CRIDEM A COMBATRE LES RETALLADES i LES MAL ANOMENADES REFORMES ESTRUCTURALS, EN DEFENSA DE LA DEMOCRÀCIA i L’ESTAT DE BENESTAR
El progrés a Europa ha estat vinculat al desenvolupament de l' Estat de Benestar Social consolidant l'anomenat "model social europeu". Una part essencial d’aquest model és la continuïtat, la sostenibilitat i l’equitat d' uns bons serveis públics. La Seva construcció és conseqüència de la pressió social de la classe treballadora organitzada demandant unes condicions de vida millors.
Assistim en els darrers anys a un deteriorament constant del conjunt dels Serveis Públics al nostre país que contribueix a aprofundir en la crisi. Tot i que el procés és va iniciar abans, la crisi és la coartada perfecta per imposar polítiques antisocials, i argumentar que són inevitables.
Considerem que, darrera d’aquestes retallades, hi ha l' objectiu de canviar el model social que recull la nostra Constitució, fent-ho al marge de la ciutadania i en contra de la seva voluntat, per portar-nos al passat i a l’absència de drets.
Aquest atac als Serveis Públics és un dels elements fonamentals de la ideologia neoliberal: la privatització d' activitats amb més expectatives de beneficis - sanitat -,la venda a baix cost d’empreses ben gestionades i rendibles - l'aigua -,les retallades i les reformes que amenacen greument la qualitat de serveis essencials- educació i sanitat públiques, seguretat, dependència, serveis socials ... -, o l’accés de la població a aquests en funció dels seus ingressos- Increment de taxes, descens de beques o repagaments sanitaris - .
Aquestes polítiques s'han traduït en la pèrdua de prop de 500.000 llocs de treball, directes i indirectes, vinculats als serveis públics des de finals de 2011. En menys de dos anys, les retallades indiscriminades han destruït tot el què es va crear en els set anys anteriors.
Els Serveis Públics de sanitat, educació, serveis socials, transport, seguretat, habitatge social, ... juntament als dels sistemes de seguretat social o de pensions i protecció de l'atur , també amenaçats, constitueixen la base de l'Estat de Benestar i l'anomenat Model Social Europeu, senyals d' identitat de les societats europees més avançades.
El camí per preservar el nostre Estat de Benestar passa per una rectificació, tant de les polítiques europees, que imposen la reducció del finançament dels serveis públics, com la dels nostres governs que les apliquen de la forma més antisocial possible.
Defensem el model dels països més avançats d' Europa. Hi ha alternatives i són viables. Hem d’arribar al nivell mitjà de despesa pública dels països de la zona euro -49,9% del PIB, enfront del 43,6% Espanya -, per la qual cosa cal incrementar els ingressos públics, desenvolupant polítiques efectives contra el frau fiscal i l'economia submergida i reformant la fiscalitat perquè pagui més, qui més té .
Exigim el control democràtic de la despesa pública. Els fons públics s'han d' administrar de manera eficaç, eficient i transparent per gestors professionals i rendint comptes a la ciutadania. Si es mantenen les polítiques actuals, perillen la cohesió i l’estabilitat de la nostra societat i, en definitiva, la pròpia democràcia .
Aquest retrocés històric en matèria de drets socials, resulta encara més injustificable en aquests moments. La profunditat de la crisi a l’Estat Espanyol, i l'abast dels seus devastadors efectes - atur massiu i reducció de salaris , amb el corresponent creixement de la pobresa, l' exclusió social i la desigualtat - , fa imprescindible, no ja el manteniment dels actuals Serveis Públics, sinó el seu reforçament, ja que han de jugar un paper dinamitzador per a una sortida justa de la crisi.
Calella a 21 d’octubre de 2013
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada