INFORMACIÓ SINDICAL A L'ABAST Secció Sindical CCOO Hospital de Calella

SECCIÓ SINDICAL DE CCOO DE L'HOSPITAL SANT JAUME DE CALELLA I ABS CALELLA-MALGRAT-PALAFOLLS

Benvolguts companys/es:

Oferim aquest espai que pretenem que serveixi com a canal de difusió de la informació generada a l'entorn sindical i laboral i, alhora, com a mitjà d'intercanvi d'impressions entre la nostra Secció Sindical de CCOO Hospital Sant Jaume de Calella i ABS Calella/Malgrat/Palafolls
i els treballadors de la nostra empresa.

Esperem que la informació penjada al bloc sigui de la vostra utilitat.

ccoohsjcabscm@gmail.com

dijous, 17 de desembre del 2015

ADVERTIM DE LA PÈRDUA DE 45.700 LLOCS DE TREBALL EN EL SECTOR SANITARI DURANT ELS ANYS DE CRISIS




CCOO ha presentat en roda de premsa el seu informe "L'ocupació en activitats sanitàries i la seva evolució durant la crisi", l'autor de la qual, Fernando Puig-Samper, ha desglossat en la seva intervenció les línies principals i conclusions de l'informe entorn de tres concepte clau: impacte de la crisi, problemes estructurals agreujats per la crisi i el lliscament de l'activitat pública a la privada, la qual cosa ha denominat "privatització suau".


El secretari de Protecció social i polítiques públiques de CCOO, Carlos Bravo, ha presentat avui en roda de premsa l'informe ‘L'ocupació en activitats sanitàries i la seva evolució durant la crisi’, juntament amb el responsable de Negociació col·lectiva de la Federació de Sanitat i Sectors Sociosanitaris (FSS-CCOO), Luis Álvarez, i de la Secretaria de Protecció Social i Polítiques Públiques de CCOO i autor de l'informe, Fernando Puig-Samper.

Carlos Bravo ha incidit que es presenta el tercer treball en relació amb el sistema sanitari, iniciats en 2013, i que es culminarà amb un quart treball posterior relacionat amb la desigualtat en l'accés a les institucions sanitàries. L'estudi actual recull una pèrdua, en el període central de la crisi, de gairebé 13.000 ocupacions i una tendència clara de desplaçament d'ocupació del sector públic cap al sector privat.

Luis Álvarez ha assenyalat que “parlar d'ocupació és una necessitat i una obligació per a CCOO” i que per la FSS-CCOO l'estudi obre unes perspectives importants: descriu les fonts d'informació per accedir en matèria d'ocupació i assenyala les més fiables, valora i compara l'evolució de l'ocupació en els sectors públic i privat, facilita efectuar propostes sobre les necessitats professionals en el sistema sanitari -també per al cas de la formació especialitzada- i assenyala la renovació important que s'ha de produir de personal en relació a la piràmide d'edat, la qualitat i la realitat de l'ocupació en el sector.

Fernando Puig-Samper ha posat el focus en les fonts d'informació (INE, enquesta de població activa i *microdatos de població activa) i en l'anàlisi de l'impacte de la crisi econòmica viscuda a Espanya des de 2008 sobre l'ocupació i les condicions de treball dels professionals del sector sanitari. Així mateix, ha resumit els resultats en tres grans línies: impacte en el sector sanitari en el volum i condicions de l'ocupació, problemes estructurals agreujats amb la crisi i el que Puig-Samper ha denominat com a “privatització suau”.

El sector sanitari, que equival al 5’4% de l'ocupació a Espanya, per sota del 6’2% de referència europea, ha sofert pèrdues d'ocupació notables entre 2011 i 2013, prop de 45.700 llocs totals, que fonamentalment s'han produït en hospitals i en el sector públic, on la pèrdua va aconseguir els 43.700 llocs amb afectació principal a Infermeria i Medicina.

D'altra banda, la jornada ha sofert un increment en el període de crisi, s'ha incrementat la contractació de la jornada parcial i la temporalitat i el salari mitjà ha disminuït, per la qual cosa es pot parlar de congelació salarial. Així mateix, els salaris d'entrada tenen una diferència d'un 13,8% menor en relació al període anterior a la crisi i es produeix un mal funcionament i una demora en la convocatòria i resolució d'ofertes d'ocupació públics.

La gran diferència en l'ocupació de sectors públics i privats està en la temporalitat: 21 mesos en el públic i 99 mesos en el privat. En el conjunt de treballadors/as majors de 55 anys, el 10% són temporals en el sector públic, alguna cosa impensable en el sector privat. Així mateix, les piràmides de població situen que les franges de major edat es troben en el sector públic, per la qual cosa es troba envellit, i es preveu que el 10’5% del personal del sistema públic (de 55.000 a 60.000 treballadors/as) es vagi a jubilar en el lustre vinent.



Calella a 17 de desembre de 2015


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada