INFORMACIÓ SINDICAL A L'ABAST Secció Sindical CCOO Hospital de Calella

SECCIÓ SINDICAL DE CCOO DE L'HOSPITAL SANT JAUME DE CALELLA I ABS CALELLA-MALGRAT-PALAFOLLS

Benvolguts companys/es:

Oferim aquest espai que pretenem que serveixi com a canal de difusió de la informació generada a l'entorn sindical i laboral i, alhora, com a mitjà d'intercanvi d'impressions entre la nostra Secció Sindical de CCOO Hospital Sant Jaume de Calella i ABS Calella/Malgrat/Palafolls
i els treballadors de la nostra empresa.

Esperem que la informació penjada al bloc sigui de la vostra utilitat.

ccoohsjcabscm@gmail.com

dijous, 27 d’agost del 2015


VALOREM LA DECISSIÓ DEL TRIBUNAL SUPREM QUE CONFIRMA QUE EL DESPENGI O LA NO APLICACIÓ DEL CONVENI COL·LECTIU NO PODRÀ TENIR CARÀCTER RETROACTIU





Considerem que decisió del Tribunal Suprem, en la qual rebutja el recurs interposat per l'empresa ARIET SEGURETAT, S. a. contra la sentència dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Madrid, és un exemple més de les extralimitacions i abusos que moltes empreses fan de la figura del pacte de no aplicació de conveni creada amb la reforma laboral de 2012 i dels seus concrets termes legals, ja de per si mateix molt permissius i favorables als interessos empresarials en detriment dels  treballadors.

La sentència dictada pel Tribunal Suprem resol el recurs interposat per l'empresa ARIET SEGURETAT, S. a. contra la sentència dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Madrid, que va anul·lar, per la demanda interposada, entre uns altres, per CCOO, el despengi de l'empresa del conveni col·lectiu estatal d'empreses de seguretat 2012-2014 en matèria de jornada laboral i salari en el referit a la retroactivitat dels seus efectes.

Segons assenyala el Tribunal Suprem, en referència al pacte entre l'empresa Ariet Seguretat, S.A. i els treballadors, no estem davant un conveni col·lectiu negociat amb plena llibertat i autonomia, sinó davant un simple acord de no aplicació del conveni, per la qual cosa “El conveni col·lectiu és de forçosa aplicació mentre no s'acordi el seu parcial no aplicació, així com que aquesta no aplicació, el despengi o apartament de l'en ell acordat només pot tenir efectes a partir del moment en què s'acorda". Assenyala també que el conveni col·lectiu regula les condicions del treball que es va a realitzar, el futur, però no els drets ja nascuts i consumats per pertànyer ja al patrimoni del treballador.

El Tribunal Suprem rebutja també l'altra pretensió al·legada per l'empresa en establir que la norma legal no restringeix, ni retalla, la possibilitat d'impugnar o rebatre la validesa de les modificacions acordades, així com la de demanar una interpretació de les mateixes que s'ajusti al que es disposa en la llei.

Per a la Secretaria confederal d'Acció Sindical, aquest cas és un exemple més de les extralimitacions i abusos que moltes empreses estan fent de la figura del pacte de inaplicació de conveni creada amb la reforma laboral de 2012 i dels seus concrets termes legals, ja de per si mateix molt permissius i favorables als interessos empresarials en detriment dels treballadors. Així, recorda que la reforma laboral va ampliar les causes per la inaplicació i les matèries que podien ser inaplicades, va obrir la possibilitat al fet que un òrgan tripartit com la Comissió Consultiva de Convenis Col·lectius pogués decidir sobre la inaplicació en cas que no s'hagués arribat a un acord entre les parts, nega als convenis sectorials la possibilitat de restringir les causes o les matèries objecto de inaplicació, i no va establir l'obligació de registre i publicació dels acords, només el seu dipòsit davant l'Autoritat Laboral, entre altres modificacions que afecten a aquesta nova figura legal, molt més àmplia que la regulació de el “despengi salarial” del conveni sectorial anteriorment vigent en la norma i àmpliament regulada en els convenis sectorials.

CCOO, entre altres aspectes, des de l'aprovació d'aquesta reforma, ha denunciat la gravetat que els acords de inaplicació no siguin objecte de publicació oficial, malgrat la seva afectació sobre convenis col·lectius que sí tenen l'obligació de ser registrats i publicats. Aquesta falta de publicitat, i la no obligació de l'Autoritat Laboral de realitzar sobre aquest tipus de pactes el control de legalitat, mentre que sí està obligada a fer-ho sobre els convenis col·lectius, propicien que casos d'incompliment de la legalitat com el produït en l'empresa ARIET SEGURETAT puguin no ser una excepció sinó que s'hagin pogut produir algun tipus d'il·legalitat en molts acords d'empresa adoptats sota pressió empresarial, sobretot en petites empreses i en empreses que manquen de representació legal dels treballadors. L'existència de frau, pressions i incompliment dels preceptes legals, ha estat detectada i denunciada per CCOO en diferents sectors d'activitat i en diferents zones geogràfiques, encara que els processos de denúncia davant la Inspecció de Treball o davant els Tribunals siguin difícils i de resolució lenta.

Segons dades proporcionades per la Secretaria d'Acció Sindical de CCOO, fins a finals de juliol[1] s'han registrat 1.004 inaplicacions de convenis en 2015, que afecten a 28.075 treballadors i treballadores. En el mateix període de 2014, es van registrar 1.532 inaplicacions que afectaven a 50.231 treballadors, i fins a final de juliol de 2013, es van registrar 1.420 inaplicacions que afectaven a 110.784 treballadors. És rellevant la reducció en nombre d'acords i ho és més la reducció en el nombre de treballadors, però això no pot fer oblidar que els acords que se signen en un any poden tenir vigència més enllà de l'any en què se signa, depenent del que acordin les parts i amb el límit legal de la renovació del conveni d'aplicació, amb el que en 2015 el nombre d'empreses i de treballadors afectats per inaplicacions de convenis és amb seguretat bastant major dels quals indica l'estadística d'acords registrats l'any, encara que no es poden conèixer les dades reals puix que no existeix una estadística dels acords de inaplicació vigents, com tampoc la hi ha encara sobre convenis col·lectius vigents.

Per sectors d’activitat, el 79,5% del total de inaplicacions registrades en aquest any corresponen a empreses del sector Serveis que afecten a 28.075 treballadors; el 13,5% a empreses del sector Indústria amb 6.303 treballadors; el 6,3 al de la Construcció amb 841 treballadors i el 0,7 al sector Agrari amb 340 treballadors. Per grandària de les empreses, el 84,5% dels acords registrats en 2015 corresponen a empreses de menys de 50 treballadors, encara que aquests acords solament afecten al 30% dels treballadors afectats pel total d'acords de inaplicació registrats en 2015, i el 90,7% dels acords afecten les retribucions.



Calella a 27 d’agost de 2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada