CiU DEIXA ANAR LLAST i DEIXA CAURE A CRESPO
Tota la informació sobre l'Operació Clotilde
El cas Clotilde, que involucra al diputat de CiU Xavier Crespo per presumpte tracte de favor a la màfia russa a canvi de regals, ha esclatat de nou als nacionalistes catalans en plena campanya. El diputat autonòmic va anunciar ahir la seva dimissió després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi fixat la data de l'inici del judici pels delictes de suborn i prevaricació. La dimissió de Crespo arriba quan el Govern català havia pres la iniciativa d'entrar en campanya electoral anunciant mesurades per revertir alguns de les retallades més agressives en la funció pública.
Crespo, a qui es jutjarà per fets ocorreguts mentre era alcalde de Lloret de Mar (Selva), s'enfronta a una petició de la fiscalia de dos anys i mitjà de presó pels delictes de suborn i prevaricació. Crespo va acceptar, presumptament, regals d' Andrei Petrov, el cervell d'una trama de blanqueig de capitals de la màfia russa instal·lada en la Costa Brava. El llavors alcalde està acusat donar tracte de favor a Petrov per construir un centre comercial i un aparcament en la localitat.
En una compareixença en el Parlament, Crespo va explicar que dóna un “pas al costat” en la seva activitat política i parlamentària per afrontar el judici i defensar la seva innocència davant els tribunals. Encara que Crespo ja sap des de fa mesos que haurà d'asseure's en el banc dels acusats, hi ha un fet que ha precipitat la dimissió: el dilluns, el TSJC va fixar les data del judici, que se celebrarà del 3 al 15 de juny.
En una compareixença en el Parlament, Crespo va explicar que dóna un “pas al costat” en la seva activitat política i parlamentària per afrontar el judici i defensar la seva innocència davant els tribunals. Encara que Crespo ja sap des de fa mesos que haurà d'asseure's en el banc dels acusats, hi ha un fet que ha precipitat la dimissió: el dilluns, el TSJC va fixar les data del judici, que se celebrarà del 3 al 15 de juny.
En CiU es donava per feta la dimissió de Crespo des que el passat octubre es va tancar la instrucció del cas. El diputat, no obstant això, ha esperat a anunciar la seva renúncia fins a rebre la notificació de obertura del judici oral. Durant aquest temps ha comptat amb el suport absolut del seu partit, que defensa que en aquests casos no s'ha d'exigir la dimissió de ningú mentre no s'obre judici efectiu. El president del grup de CiU en el Parlament, Jordi Turull, que va acompanyar a Crespo al moment de l'anunci, va defensar a l'encara diputat i la seva “honestedat personal i política”.
El exalcalde de Lloret va aclarir que la seva intenció és quedar com a militant de base de Convergència Democràtica, perquè “el més correcte” en aquests moments és que els seus càrrecs orgànics en el partit quedin de moment suspesos.
En l'escrit d'acusació que van redactar fa gairebé un any, els fiscals demanen que Crespo retorni els presumptes suborns que va rebre de la trama, que aboni una multa de 831.600 euros i que sigui condemnat, a més, a una pena d'inhabilitació per exercir càrrecs públics de 17 anys. Entre els regals de l'empresari rus consta un viatge a Rússia per a Crespo i la seva família —amb totes les despeses pagades—, un rellotge valorat en 2.200 euros i el compromís de patrocinar als clubs d'hoquei i futbol de la localitat.
Anticorrupció també demana dos anys i tres mesos de presó per al llavors regidor d'Urbanisme, Josep Valls. Els fiscals conclouen que Crespo i Valls van donar “facilitats administratives” a l'empresa de Petrov perquè construís un centre comercial a l'antiga plaça de toros. Entre els acusats també figura l'arquitecta municipal Pilar Giménez, que va posar en contacte a l'alcalde amb l'empresari rus.
El cas Crespo va tornar al primer plànol de l'agenda política just el dia que el Govern de CiU va decidir entrar en campanya anunciant tres mesures en la línia de revertir algunes retallades i de donar una embranzida a l'acció exterior de Catalunya.
El conseller de la Presidència i portaveu, Francesc Homs, va destacar la idea que l'economia està millorant i que això permet prendre mesures com tornar a contractar personal temporal. “En la mesura que podem, anem revertint les decisions preses anteriorment perquè el context econòmic ha millorat”, va insistir Homs. L'acord preveu no amortitzar els llocs vacants per jubilació, permet contractar personal interí “quan no sigui possible cobrir un lloc de treball indispensable amb personal intern” i amplia els col·lectius prioritaris a l'hora de cobrir vacants. El Consell *Executiu també va aprovar una reestructuració del Servei d'Ocupació de Catalunya.
En clau territorial la Generalitat també ha decidit obrir dues noves delegacions en l'exterior. Es tracta de Rabat (el Marroc) i la Ciutat del Vaticà. En tots dos països el Govern català ja havia tingut representació fins a 2004.
més informació
Calella a 26 de maig de 2015
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada