INFORMACIÓ SINDICAL A L'ABAST Secció Sindical CCOO Hospital de Calella

SECCIÓ SINDICAL DE CCOO DE L'HOSPITAL SANT JAUME DE CALELLA I ABS CALELLA-MALGRAT-PALAFOLLS

Benvolguts companys/es:

Oferim aquest espai que pretenem que serveixi com a canal de difusió de la informació generada a l'entorn sindical i laboral i, alhora, com a mitjà d'intercanvi d'impressions entre la nostra Secció Sindical de CCOO Hospital Sant Jaume de Calella i ABS Calella/Malgrat/Palafolls
i els treballadors de la nostra empresa.

Esperem que la informació penjada al bloc sigui de la vostra utilitat.

ccoohsjcabscm@gmail.com

divendres, 24 d’abril del 2015

DENUNCIEM QUE A CATALUNYA COMENÇA EL 2015 AMB 25.000 OCUPACIONS MENYS




En el primer trimestre del 2015 creix l'atur, només entre les dones, i cauen l'ocupació i l'activitat mentre augmenta la temporalitat; el 60,6% de les persones aturades fa més d'un any que busquen feina i aquesta xifra va en augment



ATUR CATALUNYA/ESPANYA

Els resultats de l'enquesta de població activa (EPA) del primer trimestre del 2015 indiquen que el nombre de persones aturades a Catalunya ha augmentat un 0,2% respecte del trimestre anterior, és a dir, hi ha 1.500 aturats i aturades més, que deixen un total de 758.500 persones sense feina. A Espanya, la xifra d'aturats el primer trimestre de l’any ha estat de 4.513.100, amb una taxa d'atur del 23,78%. Per tant, l’evolució de l’atur ha estat molt pitjor a Catalunya que a la resta de l’Estat. La taxa d'atur a Catalunya continua sent elevada i se situa, de nou, per sobre del 20%, concretament en el 20,05%, 0,17 punts percentuals més que el trimestre anterior i 2 punts percentuals menys respecte del 2014. L'increment de l’atur es deu al fet que les dones aturades han augmentat en 9.300 i un 2,66%, mentre que els homes aturats s'han reduït en 7.800  i un 1,92% menys. Respecte a ara fa un any, l'atur s’ha reduït en 82.200 persones a Catalunya, el que representa una disminució del 9,78%. A Espanya la reducció també ha estat molt més elevada, amb pràcticament un 24% menys i 1.420.200 persones aturades menys. 

L’atur, tot i baixar respecte a ara fa un any, s’incrementa en el primer trimestre del 2015, i deixa la xifra insuportable de 758.000 persones desocupades. L’augment de l’atur és només femení, ja que els homes redueixen aturats, i seria superior si no hagués caigut en picat l’activitat i l’ocupació.


ACTIVITAT 

L’activitat a Catalunya cau en 23.300 persones respecte al darrer trimestre del 2014 i en 19.600 respecte del primer trimestre del 2014, el que suposa un -0,61% i un -0,52%, respectivament. 

La caiguda de l’activitat evidencia el creixent nombre de persones desanimades que deixen de buscar activament feina davant les escasses oportunitats de trobar-ne. Es frena la pèrdua de població major de 16 anys com a causa de la reducció de la població activa. A menys població activa, menys població aturada, tot i que no es generi ocupació. 

OCUPACIÓ 

Respecte de les dades de població ocupada, podem dir que per a aquest primer trimestre del 2015 l'ocupació s’ha reduït a Catalunya en 23.900 persones respecte al trimestre anterior, el -0,82%. A l’Estat, la reducció ha estat superior, del -11,11%. En termes interanuals, l'ocupació ha augmentat, en aquest cas, en 62.500 persones, increment que significa un 2,11%. La taxa d'ocupació pel primer trimestre de 2015 és del 40,9% a Catalunya. Aquesta xifra representa 0,26 punts percentuals menys que el trimestre anterior i 1,2 punts percentuals més que l'any 2014. 

Només amb creació d’ocupació es podrà recuperar el mercat de treball i reduir les xifres d’atur. Aquesta tendència a la reducció de l’ocupació evidencia que la recuperació és lluny. 

SITUACIÓ PROVÍNCIES 

L'anàlisi per províncies ens mostra com Tarragona registra, de nou, la taxa d'atur més elevada, amb un 23,17%, seguida de Girona amb un 21,9% i Barcelona amb un 19,58%. Lleida, la darrera demarcació, a molta distància de la resta de províncies, se situa en un 16,91%. 

CONTRACTACIÓ I TIPUS DE JORNADA A CATALUNYA 

El primer trimestre del 2015, el nombre de persones assalariades amb contracte indefinit cau en 42.900 persones respecte del darrer trimestre del 2014, mentre que el nombre de persones amb contracte temporal augmenta en 3.800 persones assalariades. Respecte a ara fa un any, augmenten en gairebé un 3% els contractes indefinits i cauen en 1.000 els contractes temporals.  La parcialitat es redueix, tant trimestralment com interanualment. 

La precarietat laboral és la protagonista de la nova contractació. En un trimestre sense activitats de temporada que justifiquin la utilització de contractes temporals, augmenta la temporalitat ja que creixen els contractes temporals i es redueixen els indefinits. De nou, les empreses aposten pels baixos costos laborals com a factor de competitivitat, cosa que dificulta la recuperació del mercat laboral i precaritza les relacions laborals.

ATUR DE LLARGA DURADA 

Creix l’atur de llarga durada, de més d’un any, respecte de l’anterior trimestre en 8.300 persones. Actualment el 60,6% de les persones a l’atur fa més d’un any que busquen feina. D’aquests, 144.200 fa entre un any i dos anys i 315.500 fa més de dos anys. 

La cronificació de l’atur genera  desprotecció econòmica, però també redueix les oportunitats de retorn al mercat laboral de qui la pateix. 


Davant aquest escenari, CCOO de Catalunya: 

  • Demana al Govern de la Generalitat que reflexioni sobre les causes que els indicadors laborals a Catalunya siguin pitjors que a la resta de l’Estat 
  • Insta les empreses a apostar per l’estabilitat i la qualitat de l’ocupació com a motor de la recuperació econòmica 
  • Exigeix polítiques d’ocupació útils i eficients per millorar les oportunitats de treball 



Calella a 24 d’abril de 2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada