SABIES QUÈ ÉS EL TTIP?
Quan descobreixis que ets contrari al TTIP pot ser tarda
El Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions (TTIP en les seves sigles en anglès) és el nou model de tractat de lliure comerç que s'està negociant entre la Unió Europea i Estats Units des de juny de 2013, amb la intenció de crear la zona de lliure comerç major del món.
Per què ara?
EUA i la Unió Europea estan perdent poder econòmic i polític, i altres països, especialment Xina, els estan desplaçant com a majors economies, exportadors i proveïdors d'inversió estrangera directa. El *TTIP pretén per tant consolidar els interessos geopolítics i recuperar el poder i el protagonisme d'ambdues potències, declarant una guerra comercial a països tercers.
Qui i com s'està negociant?
De manera formal, per part de la Unió Europea és la Comissió Europea qui té el mandat de les negociacions; i de l'altra, el propi Govern d'EUA. No obstant això, des del seu origen, són els grans *lobbies empresarials d'un costat i un altre els qui pressionen i participen de manera activa en elles: indústria automobilística, farmacèutica i agroalimentària, empreses de serveis, bancs, fons d'inversió…
Les negociacions a més, estan produint-se d'esquena a la població, amb un alt caràcter secret sobre el seu contingut, i sense participació i amb prou feines consulta a la societat civil, i fins i tot amb molta desinformació cap als Governs dels països de la pròpia UE.
Què regularà?
Atès que els aranzels entre la UE i EUA són ja molt baixos, aquest nou model de tractat se centra en la liberalització de tots els sectors i a aconseguir una harmonització legislativa, és a dir, unificar lleis a banda i banda de l'Atlántico, amb la finalitat de reduir costos i “retards innecessaris” per a les corporacions.
Un capítol especialment polèmic és el de la protecció de les inversions, pel qual qualsevol inversor privat internacional pot desafiar, davant tribunals internacionals poc transparents, qualsevol legislació (ambiental, laboral o social) que interfereixi amb els seus beneficis. Per exemple, una moratòria al fracking (tècnica molt contaminant d'extracció de petroli o gas) o una regulació sanitària de substàncies tòxiques poden ser objectes de demandes als Governs.
Què suposarà?
S'aprofundirà en les retallades en els drets laborals, justificats per la reducció de costos i basats en la política antisindical d'EUA (que no ha ratificat convenis de la OIT) i en les reformes laborals imposades per la Troica [link a www.troikaparty.eu/es] (Comissió Europea, FMI, BCE).
La liberalització de cada vegada més sectors econòmics aprofundirà en les privatitzacions de serveis públics, les conseqüències dels quals ja són conegudes.
L'harmonització legislativa a la baixa, aplicant la legislació més beneficiosa per a les grans corporacions afectarà a:
• Polítiques mediambientals i del dret a la salut: es flexibilitzarà l'ús del fracking, s'augmentarà la producció i venda de transgènics, l'ús de toxines i substàncies perilloses, entre uns altres, que compten amb legislació més favorable a EUA.
· La agroindustria es veurà afavorida en detriment de les petites explotacions més sostenibles, i per tant es ressentirà la sobirania alimentària i la qualitat en l'alimentació.
· Sobre propietat intel·lectual i ús i accés a internet: s'aplicarà la legislació nord-americana que facilita la vigilància cibernètica i l'accés a dades personals, i pena el compartir arxius a la xarxa; i a més blindarà les patents, reduint per exemple la possibilitat d'accés a medicaments genèrics.
I a tot això s'afegiria, a través dels mecanismes de protecció de les inversions, que els Governs es trobarien emmanillats per a l'engegada de les polítiques públiques socials i mediambientals destinades a protegir a la ciutadania, en benefici del gran capital.
Les pitjors conseqüències del TTIP, explicades amb vinyetes
Calella a 28 d’octubre de 2014
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada