder de compra.

En aquest sentit, assenyalem que "una baixada dels preus sempre és una bona notícia" però advertim que els salaris baixen encara més que els preus i de la difícil situació que sofreixen centenars de milers de famílies, 630.000 famílies sense cap tipus d'ingressos, amb dificultats per sobreviure que fa imprescindible que s'aprovi una renda mínima, com reclama el sindicat.

"El Govern hauria de desenvolupar una política més agressiva i vigilant de control de preus", doncs segueixen persistint comportaments inflacionistes en algunes activitats empresarials amb poder de mercat, "així com la revaloració de pensions i salaris per garantir unes condicions de vida digna".


Calella a 14 d’octubre de 2013