INFORMACIÓ SINDICAL A L'ABAST Secció Sindical CCOO Hospital de Calella

SECCIÓ SINDICAL DE CCOO DE L'HOSPITAL SANT JAUME DE CALELLA I ABS CALELLA-MALGRAT-PALAFOLLS

Benvolguts companys/es:

Oferim aquest espai que pretenem que serveixi com a canal de difusió de la informació generada a l'entorn sindical i laboral i, alhora, com a mitjà d'intercanvi d'impressions entre la nostra Secció Sindical de CCOO Hospital Sant Jaume de Calella i ABS Calella/Malgrat/Palafolls
i els treballadors de la nostra empresa.

Esperem que la informació penjada al bloc sigui de la vostra utilitat.

ccoohsjcabscm@gmail.com

dijous, 14 de novembre del 2013


LA REFORMA LABORAL HA ACCELERAT LA DESTRUCCIÓ D’OCUPACIÓ i LA DETERIORACIÓ DE LES CONDICIONS DE TREBALL


Amb la reforma laboral, el Govern va dir que el seu objectiu era la creació d'ocupació. Però la veritat és que, segons posa de manifest l'informe "Els efectes de la Reforma Laboral sobre l'ocupació" elaborada per CCOO, l'any d'aplicació de la reforma laboral s'han destruït a Espanya més de 630.000 ocupacions. "Els efectes de la reforma són perversos en termes quantitatius però, sobretot, qualitatius", s'assenyala, doncs ha reduït, en facilitar i abaratir el procediment de l'acomiadament, el nombre d'assalariats i assalariades amb ocupació estable i amb drets.
L'any d'aplicació de la reforma laboral s'han destruït a Espanya més de 630.000 ocupacions, una xifra que en si mateixa constata el fracàs del nou marc normatiu en el que, formalment, era el seu principal objectiu.
La reforma del 2012 ha agreujat els efectes que, sobre l'activitat i l'ocupació, tenen l'estratègia d'austeritat extrema, l'ajust fiscal dur i les reformes antisocials iniciades a partir de maig de 2010. Des de llavors, l'economia espanyola està en recessió i hem perdut més d'1,5 milions de llocs de treball. De la lleu recuperació que va seguir a la gran recessió de 2009, hem tornat pel cap alt dur de la crisi després d'aplicar aquesta estratègia. Per tant, és imprescindible i urgent un canvi de rumb.
La reforma laboral està tenint efectes perversos al mercat de treball. Són la recessió i l'ajust el que destrueix ocupació, però amb la nova reforma laboral aquesta pèrdua es concentra en els assalariats. Tots els llocs de treball perduts des de la seva aplicació estaven ocupats per persones assalariades. Per contra, en aquest mateix temps va augmentar el nombre d'empresaris i autònoms.
La qualitat de l'ocupació s'està deteriorant greument amb la reforma, perquè abaratir l'acomiadament ha provocat un canvi en el model d'ajust de les empreses, que ara, a més de no renovar contractes temporals, redueixen les seves plantilles fixes.
La deterioració també es manifesta en una intensa substitució de treball assalariat a temps complet per contractes a temps parcial; una situació no desitjada, en la gran majoria dels casos, per les persones, no solament per la reducció proporcional del salari sinó perquè, per desgràcia, al nostre país es concentren moltes pràctiques irregulars en la jornada parcial.
La reforma laboral ha facilitat l'instrument necessari per materialitzar les polítiques de retallades en els serveis públics, que sofreixen una caiguda de l'ocupació sense precedents en la nostra història recent. Si en la fase inicial de la crisi el sector públic actuava com un estabilitzador de l'ocupació, ara destrueix ocupació a un ritme superior al del sector privat, la qual cosa dóna com a resultat que l'ocupació assalariada total hagi caigut més que mai en els últims dos anys.
No és cert que la reforma estigui ocasionant un canvi de tendència en la destrucció de l'ocupació. Al contrari, en el segon trimestre de 2013 es va registrar la major destrucció d'ocupació assalariada de caràcter indefinit des que en 2008 va esclatar la crisi. Els quatre trimestres transcorreguts des que es va començar a aplicar la reforma són els pitjors de tota la història recent. La ralentització en la caiguda de l'ocupació total és solament una aparença formal perquè amaga les transformacions que deterioren el mercat de treball, l'augment de l'ocupació autònoma, la substitució del treball a jornada completa pel de temps parcial i altres formes de precarietat laboral.
Tampoc és cert que la reforma laboral estigui ralentint la destrucció d'ocupació davant caigudes similars del PIB. Al que està conduint és a una intensa fallida de la qualitat de l'ocupació assalariada. L'aparent menor caiguda de l'ocupació assalariada és en realitat una major destrucció quan s'introdueixen elements claus com l'estabilitat o la durada de la jornada.
Els efectes de la reforma són perversos en termes quantitatius però, sobretot, qualitatius, doncs es redueix de forma accelerada el nucli de la classe treballadora, la que té ocupació estable i amb drets.

Calella a 14 de novembre de 2013

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada