INFORMACIÓ SINDICAL A L'ABAST Secció Sindical CCOO Hospital de Calella

SECCIÓ SINDICAL DE CCOO DE L'HOSPITAL SANT JAUME DE CALELLA I ABS CALELLA-MALGRAT-PALAFOLLS

Benvolguts companys/es:

Oferim aquest espai que pretenem que serveixi com a canal de difusió de la informació generada a l'entorn sindical i laboral i, alhora, com a mitjà d'intercanvi d'impressions entre la nostra Secció Sindical de CCOO Hospital Sant Jaume de Calella i ABS Calella/Malgrat/Palafolls
i els treballadors de la nostra empresa.

Esperem que la informació penjada al bloc sigui de la vostra utilitat.

ccoohsjcabscm@gmail.com

divendres, 25 de juliol del 2014


LA SALUT,

EL NEGOCI DE LA VIDA



Les privatitzacions són la principal arma de destrucció massiva que utilitzen les elits i els seus executors –gran part dels polítics, no tots– contra la població i els seus drets socials.

“Quan els mecanismes de tutela dels drets han fallat, quan els mecanismes que els poders públics haurien d'haver establert han fallat, quan els mecanismes de resposta secundaris que haurien d'haver ofert tribunals i jutges han fallat, és la pròpia societat, són les afectades i afectats els qui estableixen mecanismes de auto tutela de drets, acció fonamental de garantia de drets, especialment en un moment com el qual vivim”. Marco Aparicio, professor de Dret Constitucional en el documental ‘La Plataforma’.


 



Drets fonamentals i drets constitucionals
 
Marco Aparicio es refereix al dret a l'habitatge però no tinguem cap dubte que la sentència és aplicable al dret a la salut, dret reconegut en la Constitució però que no es considera dret fonamental, com tampoc ho és l'habitatge. Han de ser o no un dret fonamental el treball, l'alimentació, el medi ambient, l'educació, la sanitat, l'habitatge…? I què dir de la informació, l'aigua, les necessitats bàsiques… Ara mateix no ho són. Són tan sol drets reconeguts en la Constitució però considerats en la pràctica com a secundaris, no obligatoris.
 
L'actual sistema polític no té cap intenció de legislar en favor d'aquests drets. El Poder aspira –i treballa sense pausa ni compassió– a convertir els drets constitucionals, drets inalienables, en un negoci. No importa el futur, ni l'individual, ni el de la societat, ni el del planeta. Tan sol acumular. Acumular per despossessió. Sí, ens estan desposseint. Ens estan plomant.
 
L'Organització Mundial de la Salut defineix la salut com l'estat de complet benestar físic, mental i social. Vol dir-se que no és tan sol un dret a satisfer a través de la sanitat, sinó que la negació o l'absència per inacció dels drets socials per tots –respirar, nodrir, sanar, aixoplugar, educar, treballar...-, danya la salut del conjunt de la població. I crea desigualtats, diferències en el dret a la salut que són innecessàries i evitables, a més de ser injustes. I morts prematures a gran escala. La pitjor epidèmia.
 
La salut pública doncs, depèn de la Política i és la política qui atempta contra la salut de totes. Perquè quan parlem de salut ho fem de les condicions en què la gent creix, viu, treballa, envelleix i dels factors polítics, socials i econòmics que modelen aquestes condicions: la classe social, la procedència, el sexe, el treball, l'alimentació, el medi ambient, l'educació, l'habitatge, la sanitat...
 
En la sanitat: “Pagar per Viure”
 
Les privatitzacions són la principal arma de destrucció massiva que utilitzen les elits i els seus executors –gran part dels polítics, no tots– contra la població i els seus drets socials. Privatitzar significa mercantilitzar, posar al mercat. Transformar drets en mercaderia. Comerciar amb les persones: si vols viure, paga. En definitiva, ‘Pagar per Viure’.
 
Els que privatitzen volen convertir la sanitat –la baula més evident per immediat en la lluita per la preservació de la vida– en un negoci. I ho estan aconseguint.

Diuen la Plataforma pel Dret a la Salut, la FAVVC i la CONFAVC, en el seu últim comunicat:
 
Els responsables de salut estan planejant tancar més llits d'hospitals, més quiròfans i més Centres d'Atenció Primària (CAP) i durant més temps que en anys precedents, amb l'excusa que a l'estiu baixa la demanda sanitària.

Afirmen que ho fan per estalviar diners del Sistema Públic però i per contra, com les necessitats del sistema públic de salut continuen, augmenten les transferències de diners públics als centres privats que fan negoci amb el salut. Aquest any 2014, formalment, el Servei Català de la Salut té el mateix pressupost que en 2013. En realitat és menor perquè cal restar-li el dèficit que arrossega de l'any anterior. Per si no fos suficientment greu, s'anuncien noves retallades per un import al voltant dels 120 milions, per abans de final d'any.
 
Aquesta situació s'afegeix a la retallada sostinguda dels pressupostos del Departament de Salut des de 2010. En 2011, Salut disposava un pressupost de 9.874 milions d'euros i en 2013 era de 8.289 milions, això és, 1.585 milions menys, que significa una retallada del 16% en tres anys.
 
Hauríem de saber que mentre que als hospitals públics propis del ICS i als concertats sense ànim de lucre, se'ls ha retallat entre un 10 i un 15% el pressupost, als concertats amb ànim de lucre, com els tres de IDC/CAPIO (General de Catalunya, Sagrat Cor, i Clínica de Sabadell) se'ls ha augmentat el concert de 71,1 milions a 127, això és un increment del 78,6%.
 
Les llistes d'espera, per tant, creixeran aquest estiu i augmentaran les seves males conseqüències, la qual cosa agreujarà les patologies i comportarà sofriment, dolor i incapacitat. I continuarà la derivació de pacients cap als centres privats que busquen el benefici, derivació finançada amb els pressupostos públics.
 
Els ciutadans, titulars del Sistema Públic, estem cada vegada més preocupats i indignats per la seva degradació, el seu futur i les repercussions sobre la nostra salut”.
 
I exigeixen:


  • Que la sanitat sigui 100 x 100 pública, universal, de qualitat, i gestionada públicament de manera transparent i amb participació de les persones que la utilitzen que són les propietàries.
  • Que funcioni al 100 x 100 de la seva capacitat. És a dir, sense llits, quiròfans, consultes i serveis tancats.
  • Que els diners públics s'utilitzi al 100 x 100 per finançar centres públics i no per a centres privats que fan negoci amb la nostra salut.
  • Que durant l'estiu els centres i serveis sanitaris funcionin al 100 x 100.
  • Que les llistes d'espera generades per les retallades no siguin l'excusa per derivar intervencions i proves a la privada.

 
El Negoci: “Draps Bruts”
 
A les nostres mans està doncs, aconseguir que no es destrueixi la sanitat, evitar la seva privatització, defensar la titularitat ciutadana de tots els drets, impedir que el Poder s'apoderi d'ells, que facin negocis, que corrompin, que ens menyspreï. Ja no és suficient influir, ja no es tracta de convèncer al Poder de la maldat que suposa privatitzar la sanitat i privatitzar els drets. El Poder no atén a raons encara que siguin de la majoria, tan solament persegueix els seus objectius: assegurar-se el domini, perpetuar-se, tenir el món – humans i recursos – a la seva disposició i servei per dur a terme els seus negocis. En Poder no li importen les víctimes que quedin en el camí: quants menys siguem menys boques a alimentar, pensen.
 
És necessari establir mecanismes de auto tutela de drets i garantir-los amb l'acció, com ha fet la PAH. Com l'està fent una pluralitat d'associacions de defensa de la sanitat pública que inevitablement hauran de confluir. És el moment de la societat, de la ciutadania organitzada, atrevida, que supera la por i exigeix, lluita, recupera i exerceix els seus drets, que són seus i no del Poder.
 
És el moment de l'acció i la insubmissió. Moment de desobediència civil. La defensa dels drets socials, la lluita per la Salut, ha de ser responsabilitat, objectiu i compromís de Totes.
 
Calella a 25 de juliol de 2014
 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada