ELS PGE 2016 RETARDEN UN ANY MÉS EL COMPLIMENT DE LA LLEI D’IGUALTAT, QUE CONTEMPLA L’AMPLIACIÓ A 4 SETMANES DEL PERMÍS DE PATERNITAT
El Govern, a través dels Pressupostos Generals de l'Estat 2016, demora un altre any l'ampliació de la durada del permís de paternitat en els casos de naixement, adopció o acolliment fins al proper 1 de gener de 2017, per la qual cosa fins a aquesta data es manté en 13 dies, en comptes de les quatre setmanes que contemplava la Llei d'Igualtat de 2007.
Una altra vegada les polítiques d'austeritat implementades pels successius governs impedeixen una veritable coresponsabilitat d'homes i dones en les tasques d'atenció a les criatures des del mateix moment del seu naixement, adopció i acolliment, malgrat haver transcorregut 9 anys des de la promulgació de la Llei d'Igualtat, un de les principals finalitats de la qual era garantir la conciliació de la vida familiar i laboral en termes d'igualtat i avançar feia la veritable coresponsabilitat, com una de les vies principals per aconseguir la plena igualtat i participació de les dones en tots els àmbits de la vida, especialment en l'àmbit laboral.
En 2014 es van tramitar 31.435 excedències per cura de fills, de les quals el 94% van ser preses per dones. En el que va de 2015 les dades no milloren substancialment, ja que el 92% de les mateixes són preses per dones, la qual cosa reflecteix que segueixen sent aquestes les que assumeixen, gairebé en exclusiva, la responsabilitat de la cura dels menors, sobretot en els seus primers anys de vida, *máxime quan segueix absent la dotació de recursos en educació de 0-3 anys.
Les prestacions per paternitat en el primer trimestre de 2015 ascendeixen a 60.868 processos, que suposen 50,2 milions d'euros, mentre que durant l'any 2014 es van sol·licitar 236.714 processos per un import de 202,3 milions d'euros (1), que suposen el 2,06% del total dels subsidis d'incapacitat temporal i altres prestacions de la seguretat social que recullen els PGE 2014 al programa 221M (2).
Des de CCOO estimem que el cost anual del permís de paternitat no és excusa per no procedir a la seva ampliació, máxim quan en els PGE per a l'any 2016 s'incrementa la partida en un 5% per cobrir les contingències de les prestacions per maternitat i paternitat.
En opinió d'Ana Herranz, secretària confederal de Dona i Igualtat de CCOO, "aquests no són els pressupostos que van a impulsar la plena incorporació de les dones al mercat laboral. Cal un compromís real i efectiu per la coresponsabilitat entre dones i homes, en les tasques d'atenció i cura de menors i persones depenents". "S'imposa “de facto” l'expulsió i la precarietat al mercat laboral, acudir a la reducció de jornada o a excedències per poder compaginar la vida familiar i laboral, amb el perjudici de l'increment de la bretxa salarial i la reducció de les seves pensions futures", destaca.
Des de 2011 el govern del PP ha retallat un 37% el programa 232B destinat a promocionar la igualtat d'oportunitats entre dones i homes i un 17% el programa 232C dedicat a actuacions per a la prevenció integral de la violència de gènere, desvetllant les intencions que sobre els drets de les dones té el govern de Mariano Rajoy i de les quals ha donat sobrades mostres amb una clara reculada en polítiques d'igualtat, com el tancament de centres d'atenció a víctimes de violència de gènere, intent de penalitzar el dret a l'avortament, l'exclusió de lesbianes i dones soles de la reproducció assistida en la sanitat pública….
La reculada ideològica, educatiu, l'increment de la desprotecció social, la major desocupació, la feminització de la pobresa, la insuficient prevenció, protecció i atenció a les dones víctimes de violència, són factors de risc que afavoreixen l'increment de la violència estructural contra les dones.
Per això, CCOO denuncia el fracàs de les polítiques públiques en la lluita contra la prevenció de la violència de gènere, demandant més recursos per poder fer front de manera integral i efectiva a la forma més brutal de discriminació com és la violència contra les dones.
Així mateix, CCOO posa de manifest que es tracta dels PGE2016 són uns pressupostos que no contemplen la creació d'ocupació de qualitat per a les dones, ni garanteixen el principi d'igualtat entre dones i homes.
CCOO defensa una política pressupostària diferent amb un sistema fiscal dedicat a aconseguir, de manera justa, els recursos necessaris per finançar polítiques que impulsin al màxim el creixement i la creació d'ocupació de qualitat, i que reparteixi les càrregues de la crisi, atenent a les persones en pitjor situació, especialment a les dones que han estat les grans damnificades de la crisi en termes d'ocupació i d'accés a serveis públics de qualitat.
Calella a 11 d’agost de 2015
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada