INFORMACIÓ SINDICAL A L'ABAST Secció Sindical CCOO Hospital de Calella

SECCIÓ SINDICAL DE CCOO DE L'HOSPITAL SANT JAUME DE CALELLA I ABS CALELLA-MALGRAT-PALAFOLLS

Benvolguts companys/es:

Oferim aquest espai que pretenem que serveixi com a canal de difusió de la informació generada a l'entorn sindical i laboral i, alhora, com a mitjà d'intercanvi d'impressions entre la nostra Secció Sindical de CCOO Hospital Sant Jaume de Calella i ABS Calella/Malgrat/Palafolls
i els treballadors de la nostra empresa.

Esperem que la informació penjada al bloc sigui de la vostra utilitat.

ccoohsjcabscm@gmail.com

dimecres, 8 d’abril del 2015

"L’OCUPACIÓ QUE ES CREA ÉS INSUFICIENT i D’ESCASSA QUALITAT”





  • Els contractes indefinits a temps complet suposen solament un 5,7% del total dels registrats en el mes de març
  • La afiliació a la Seguretat Social va augmentar en tots els sectors, però l'increment està molt concentrat en els serveis (78%)
  • 2 milions d'aturats estan exclosos del sistema de protecció per desocupació




L'atur registrat al març va descendir en 60.214 persones pel que fa al mes anterior, una baixada que en gran part es deu a aquest efecte estacional de la setmana santa. Hi ha creixement de l'ocupació, però "és feble i insuficient, i d'escassa qualitat, amb ocupacions temporals, a temps parcial i de baixos salaris"..

L'atur registrat al març va descendir en 60.214 persones pel que fa al mes anterior, dada que es troba condicionat per l'efecte estacional de la setmana santa. "Aquest any es va iniciar al març mentre que l'any passat va caure a l'abril, la qual cosa provoca un efecte fictici d'augment de la afiliació i de retallada de l'atur, tant en termes mensuals com a anuals".

Amb això la xifra total d'atur se segueix situant en un nivell molt elevat, 4.451.939 aturats. La rebaixa va ser de 343.927 aturats en els últims dotze mesos.
 
La rebaixa intermensual de l'atur és major en els homes (-37.200), mentre que en les dones descendeix en menor mesura,-23.000. En termes anuals, la disminució és encara més desigual entre sexes, més que duplicant la reducció entre els homes (-240.00) a la de les dones (-104.000).

La afiliació indefinida a temps complet suposa només el 15% de l'ocupació creada en l'últim any. Les empreses de treball temporal guanyen pes en la nova ocupació, la qual cosa explica que el 90% de les noves contractacions siguin temporals.

L'augment de la afiliació es localitza, bàsicament, en el sector públic i en sectors de baix valor afegit (comerç, hostaleria i construcció) que generen ocupacions inestables i on es paguen salaris baixos. En conseqüència, no s'observa un canvi en el model productiu liderat per la indústria i ho serveis d'alt contingut tecnològic, la qual cosa devalua la millora en la afiliació a la Seguretat Social i la rebaixa de l'atur.

L'ocupació que es crea és precari, temporal i a temps parcial. El 37% dels afiliats al règim general tenen un contracte temporal i el 25% un contracte a temps parcial. La meitat dels afiliats per compte d'altri té un contracte precari, temporal i/o a temps parcial. Això, sumat a la devaluació salarial fomentada per la reforma laboral, fa que trobar un treball sigui cada vegada menys una garantia per poder portar una vida independent o sortir de la pobresa, i està darrere de l'important augment dels índexs d'exclusió social. 

La raó bàsica que origina l'ocupació precària és un teixit productiu de poca qualitat i, subsidiàriament, una legislació laboral que fomenta l'aparició de negocis precaris i no incentiva el creixement empresarial.

Davant aquest mal panorama, és necessària una política pressupostària diferent, que fomenti el canvi estructural de l'aparell productiu i la industrialització, que promogui l'ús eficient dels recursos públics en tots els nivells de l'Administració i que ajudi a recuperar la demanda interna. L'objectiu ha de ser treure a l'economia espanyola del seu patró tradicional de creixement de baix valor afegit, sense indústria, ocupació inestable i salaris baixos. Per a això fa falta augmentar suficientment la inversió pública i reorientar-la des de les infraestructures cap a la millora de la qualitat i el contingut tecnològic de les empreses. La injusta rebaixa d'impostos promoguda pel Govern no persegueix sinó el rèdit polític a curt termini.

Així mateix, és necessari millorar el poder de compra dels salaris, per impulsar la demanda interna i provocar un augment vigorós de l'ocupació i una rebaixa ràpida de l'atur.

A Espanya hi ha dos milions d'aturats exclosos del sistema de protecció per desocupació, amb les dades del SEPE. Aquest alt nivell de no protegir genera pobresa i exclusió social que ha de combatre's amb la introducció d'una renda mínima i programes que combinin protecció amb mesures dirigides a la requalificació i reinserció dels aturats de llarga durada. En aquest sentit, el Govern ha de complir els objectius acordats amb els agents socials per al Programa Extraordinari d'Activació per a l'Ocupació i beneficiar a 400.000 aturats de llarga durada amb càrregues familiars.


Calella a 8 d’abril de 2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada