INFORMACIÓ SINDICAL A L'ABAST Secció Sindical CCOO Hospital de Calella

SECCIÓ SINDICAL DE CCOO DE L'HOSPITAL SANT JAUME DE CALELLA I ABS CALELLA-MALGRAT-PALAFOLLS

Benvolguts companys/es:

Oferim aquest espai que pretenem que serveixi com a canal de difusió de la informació generada a l'entorn sindical i laboral i, alhora, com a mitjà d'intercanvi d'impressions entre la nostra Secció Sindical de CCOO Hospital Sant Jaume de Calella i ABS Calella/Malgrat/Palafolls
i els treballadors de la nostra empresa.

Esperem que la informació penjada al bloc sigui de la vostra utilitat.

ccoohsjcabscm@gmail.com

dilluns, 14 de març del 2016

ELS PREUS VAN BAIXAR UN 0,4% AL FEBRER, EMPESOS PEL DESCENS DE L PREU DE L’ELECTICITAT, CARBURANTS i ALIMENTS





Per a CCOO, les dades de l'IPC publicats el passat 11 de març, mostren la feblesa del creixement econòmic, i la necessitat que s'abordi un nou cicle de creació d'ocupació de qualitat, amb drets i condicions laborals dignes i suficients, i una millora dels salaris. "Urgeix que el nou Govern que es formi apliqui un canvi de política econòmica que serveixi per combatre la desigualtat i la pobresa, començant per incrementar els salaris més baixos a través d'una millora sostinguda del SMI".

Els preus han baixat un 0,4% mensual al febrer respecte al mes anterior, la qual cosa suposa un descens de sis desenes respecte a la variació registrada al febrer de 2015. Febrer és un mes on encara se senten els efectes de les rebaixes d'hivern, i als quals aquest any se sumen les baixades de l'electricitat, dels carburants i dels aliments i begudes no alcohòliques.

Amb el descens de febrer, la taxa de variació anual de l'IPC és del -0,8%, cinc desenes per sota de la registrada al gener, empesa per la baixada dels preus dels carburants i lubrificants, mentre que la taxa anual de la inflació subjacent (sense productes energètics ni aliments frescos) *repunta una desena fins a l'1,0% anual, reflex del pes determinant de l'energia en la variació negativa de la inflació en els últims temps.

La taxa anual de l'índex de preus de consum harmonitzat (IPCA) de febrer baixa sis desenes respecte a gener i se situa en el -1,0% a Espanya. A la zona euro també es registra un descens acusat (cinc desenes) i se situa en el -0,2% anual al febrer segons el seu indicador avançat. La variació anual dels preus a la zona euro segueix vorejant la deflació, molt per sota del nivell de referència fixat (2,0%). Aquesta feblesa dels preus, amb els riscos associats que implica la deflació, és reflex de les profundes incerteses que envolten a la recuperació econòmica a Europa, més enllà de factors conjunturals com els baixos preus energètics.

El nou paquet de mesures anunciat pel Banc Central Europeu per estimular la liquiditat i el crèdit (baixada del tipus general del BCE al 0%, ampliació de la compra d'actius de 60.000 a 80.000 milions mensuals i pujada al 0,4% del tipus que han de pagar els bancs que dipositen els seus diners en el BCE per estimular la liquiditat) dóna una idea del delicat de la situació econòmica amb risc clar de recaiguda en la recessió i en la deflació. Està per veure que aquestes mesures d'estímul financer aconsegueixin el seu objectiu per si soles de reanimar l'economia real, mentre que la Comissió Europea ni Alemanya segueixen sense apostar per una expansió fiscal ni un canvi de la política econòmica que estimuli la demanda i aposti per la inversió.

Hi ha marge per aconseguir millores salarials en el marc de la negociació col·lectiva

L'economia va créixer al 3,5% interanual en el quart trimestre de 2015 (3,2% de mitjana anual), i és necessari que els treballadors i treballadores participin dels fruits d'aquest creixement. Al febrer ja hi havia 3,6 milions de treballadors assalariats amb conveni en vigor per 2016 (tant convenis plurianuals com a nous convenis signats). Els convenis col·lectius amb efectes econòmics en 2016 registren fins a febrer una pujada salarial de l'1,13%, dins dels marges inicials previstos (1%-1,5%) en l'Acord per a l'Ocupació i la Negociació col·lectiva 2015-2017 i amb marge encara per pujar més. El conjunt de convenis amb efectes econòmics en 2016 registren un augment salarial similar, sense amb prou feines diferències entre els signats abans de 2016 i els signats en 2016 (una minoria de moment). Sí hi ha més diferència dins dels convenis d'empresa (molt nombrosos encara que amb efectes sobre un nombre reduït de treballadors) on aquells signats abans de 2016 sí presenten una pujada salarial molt inferior als pocs que s'han signat en 2016, i que ja es troben més alineats amb la pujada prevista per aquest any.

La recuperació econòmica i la conformació del nou Govern han de servir per recuperar drets socials i laborals, sense deixar a ningú enrere

CCOO creu que el creixement de l'activitat econòmica ha de servir també per recuperar els salaris després de la forta devaluació salarial soferta pels empleats públics i privats durant la recessió. En aquesta sortida de la recessió no hem de permetre que segueixin augmentant els nivells de pobresa i desigualtat, per la qual cosa urgeix incrementar els salaris més baixos a través d'una millora sostinguda del SMI que ho situï en 800 euros mensuals en 2016 per apropar-nos als nivells recomanats en la Carta Social Europea subscrita per Espanya. Necessitem un sistema fiscal que proveeixi un finançament suficient per augmentar la protecció social, en particular de les persones aturades, i poder implantar una Renda Mínima garantida que CCOO està promovent a través d'una Iniciativa Legislativa Popular.

CCOO considera que els treballadors i treballadores, i la majoria de la societat, necessiten que la recuperació econòmica abordi un nou cicle de creació d'ocupació de qualitat, amb drets i condicions laborals dignes i suficients. Per a això, és imprescindible que el nou Govern aprovi amb urgència un Pla de Xoc per l'Ocupació que beneficiï als col·lectius més perjudicats per la crisi (aturats de llarga durada, dones, joves), que serveixi per combatre la desigualtat i la pobresa, restablir els drets socials i laborals eliminats o devaluats pels anteriors governs, derogant les retallades en la prestació per desocupació, i apostar per la millora dels serveis públics, garantint la seva universalització i qualitat.



Calella a 14 de març de 2016


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada