DENUNCIEM EL MENYSPREU DEL GOVERN A LA NEGOCIACIÓ COL·LECTIVA EN EL SECTOR PÚBLIC
L'Àrea Pública de CCOO i la Federació de Serveis Públics d'UGT s'han dirigit per carta al secretari d'Estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, per demandar la convocatòria, de manera immediata, de la Taula General de la Funció Pública mentre es tramita el Projecte de Llei de Pressupostos Generals de l'Estat per a l'any 2015
Davant la nova perspectiva de recuperació econòmica que s'apunta des del Govern, ambdues organitzacions exigeixen que els Pressupostos Generals de l'Estat per a l'any 2015 comencin a reconèixer i a compensar l'esforç que tot el personal públic d'aquest país ha assumit durant aquests últims anys. Consideren que és el moment de reprendre la negociació perquè el personal de les administracions públiques pugui iniciar també el camí de la recuperació de les condicions laborals i econòmiques perdudes al llarg dels últims anys.
Para CCOO i UGT, l'actitud del Govern en matèria de negociació col·lectiva en el sector públic ha tornat a demostrar l'escassa o nul·la voluntat de negociació, incloent en el projecte de llei de pressuposats qüestions que ni tan sols el dia anterior en una Taula General van ser capaces d'anunciar, com per exemple, elevar la taxa de reposició en els serveis essencials del 20 al 50%.
UGT i CCOO rebutgen de forma contundent el Projecte de Llei de Pressupostos Generals de l'Estat en tot el relacionat amb la defensa de l'ocupació pública, serveis públics i condicions de treball del personal al servei de les administracions públiques.
CCOO i UGT, sindicats majoritaris en la Funció Pública, ja van demandar en el mes de juliol l'inici d'aquesta negociació i van presentar en aquest moment la seva plataforma reivindicativa, que es basava en la recuperació i increment de l'ocupació pública; el restabliment dels drets econòmics i socials retallats de manera injusta en aquests anys de crisis; el reconeixement i impuls a la negociació col·lectiva en tots els àmbits del sector públic; el desenvolupament de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic (EBEP); i el gir necessari en la política del Govern en l'adreça de la consolidació i foment de l'Estat social i de dret del que els serveis públics i el seu personal són garants. Els eixos d'aquestes reivindicacions, que avui segueixen vigents, eren:
1. Perspectives de creació d'ocupació, que permeti la prestació adequada dels serveis públics: criteris que haurà de contenir la norma pressupostària en matèria d'ocupació pública per garantir el manteniment d'uns serveis públics de qualitat. Eliminació de la taxa de reposició.
2. Recuperació del poder adquisitiu perdut en aquests anys, així com un increment salarial addicional. Concreció de la forma de recuperació íntegra, l'any 2015, de la paga extraordinària de desembre de 2012, amb caràcter bàsic. En els últims cinc anys, les empleades i empleats públics han sofert una pèrdua de poder de compra d'entre un 17 i un 24%.
3. Acord sobre l'inici immediat de negociacions per establir criteris mínims per al conjunt de les administracions públiques en matèria de desenvolupament del EBEP (carrera professional, avaluació de l'acompliment, mobilitat interadministrativa, personal directiu, etc.), que serveixin d'orientació a la negociació que ha de desenvolupar-se en cada àmbit.
4. Recuperació del caràcter de norma bàsica del EBEP, establint la seva regulació com a norma mínima que, en els diferents àmbits de negociació, pugui ser lliurement adaptat i/o millorat.
5. Recuperació dels mitjans de negociació trencats durant aquests anys, recuperant amb això el paper que estableix el EBEP (taules generals, comissions negociadores, àmbits sectorials, etc.) per als fòrums de negociació, fent amb això del diàleg social en l'àmbit de l'ocupació pública l'eix de la seva necessària modernització i dignificació.
El passat mes de juliol, el secretari d'Estat d'Administracions Públiques va admetre als sindicats que “hi havia vímets” per al desenvolupament de la negociació, donada la nova situació econòmica, i es va comprometre a impulsar-la amb temps suficient.
No obstant això, aquest compromís no s'ha vist reflectit ni en reunions de la Taula General ni en el projecte de llei de pressupostos. Per això, UGT i CCOO segueixen exigint la convocatòria immediata de la Taula General per complir amb el deure negociar sota el principi de bona fe que aquest Govern, una vegada més, torna a incomplir.
Si no es convoca la Taula General de les Administracions Públiques, CCOO i UGT es dirigiran als partits polítics perquè donin trasllat de les seves justes reivindicacions durant el període de tramitació de la llei.
Calella a 22 d’octubre de 2014
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada