CCOO CREU QUE L’ABSÈNCIA DE TENSIONS INFLACIONISTES EN L’ECONOMIA ESPANYOLA FACILITA PUJADES SALARIALS
Els preus han baixat al juliol un 0,9% a causa de les rebaixes d'estiu i l'IPC anual manté un lleuger creixement del 0,1%, el mateix que al juny. Aquesta absència de tensions inflacionistes en l'economia espanyola representa, segons el parer de CCOO, un context propici per a la pujada dels salaris, del 1%, o més en aquelles empreses que ho permetin els beneficis i els increments de productivitat, tal com estableix l'Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva 2015-2017.
Els preus han baixat un 0,9% al juliol respecte a juny, la mateixa variació mensual que fa un any. Julio (i gener) són mesos que registren cada any forts baixades mensuals de la inflació lligades als períodes de rebaixes. La variació interanual de la inflació se situa al juliol en el 0,1%, la mateixa que al juny. No obstant això la inflació subjacent, exclosos combustibles i aliments frescos, incrementa dues desenes la seva variació anual fins al 0,8%.
Es manté sense variació l'índex de preus de consum harmonitzat (IPCA) que al juliol continua en el 0% anual a Espanya, enfront del 0,2% anual en l'Eurozona. Al juny i juliol el diferencial d'inflació entre l'Eurozona i Espanya s'ha estret en gran manera.
El descens mensual dels preus al juliol és elevat, el mateix que es va registrar fa un any. Sobresurt el descens de vestit i calçat per efecte de les rebaixes d'estiu i en menor mesurada els descensos de transport i aliments. Per contra al juliol han pujat els seus preus respecte a juny oci i cultura (viatge organitzat), hotels, cafès i restaurants.
Al juliol els preus no han variat en termes anuals i mantenen el seu lleuger creixement del 0,1%. Les aportacions inflacionistes al juliol d'habitatge, comunicacions i oci i cultura s'ha vist compensades per les aportacions a la baixa de transport (per la baixada dels carburants) i d'aliments i begudes no alcohòliques.
L'absència de tensions inflacionistes en l'economia espanyola planteja para CCOO un context propici per a la pujada dels salaris. Hi ha recorregut perquè aquests creixin el 1% o, per damunt en aquelles empreses que ho permetin els beneficis i els increments de productivitat, tal com estableix l'Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva 2015-2017. Segons el quadre macroeconòmic presentat pel Govern l'economia està accelerant el seu creixement, i els treballadors i treballadores han de participar d'aquesta millora. Això ajudarà a augmentar la demanda i a reduir l'elevada taxa de desocupació més de pressa, fent que totes les persones participin de la millora de l'economia i aquesta no es quedi en mans d'uns pocs.
CCOO creu que el creixement de l'activitat econòmica ha de servir, així mateix, per recuperar la forta devaluació salarial soferta per alguns col·lectius durant la recessió (empleats públics) i per detenir la que encara pateixen uns altres durant la crisi d'ocupació que travessa l'economia espanyola (treballadors procedents del boom immobiliari). Els pressupostos públics no poden instrumentar-se com si fossin un programa electoral, com està fent el Govern. L'avançament de la rebaixa de l'IRPF no és una mesura que necessiti el país; el que fa falta és una reforma que configuri un sistema fiscal just en el repartiment de les càrregues, que aproximi els tipus efectius als nominals eliminant deduccions regressiva, amb un IVA reduït per a les llars i que persegueixi, de debò, el frau fiscal.
Els Pressupostos per 2016 no donen resposta als sectors més castigats per la crisi i amb menors recursos: redueixen la despesa en desocupació al mateix temps que cau la taxa de cobertura de la població en atur, mentre que l'augment de les pensions (0,25%) per 2016 és molt inferior a la previsió d'inflació de l'1,1% que estima el propi govern. Necessitem un sistema fiscal que proveeixi un finançament suficient per augmentar la protecció social (en particular de les persones aturades) i per desenvolupar un pla d'inversions públiques que orienti el canvi del model productiu cap a un altre de més valor afegit.
Calella a 17 d’agost de 2015
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada