INFORMACIÓ SINDICAL A L'ABAST Secció Sindical CCOO Hospital de Calella

SECCIÓ SINDICAL DE CCOO DE L'HOSPITAL SANT JAUME DE CALELLA I ABS CALELLA-MALGRAT-PALAFOLLS

Benvolguts companys/es:

Oferim aquest espai que pretenem que serveixi com a canal de difusió de la informació generada a l'entorn sindical i laboral i, alhora, com a mitjà d'intercanvi d'impressions entre la nostra Secció Sindical de CCOO Hospital Sant Jaume de Calella i ABS Calella/Malgrat/Palafolls
i els treballadors de la nostra empresa.

Esperem que la informació penjada al bloc sigui de la vostra utilitat.

ccoohsjcabscm@gmail.com

dijous, 4 de febrer del 2016

COMUNICATS MÈDICS DE BAIXES,

CONFIRMACIÓ i ALTES D’INCAPACITAT  TEMPORAL



Una vegada aprovat el RD 625/2014, de 18 de juliol, així com l’Ordre ESS/1187/2015 que el desenvolupa, s’estableix una nova regulació dels processos d’incapacitat temporal (IT) durant els primer 365 dies. Els principals elements són:
NOUS MODELS DE COMUNICATS MÈDICS DE BAIXA, CONFIRMACIÓ I ALTA MÈDICA. Es troben a l’Annex I de l’Ordre ESS/1187/2015.
BAIXES MÈDIQUES I CONFIRMACIÓ DE LES MATEIXES.- 

1.   QUATRE PROCESSOS DE BAIXA EN FUNCIÓ DE LA DURACIÓ PREVISTA:

·         Molt curta; inferior a 5 dies naturals.

a) El metge emetrà el comunicat de baixa i d’alta mèdica en el mateix moment i en un sol document (es a dir, constarà la data de baixa mèdica i la data d’alta mèdica).
b) Si arribat el dia fixat d’alta mèdica, el treballador/a no es troba recuperat té dret a sol·licitar reconeixement mèdic. En aquest cas, si el metge troba que no s’ha recuperat, pot expedir un comunicat de confirmació de baixa, que deixarà sense efecte l’alta mèdica prevista inicialment. En aquest cas, s’indicarà el diagnòstic, la nova duració estimada, el tipus de procés i la data de la següent revisió mèdica.

·         Curta; entre 5 i 30 dies naturals.

·         Mitjana; entre 31 i 60 dies naturals.

·         Llarga; 61 dies naturals o més.

2. S’estableixen dues vies per JUSTIFICAR EL MANTENIMENT D’UN PROCÉS D’IT:

·         Informes mèdics complementaris; els faran els metges.

·         Informes trimestrals de control; els farà Inspecció Mèdica.

3.   ELS TREBALLADORS/ES DE BAIXA NO HAURAN DE DESPLARÇAR-SE CADA 7 DIES PER RECOLLIR EL COMUNICAT DE CONFIRMACIÓ. Els comunicats s’ajustaran a la previsió del seguiment clínic marcat pel metge, el qual disposarà de taules orientatives de duració de les patologies, que li seran facilitades per l’INSS.

4.  LA BAIXA MÈDICA NOMÉS ES PODRÀ EMETRE PER UN METGE PÚBLIC O DE MÚTUA (en el primer cas per contingència comuna i en el segon per contingència professional). L’alta mèdica s’expedirà per un metge de la mateixa entitat (servei públic de salut -contingències comunes- o mútua -contingències professionals-) que ha emès la baixa mèdica.

5. LA INCOMPAREIXENÇA A LA REVISIÓ MÈDICA prevista en els comunicats de baixa i confirmació, PODRÀ SUPOSAR L’ALTA MÈDICA.

6.   El treballador/a té l’obligació de LLIURAR AL SEU EMPRESARI EL COMUNICAT DE BAIXA I/O CONFIRMACIÓ durant els 3 dies posteriors a la seva expedició.

7.   SI LA IT SUPERA ELS 365 DIES NATURALS, el metge del Servei Públic o de la Mútua, comunicarà al treballador/a, quan emeti l’últim comunicat de confirmació, que desprès d’aquest termini de 365 dies, EL CONTROL DEL PROCÉS CORRESPONDRÀ EXCLUSIVAMENT A L’INSS.

8.   LES MÚTUES PODRAN REALITZAR EL SEGUIMENT I CONTROL EN ELS PROCESSOS DE CONTINGÈNCIA COMUNA (sempre i quan tinguin la gestió) DES DEL PRIMER DIA DE LA BAIXA LABORAL.

·         Fins ara només es podia fer a partir del dia 16 de baixa. A partir d’aquesta nova normativa ho poden fer des de el primer dia de baixa.

·         Per fer aquest control les Mútues només podran accedir als informes mèdics relacionats amb la baixa mèdica, però no a la resta del seu historial clínic.

·         La incompareixença injustificada a aquestes revisions mèdiques de control pot suposar la suspensió cautelar o extinció de la prestació.

9.   LES MÚTUES HAURAN DE REALITZAR UN INFORME MÈDIC PER DERIVAR UN TREBALLADOR/A AL SISTEMA PÚBLIC DE SALUT. Quan el treballador/a vagi a la Mútua, i aquesta li denegui el reconeixement de la contingència professional, la Mútua està obligada a lliurar al treballador/a un informe mèdic, per que li faciliti al metge del Sistema Públic de Salut, que inclogui el diagnòstic, proves, tractaments i els motius de la discrepància. Es a dir, el metge de la Mútua ha de justificar perquè no li reconeix la contingència professional.


ALTES MÈDIQUES.-

1.OBLIGACIÓ DEL TREBALLADOR/A DE LLIURAR EL COMUNICAT D’ALTA MÈDICA AL SEU EMPRESARI EN LES 24 HORES següents a la seva expedició.

2. Amb independència de la durada prevista de la baixa mèdica, EL METGE DEL SERVEI PÚBLIC O DE LA MÚTUA POT DETERMINAR L’ALTA MÈDICA quan consideri que; el treballador/a s’ha recuperat per fer la seva feina habitual, per proposta d’una incapacitat permanent; o per inici d’una situació de maternitat.

3.   D’acord amb el seguiment i control que LES MÚTUES poden fer de les baixes comunes (sempre i quan tinguin la seva gestió), aquestes PODEN FER PROPOSTES D’ALTA mèdica al SISTEMA PÚBLIC, el qual DECIDIRÀ si dona l’alta mèdica o bé el treballador/a continua de baixa.

4. S’OBLIGA A LES MÚTUES A COMUNICAR DIRECTAMENT A LA SEGURETAT SOCIAL TOTES LES RECLAMACIONS SOL·LICITADES mitjançant el llibre de reclamacions. També té dret el treballador/a a fer reclamacions contra les actuacions de les Mútues davant la Direcció General d’Ordenació de la Seguretat Social.

5. S’AMPLIA EL TERMINI PER FER RECLAMACIONS SOBRE LES ALTES INDEGUDES EMESES PER LES MÚTUES EN LES CONTINGENCIES PROFESSIONALS. Així, es passa de 4 a 10 dies hàbils per fer aquesta reclamació.

6. PER SOL·LICITAR EL CANVI DE CONTINGÈNCIA es recomana demanar aquest canvi mitjançant escrit adreçat directament a la Direcció Provincial de l’INSS.


DAVANT DE QUALSEVOL DUBTE I ABANS DE FER QUALSEVOL ACTUACIÓ POSA’T EN CONTACTE AMB ELS DELEGATS/DES DE CCOO


Calella a 4 de febrer de 2016

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada