INFORMACIÓ SINDICAL A L'ABAST Secció Sindical CCOO Hospital de Calella

SECCIÓ SINDICAL DE CCOO DE L'HOSPITAL SANT JAUME DE CALELLA I ABS CALELLA-MALGRAT-PALAFOLLS

Benvolguts companys/es:

Oferim aquest espai que pretenem que serveixi com a canal de difusió de la informació generada a l'entorn sindical i laboral i, alhora, com a mitjà d'intercanvi d'impressions entre la nostra Secció Sindical de CCOO Hospital Sant Jaume de Calella i ABS Calella/Malgrat/Palafolls
i els treballadors de la nostra empresa.

Esperem que la informació penjada al bloc sigui de la vostra utilitat.

ccoohsjcabscm@gmail.com

dilluns, 30 de novembre del 2015

SINDICATS i PATRONALS SIGNEN UN NOU  AIC  PER IMPULSAR LA CONCERTACIÓ SOCIAL i LA NEGOCIACIÓ COL·LECTIVA


Quart Acord Interprofessional de Catalunya: 2015-2017

El divendres 27 de novembre de 2015, les organitzacions sindicals i empresarials més representatives de Catalunya  han signat el 4t Acord Interprofessional de Catalunya (AIC), que correspon al període 2015-2017. La voluntat de totes les entitats, amb aquest acord, és impulsar la concertació social i la negociació col·lectiva com a “mecanismes més idonis per assolir un sistema de relacions laborals flexible, equilibrat, permeable a les adaptacions necessàries en els sectors i les empreses”. Han rubricat l’acord a la seu del Tribunal Laboral de Catalunya (organisme que emana del primer dels AIC, el 1990), la presidenta de Fepime Catalunya, María Helena de Felipe; el president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà; el president de PIMEC, Josep González; el secretari general de la Comissió Obrera Nacional de Catalunya (CCOO), Joan Carles Gallego; i el secretari general de la Unió General de Treballadors de Catalunya (UGT), Josep Maria Álvarez.


Feu clic per veure:

les declaracions de Joan Carles Gallego, secretarigeneral de CCOO de Catalunya, efectuades a la seu del Tribunal Laboral de Catalunya a Barcelona el divendres 27 de setembre de 2015 



Calella a 30 de novembre de 2015

divendres, 27 de novembre del 2015

EL CatSalut PREVEU QUE CENTRES PRIVATS ASUMEIXIN PART DE L’ATENCIÓ SOCIOSANITÀRIA EN EL MARESME


L'Ajuntament de Mataró, treballadors i usuaris dels centres que gestiona el Consorci Sanitari del Maresme rebutgen el Pla Director del CatSalut perquè consideren que és un document fet per justificar el trasllat de llits del sociosanitari Sant Jaume
D'aplicar-se el previst en el Pla Director, el consorci sortiria perdent en la redistribució de recursos, que beneficiaria a proveïdors de titularitat privada amb ànim de lucre, com el Centre Geriàtric de Mataró (de l'empresa Hestia)
Setmanes després que se suspengués l'autonomia de gestió del Consorci Sanitari del Maresme, el rebuig per part de l'Ajuntament de Mataró i els treballadors i usuaris dels centres que gestiona el consorci a les novetats que els arriben des del CatSalut persisteix. Si la decisió de suspendre l'autonomia de gestió arran del dèficit de l'Hospital de Mataró no va agradar, ni tampoc ho va fer el Pla de Reequilibri que proposava Salut per equilibrar els nombres, ara és el torn del Pla director presentat pel CatSalut.

El Pla Director, segons l'Ajuntament, treballadors i usuaris dels centres que gestiona el CSdM, és cort, plàcid i no és més que un document per justificar el trasllat de 40 llits de l'Hospital Sant Jaume (centre sociosanitari) a l'Hospital de Mataró (d'aguts) -i que va mobilitzar veïns i treballadors dissabte passat. A més, però, també critiquen que el pla preveu derivacions a centres amb ànim de lucre, la qual cosa consideren actuacions de caràcter  privatitzant.

Una projecció a curt termini

En la resolució inicial que va aprovar el ple de l'ajuntament -i que comptava amb el suport de tots els grups municipals- es demanava que el Pla Director determinés "quins eren els recursos estructurals necessaris per realitzar l'activitat assistencial amb una projecció a mitjà-llarg termini en funció de l'evolució demogràfica".

La projecció del CatSalut però és a curt termini i no a mitjà termini, ja que es fa a cinc anys vesteixi (2015-2020) i no a deu anys vesteixi (2015 fins a 2025). Això implica una previsió de recursos d'acord amb unes projeccions demogràfiques i no unes altres, ja que segons el IDESCAT mentre que l'increment de població major de 64 anys -que s'ajusta al perfil d'usuari d'un centre sociosanitari- pel 2020 és del 12%, pel 2026 aquest percentatge augmenta fins a 30 (més del doble). "No volem que dins de deu anys hi hagi saturació dels serveis sociosanitaris", assegura a Catalunya Plural el regidor de Salut de l'Ajuntament de Mataró Joan Vinzo.

Drenatge de llits a centres privats amb ànim de lucre
En una carta que va enviar Vinzo al director del CatSalut després d'analitzar el pla, des de l'Ajuntament es considera que quan l'assignació de llits als proveïdors del territori del Maresme central "el CSdM surt perdent amb una redistribució de recursos cap a proveïdors de titularitat privada".
Sobre aquest punt, diverses fonts del comitè de treballadors i de la Coordinadora en defensa de la *Sanitat Pública a Mataró consultades per aquest diari coincideixen també a destacar que en el fons el Pla Director preveu el trasllat de llits a empreses privades amb ànim de lucre. Vinzo recorda que el sociosanitari és un sector "estratègic", ja que augmentarà l'activitat assistencial o la demanda de serveis.
Segons ha pogut saber Catalunya Plural, el Pla Director exposa que "s'ha treballat amb la contractació de tots els centres sociosanitaris que donen atenció a la població del Maresme Central dins del SISCAT (Sistema Integral de Salut de Catalunya) i que tenen contracte amb el CatSalut". Aquests centres són el Casal de Curació de Vilassar de Mar, la Residència Geriàtrica l'*Estada de Sant Andreu de Llavaneres i el Centre Geriàtric de Mataró (de l'empresa Hestia). D'acord amb el document, mentre que el Consorci Sanitari de Mataró passaria de tenir un total de 86 llits a tenir 72 en 2020, Hestia passaria de les 83 actuals a 93 en 2020, ja que a pesar que perdria alguns llits de llarga estada es faria amb 30 llits de psicogeriatria. També sortiria guanyant el Casal de Vilassar, que passaria de 65 a 69. L'Estada, en canvi, mantindria els 55 actuals.
En la pràctica suposaria el desmantellament de l'Hospital de Sant Jaume, ja que actualment compta amb 72 llits, de les quals 42 es traslladarien a l'Hospital de Mataró, en una primera fase en la primavera de 2016, i 30 a Hestia, en una segona fase al setembre de 2016.

Per què un Pla Director?

L'Ajuntament va demanar una moratòria de l'engegada del Pla de Reequilibri previst en el reordenament dels recursos sanitaris a la zona en els propers dos anys -les 40 llits de Sant Jaume a l'Hospital de Mataró-. Concretament, demanava que el Consorci Sanitari del Maresme i el Departament de Salut elaboressin un Pla Director Sociosanitari que determinés les necessitats de la població, i en conseqüència els recursos que s'havien de destinar, abans de moure cap llit.

Aquest pla però, que ja es va donar a conèixer fa uns dies als membres del Consell Rector del Consorci i que s'ha presentat aquest dimecres als treballadors del comitè, no ha agradat perquè no compleix amb les demandes que s'havien fet. A més, tant des de l'Ajuntament com des del Comitè d'empresa destaquen negativament el fet que el Pla Director presentat no faci cap previsió d'ampliació del Consorci Sanitari del Maresme per mitjà d'un centre sociosanitari nou.


Mes Informació:



Calella a 27 de novembre de 2015


dijous, 26 de novembre del 2015

EL MANDAT DE BOI RUIZ DEIXA 39.000 RECLAMACIONS PER LES LLISTES D’ESPERA





Les protestes de pacients i entitats socials per les agòniques llistes d'espera a Catalunya en aquests últims quatre anys han estat l'assot del conseller de Salut, Boi Ruiz. En el seu primer any en el càrrec (2011), el nombre de persones en llista d'espera va créixer un 43% i va aconseguir la xifra rècord de 193.879 pacients.

 Els usuaris, lligats de peus i mans davant la falta de solucions del Govern català, van passar a l'acció i van optar per muntar taules a les portes dels hospitals per convidar a la gent a denunciar els retards. El Departament de Salut va acumular, entre 2011 i 2014, 38.884 reclamacions per “demores excessives” en les llistes d'espera per operar-se i en l'accés a proves diagnòstiques.

Els hospitals de la xarxa pública (Siscat) van registrar 8.695 queixes en 2011 per retards en les llistes d'espera per operar-se i altres 1.566 per a proves complementàries. En els dos anys següents, les denúncies per demores per a intervencions van ser reduint-se (8.170 en 2012 i 7.076 en 2013) a l'una que augmentaven les protestes per retards en proves diagnòstiques (1.767 en2012 i 2.142 en 2013). L'any passat, les protestes per les operacions van créixer un 4% una altra vegada i les reclamacions per les proves van sumar van rondar les 3.000. En conjunt, en els quatre anys registrats, l'hospital municipal de Badalona i el *Parc *Taulí de Sabadell van acumular el 25% de totes les queixes.


Reclamacions en centres del ICS entre 2011 i 2014

Arnau de Vilanova: 105
Joan XXIII: 2.488
Verge de la Cinta: 1.142
Josep Trueta; 424
Can Ruti: 1.096
Viladecans: 856
Bellvitge: 2.693
Vall d’Hebron: 2.514

Entre els vuit hospitals de l'Institut Català de la Salut (ICS), la major empresa pública de serveis de salut, les reclamacions per retards en operacions i proves diagnòstiques suposen el 29% del total.


L'hospital de Bellvitge, precisament un dels centres on van sorgir les protestes veïnals i les taules informatives, és el centre del ICS que més queixes acumula (2.693). “És satisfactori atendre a aquesta gent i veure que, després de reclamar, a la setmana o als 15 dies, els criden”, assegura Miguel Mansergas, portaveu de l'Associació de Veïns de L’Hospitalet.

Miguel i altres desenes de companys de fatigues porten gairebé cinc anys apostant la seva taula a les portes de Bellvitge. Cada dimecres, uns quants veïns i activistes de la sanitat pública, munten la seva parada per informar als pacients de l'hospital dels seus drets i recullen signatures contra el desmantellament de la sanitat. “És clar que no solucionem les llistes d'espera, però el que no plora no mama”, postil·la.

Els tempos d'accés a la llista d'espera, així com la normativa que ho acompanya, han canviat significativament en aquests quatre anys amb Boi Ruiz al comandament. El conseller va fulminar el temps d'espera màxim garantit per llei (sis mesos) en 14 intervencions i només va mantenir dins del termini de mig any a les operacions de cataractes i pròtesis de genoll i de maluc. A canvi, va prometre donar cita per al metge de família en menys de 48 hores i operar els càncers en 45 dies. Tots els altres procediments quirúrgics, incloses les proves diagnòstiques, van passar a tenir temps de referència, que no de garantia, i variaria segons el nivell de prioritat que establien, “sota criteri clínic”, els propis metges. Així mateix, si bé és cert que les llista d'espera per operar-se han millorat (104.909 persones a juny de 2015), es va aconseguir, en gran manera, a força de derivar pacients a altres centres de la xarxa pública.

Ruiz va acabar 2014 complint gairebé per complet els terminis garantits, però a cop de desviar 16.253 malalts del seu hospital de referència a altres centres.

Amb tot, els usuaris en espera per a les proves diagnòstiques segueixen a l'alça i, al juny de 2015, eren 112.673 les persones que esperaven una exploració d'aquest tipus, un 13,36% més que en el mateix mes de l'any passat. Les llistes d'espera han crescut per a les ressonàncies magnètiques (26,11%), les colonoscòpies (20,7%) i les mamografies (19,15%).

Fuente: El País



Calella a 26 de novembre de 2015




dimecres, 25 de novembre del 2015

CELEBRACIÓ DEL DIA INTERNACIONAL CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE



El 25 de novembre és una data especialment significativa per al sector al que representem, no només per ser un dels més feminitzats, sinó també perquè som conscients que representem a un personal que és clau en la detecció, prevenció i atenció a les dones que sofreixen violència de gènere. Per aquesta raó, el treball que des de la nostra Federació puguem dur a terme quant a sensibilització, formació o informació, resulta especialment útil

Les últimes xifres diuen que el 35% de les dones del món han sofert violència de parella o violència sexual per tercers en algun moment de la seva vida; que un 38% dels assassinats de dones que es produeixen al món són comesos per les seves parelles. A Espanya, en el que portem d'any, 48 dones han perdut la vida a les mans d'els qui deien voler-les. En l'última dècada han mort també 44 fills i filles a les mans dels seus pares masclistes, sent les seves vides utilitzades per infringir el dolor més absolut a les seves mares, aquest del que mai es van a recuperar.

La violència masclista no és només un "problema de les dones", quan una dona mor o sofreix, també sofreixen (o moren) els seus fills, els seus germans, els seus pares i amics. Famílies senceres destrossades per aquesta violència que sens dubte és estructural i que té arrels tan profundes.

La violència de gènere no cessa, persisteix i es perpètua, perquè és molt difícil aconseguir vèncer-la quan no hi ha una veritable voluntat social i política per eradicar-la. La retallada del 17% del ja escàs pressupost per combatre-la o quan s'esborra del currículum escolar l'única assignatura que incloïa continguts relacionats amb la no violència, la igualtat, el respecte i la solidaritat són prova inequívoca d'això.

El desplegament de la Llei de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere segueix tenint pobres resultats, doncs ja sabem que una llei, encara que sigui tècnicament bona, no és gens sense un adequat pressupost que recolzi el seu desenvolupament.

Quant a la sensibilitat que les instàncies policials i judicials haguessin de tenir amb aquest tema, sembla que va en detriment, doncs les ordres d'allunyament fa ja diversos anys que van disminuint: en 2014 van haver-hi 39.397 sol·licituds d'ordres d'allunyament de les quals el 42% van ser denegades. Així mateix, de les 126.742 denúncies interposades, 15.721 van decaure per renúncia de la dona. Els nombres ens parlen de les dificultats que tenen les dones per accedir als drets i ajudes, així mateix ens diuen que falta un acompanyament, més garanties i major suport a l'hora de fer el pas cap a la denúncia, cap a la porta de sortida d'aquest infern.

Si conjuguem tot això amb el llarg període de crisi, de desocupació, pèrdua de drets i precarietat laboral, especialment cru per a elles, som conscients del perill que suposa per a l'eradicació de la violència el que les dones abandonin els seus llocs de treball per tornar a l'entorn domèstic i a la dependència econòmica de les seves parelles.

Des de la FSS-CCOO denunciem la desídia dels poders públics i exigim que l'eradicació de la violència de gènere estigui en un lloc important en l'agenda política. Així mateix, ens comprometem a garantir la difusió i possible millora, dins de la negociació col·lectiva, dels drets laborals, socials i econòmics que la llei estableix; a contribuir en l'eliminació de la violència als centres de treball i a fomentar la igualtat, negociant protocols d'assetjament sexual i plans d'igualtat; a desenvolupar campanyes divulgatives de formació i sensibilització i a col·laborar en la difusió de les campanyes institucionals.

Amb motiu del dia internacional, com és habitual, les Secretaries de la Dona i de Comunicació col·laborem en l'elaboració d'un material per sensibilitzar i informar sobre els drets de les treballadores, laborals i estatutàries, que sofreixen violència de gènere. Els drets laborals que atorga la Llei de Mesures de Protecció Integral contra la violència de gènere tenen una incidència pràctica molt petita (en 2014 només 84 dones van utilitzar l'extinció o la suspensió del contracte de treball), i encara que sabem que el principal escull és l'acreditació de la situació, també és veritat que són molt desconeguts.

Des de la FSS-CCOO fem una crida a la major participació possible en els actes que durant aquests dies se celebren, tant dins de l'àmbit de CCOO com fos. 

Silvia Espinosa
Secretària de la Dona de la FSS-CCOO

Calella a 25 de novembre de 2015


dimarts, 24 de novembre del 2015

MAI  MÉS !!!

Manifestació el 28 de novembre, a les 5 de la tarda, a la plaça de la Universitat de Barcelona

Ni terrorisme ni guerra ni feixisme ni retallada de llibertats.

Per la pau, la justícia social i els drets humans aquí i arreu

D’un temps ençà, veiem com les petites victòries que havíem assolit perillen pel retorn d’un discurs involucionista que ens retorna a l’esquema del xoc de civilitzacions. I això passa en un moment en què Europa ha viscut l’arribada de centenars de milers de persones que cercaven refugi fugint dels conflictes i de la violència de Síria, l’Afganistan, Ucraïna, l’Iraq, Eritrea o Líbia, entre d’altres.

I malgrat que Grècia va ser el bressol de l’asil, on va néixer fa més de 2.000 anys, i que després de la segona guerra mundial va ser Europa qui va portar aquesta idea a l'escena internacional amb la convenció de Ginebra del 1951, la reacció de les institucions europees i els estats membres de la UE en la darrera crisi de refugiats ha estat aixecar tanques, ometre el salvament marítim, reprimir i dificultar el trànsit, i limitar el dret d’asil. La mateixa Europa que veu reaparèixer la resposta islamòfoba i el rebuig organitzat per l’extrema dreta a l’arribada de persones refugiades als països d’acollida.

I, de sobte, un atemptat al cor d’Europa, molt més a prop del que estem acostumats, ens ha glaçat la sang i hem vist com a París es patia en pròpia pell el que van patir fa ben poc a Beirut, Ankara o Tunis, i el que pateixen milers de persones cada dia a Síria, l’Iraq, Pakistan, l’Afganistan i Nigèria, països on es concentren el 80% dels atemptats terroristes comesos durant els darrers anys. Països on bona part dels nostres governs i empreses armamentístiques han estat venent armes i protegint governs no democràtics en virtut d’una suposada seguretat i estabilitat regional.

Per nosaltres, el respecte a la vida, als drets humans i a la convivència són peces fonamentals d’una existència digna i en pau. I és per això que ara i sempre rebutgem radicalment la violència en totes les seves formes, ja sigui directa, cultural o estructural. En especial la violència indiscriminada i cruelment dirigida contra la població civil. Per això, creiem que és imprescindible expressar el nostre rebuig a la violència i la nostra solidaritat amb les víctimes i els seus familiars, independentment d’on es produeixi. Una violència que cal eradicar també en les respostes que es puguin donar.
Perquè sabem que el terror busca provocar respostes irracionals i estigmatitzadores, que deteriorin les relacions entre les comunitats, ja sigui a París, a Catalunya o a qualsevol indret, posant en perill el més preciós que tenim: la cohesió social. La violència cerca trencar les bases de la convivència i buscar incoherències entre els valors que defensem i la seva aplicació a alguns dels seus ciutadans en funció del seu país d’origen, creences, ètnia, etc.

I davant l’amenaça que els nostres governs responguin amb intervencions militars als mateixos països que pateixen el terrorisme, o amb l’enduriment de les lleis d’estrangeria i les repatriacions forçoses, o amb el tancament de fronteres i la vulneració dels drets humans a qui busca acollida, o amb limitacions de les nostres llibertats en benefici d’un suposat augment de la seguretat, creiem que la societat civil s’ha de mobilitzar per evitar una escalada al desastre.

Per això ens tornem a alçar, per dir prou. No permetrem que en el nostre nom s’iniciï una nova guerra, no avalarem cap bombardeig, no acceptarem cap nova retallada de les nostres llibertats, no callarem davant la proliferació de discursos islamòfobs, racistes i feixistes, i no permetrem més lleis xenòfobes ni més centres de detenció il·legals o il·legítims. 

Per la pau, la llibertat, la igualtat, la fraternitat, la solidaritat, la justícia global i la laïcitat, hem decidit sortir al carrer a dir "Mai més"!!!


Calella a 24 de novembre de 2015

dilluns, 23 de novembre del 2015

NOU COMPLEMENT PER MATERNITAT EN LES PENSIONS CONTRIBUTIVES DEL SISITEMA DE LA SEGURETAT SOCIAL



Amb efectes des de l’01-01-2016 i amb vigència indefinida, s’introdueix un complement de maternitat en les pensions contributives del sistema de la Seguretat Social (art. 60), destinat a aquelles dones que hagin tingut fills naturals o adoptats i siguin beneficiàries en qualsevol règim de Seguretat Social de pensions contributives de jubilació, viduïtat i incapacitat permanent, en funció de la següent escala:
  • En cas de dos fills: 5%
  • En cas de tres fills: 10%
  • En cas de 4 o més fills: 15%

Aquest complement resultarà d’aplicació a les pensions de jubilació, viduïtat i incapacitat permanent que es causin a partir de l’1 de gener de 2016 i que la seva titular sigui una dona.
Recomanem que les treballadores que es jubilin a temps parcial ho facin a partir de l’1 de gener de 2016, perquè quan accedeixin a la jubilació plena, que marca el decret, puguin accedir a l’aplicació del complement per maternitat descrit sense cap tipus d’interpretació restrictiva de la norma.
A expenses dels criteris interpretatius de l’INSS, CCOO entenem que també serà d’aplicació a les jubilacions plenes causades a partir de l’1 de gener de 2016 que derivin de jubilacions parcials causades amb anterioritat a la mencionada data.
Reial decret legislatiu 8/2015, de 30 d’octubre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei general de la Seguretat Social. 

Calella a 23 de novembre de 2015


divendres, 20 de novembre del 2015

DEBAT OBERT



Podem Calella celebrarà amb un debat el seu primer any d’existència a Calella.


Parlem de Política!


El dissabte vinent dia 21 debat obert amb Marta Sibina, candidata per Barcelona a les generals, i Montse Morón, regidora de VOLEMataró, a la sala de l'Ajuntament Vell de Calella a les 18:30 de la tarda.

Debat polític i amb presència d’una de les candidates a les eleccions generals del 20 de desembre per celebrar que ara fa un any es va constituir oficialment a la ciutat el cercle Podem Calella. Es farà demà dissabte a la sala d’actes de l’Ajuntament Vell (18.30h) i hi intervindrà Marta Sibina, la número 2 de En Comú Podem, la candidatura que aglutina Podem, Barcelona en Comú, ICV i EUiA. Compartirà taula amb la regidora de VOLEMataró, Montse Morón, i el secretari general de Podem Calella, Antonio Peralta.

Un acte obert que finalitzarà amb un cremat per a tots els assistents.




Calella a 20 de novembre de 2015

LLUITA CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE




El Comitè de direcció de la FSS-CCOO aprova per unanimitat una resolució, reafirmant el seu compromís en la lluita contra la violència de gènere

La nostra Federació té una especial importància en la lluita contra les violències masclistes, no només perquè som un 80% de dones, sinó també perquè representem a un personal que és clau en la detecció, canalització i atenció a les dones que sofreixen la violència

El 18 de novembre els companys i companyes membres del Comitè de direcció de la Federació van debatre i van aprovar una resolució en la qual es definia la violència de gènere, els seus terribles nombres i els seus devastadors efectes. Per reafirmar el compromís amb aquesta lluita també es van definir alguns objectius prioritaris que com a sindicalistes i en el dia a dia, podem aconseguir.



Calella a 20 de novembre de 2016

dijous, 19 de novembre del 2015

CCOO i UGT TRASLLADEN AL PP QUE EL SEU GRAN OBJECTIU ÉS LA DEROGACIÓ DE LA REFORMA LABORAL



Els secretaris generals de CCOO i UGT, Ignacio Fernández i Cándido Méndez, respectivament, juntament amb els responsables d'Institucional de tots dos sindicats, José Campos, i Frederic Monell, han mantingut aquesta tarda una trobada amb la secretària general del Partit Popular, María Dolores de Cospedal i el sotssecretari general de Sectorial del PP, Javier Maroto. "Ha estat una reunió "cordial" que ha posat de manifest les grans diferències que separen a sindicats i al partit del Govern", segons han coincidit a assenyalar els participants

Segons va explicar Toxo al final de la reunió, que forma part de la ronda de contactes amb els partits polítics per plantejar-los les propostes sindicals en relació amb l'economia i els drets laborals i socials, els sindicats, de paraula i per escrit   - han lliurat un document amb les seves propostes –   els sindicats han donat un suspens a la política desenvolupada pel Govern durant la legislatura   – segons va recordar Toxo, els sindicats van convocar dues vagues generals en la primera meitat de la legislatura -,   en la qual ha crescut la desocupació, la precarietat de les condicions de treball, la pobresa i la desigualtat, com a conseqüència de la gestió neoliberal de la crisi i, especialment, de la Reforma Laboral que va aprovar el govern de Rajoy.

Entre les mesures que els sindicats han traslladat al PP, i que seria la primera de les seves prioritats, així com l'evidència més clara de les diferències que els separa, destaca precisament la derogació de la Reforma Laboral per recuperar els drets laborals perduts o afeblits", va destacar el secretari general de CCOO.

La Reforma Laboral "ha tingut conseqüències molt negatives": "Els salaris i les condicions laborals s'han desplomat; s'ha accelerat la destrucció d'ocupació i s'han fet mes precàries  les condicions de contractació", va resumir Toxo els efectes de la Reforma Laboral.

Unes altres de les propostes que van traslladar els sindicats en la reunió, van ser la necessitat de reforçar la negociació col·lectiva i el diàleg social, la pujada del SMI a 800 € en 2016, la recuperació del poder adquisitiu dels salaris i la recuperació de la qualitat de les pensions, la qual cosa, va subratllar Toxo, "exigeix la recuperació del Pacte de Toledo i dotar al sistema d'ingressos addicionals de forma estructural".

A tenor de les explicacions ofertes en la roda de premsa, a més de qualificar de cordial el desenvolupament de la reunió, l'aposta per eliminar la desigualtat salarial entre homes i dones, ha estat l'únic punt de coincidència, encara que no es va concretar cap fórmula per aconseguir aquest objectiu, respecte al que el secretari general de CCOO va plantejar la necessitat de desenvolupar un ambiciós pla integral contra la desigualtat salarial al llarg de la propera legislatura.




Calella a 19 de novembre de 2018

dimecres, 18 de novembre del 2015

EL NOU ACORD INTERPROFESSIONAL DE CATALUNYA:

UNA EXTRATÈGIA CONTRA LA REFORMA LABORAL QUE ACTIVA LA NEGOCIACIÓ COL·LECTIVA



Valoració del principi d'acord que ha de validar l'afiliació de CCOO de Catalunya

Finalment, després de llargs mesos de negociació i diversos moments de bloqueig, s'ha arribat a un principi d'acord per renovar l'Acord interprofessional de Catalunya. Un principi d'acord subscrit per les patronals catalanes, CCOO de Catalunya i la UGT de Catalunya. 

Principi d'acord que CCOO valora positivament i que sotmetrà a consulta de les persones afiliades al sindicat i al debat de la nostra organització, compromesa amb l'impuls de la participació de les persones en les decisions del sindicat. Participació i democràcia sindical que ha tornat a ser reconeguda com a fonamental per a l'acció del sindicat, en el procés de l’Assemblea sindical oberta.

Raons i objectius sindicals de fons en la negociació de l'Acord interprofessional de Catalunya

- L’Acord interprofessional de Catalunya és l'eix central que sosté i desenvolupa el nostre marc català de relacions sociolaborals, ja que és l'organitzador, articulador i impulsor de la negociació col·lectiva a Catalunya, dóna vida al nostre sistema autònom extrajudicial de prevenció i solució de conflictes de treball (el nostre Tribunal Laboral de Catalunya), és el marc de les iniciatives sindicals vinculades a la negociació col·lectiva en el Consell de Relacions Laborals de Catalunya, i al mateix temps, d'iniciatives sociolaborals com les relacionades, en aquest AIC, amb el sistema de formació professional en totes les seves dimensions, o el nou observatori de conjuntura econòmica de la negociació col·lectiva.

Per això, és positiu preservar-lo i desenvolupar-lo, i convertir-lo en realitat concreta en la negociació col·lectiva.

- L’Acord interprofessional de Catalunya ha de suposar un instrument estratègic del sindicat per fer front, des del marc legal possible mateix, a la reforma laboral, especialment en relació amb la reforma de la negociació col·lectiva: mantenir la vigència dels convenis col·lectius i la seva ultraactivitat, evitar la inaplicació unilateral dels convenis col·lectius i els convenis d'empresa en frau del conveni sectorial.

Es tracta de construir mecanismes que permetin la intervenció sindical per superar els desequilibris de poder de la reforma laboral, que afavoreix el govern unilateral del conveni col·lectiu i les relacions laborals per l'empresariat.

- L'Acord interprofessional de Catalunya ha de permetre i ha d'encoratjar la recuperació i la dignificació de les condicions de treball concretes en la negociació col·lectiva, la qualitat del salari i de l'ocupació.

Garantir que la flexibilitat sigui sempre negociada per preservar els drets de les persones, ja sigui en relació amb l'organització del temps de treball,  de les mobilitats funcionals o geogràfiques o de la modificació de les condicions de treball. També per promoure que la flexibilitat interna, quan estigui justificada, sigui un mecanisme per evitar els ajustos de plantilla i l'acomiadament.

En el mateix sentit, busca l'extensió de la igualtat de gènere i en relació amb l'orientació sexual de les persones, establir garanties en els processos de subcontractació, i respecte als drets de les persones treballadores en els processos de contractació pública, participació de les persones treballadores en els beneficis dels processos d'innovació, intervenció sindical en la responsabilitat social de les empreses, per protegir drets de les persones treballadores, també, més enllà de les nostres fronteres.

Principals continguts i novetats de l'Acord interprofessional de Catalunya:

- L’estructuració i organització dels àmbits de negociació col·lectiva és un aspecte bàsic si volem convenis col·lectius forts que sostinguin millors condicions de treball i drets. L'AIC continua apostant per amplis àmbits de negociació col·lectiva sectorial que superin els petits convenis col·lectius sectorials i la negociació provincial (font de desigualtats i competència deslleial), en favor d'àmbits de negociació col·lectiva de Catalunya.

Al mateix temps l'AIC compromet nous mecanismes de control i intervenció sindical per evitar l'aparició descontrolada de nous àmbits de negociació col·lectiva sectorial que persegueixin la pèrdua de condicions de treball o costos laborals més baixos. També es compromet un mecanisme per fer front a l'aparició de convenis col·lectius d'empresa quan l'únic objectiu sigui el de defraudar i no aplicar els convenis col·lectius sectorials. En tots dos casos es tracta d'intervenir davant “l’obertura" de negociacions de nous àmbits de negociació.

- El manteniment de la ultraactivitat dels convenis col·lectius davant el risc de pèrdua de vigència, era un dels objectius centrals de l'acord.

L'AIC estableix el respecte a les clàusules dels convenis col·lectius que regulen la ultraactivitat indefinida.

Al mateix temps estableix, d'una banda, la necessitat general de donar continuïtat al procés negociador i, en el cas dels convenis col·lectius que no regulen la ultraactivitat, un procediment de mediació de la mateixa Comissió Paritària de l'AIC, per orientar les parts a una solució negociada que culmini en el manteniment del conveni col·lectiu o en una nova ubicació sectorial que garanteixi la millor cobertura i protecció.

- La inaplicació dels convenis col·lectius que possibilita la reforma laboral era un dels greus riscos a resoldre. L'AIC aposta per una inaplicació transitòria i ordenada, mitjançant processos de negociació que garanteixin la justificació, la proporcionalitat i la racionalitat de la inaplicació.

Per això, l'AIC, estableix el compromís perquè les "iniciatives d'inaplicació" d'un conveni sectorial en una empresa, hagin de ser comunicades a la comissió paritària del conveni col·lectiu sectorial, simultàniament a l'obertura del procediment d'inaplicació. L’únic sistema que garanteix la possibilitat d'intervenció sindical. Els convenis col·lectius sectorials han d'incorporar una clàusula en aquest sentit.

En el mateix sentit, l'AIC reconeix els acords amb l'administració laboral per al control de la legalitat de les inaplicacions irregulars del conveni, que constitueixen un "frau de llei".

L’observatori de conjuntura econòmica de la negociació col·lectiva és un nou instrument de l'AIC que ha de possibilitar que la negociació dels convenis col·lectius es desenvolupi sobre un coneixement real, al més objectiu possible, de la realitat econòmica dels sectors d'activitat, de les necessitats derivades de l'evolució dels mercats o dels processos tecnològics i organitzatius. Es tracta d'un mecanisme, amb participació d'experts sindicals, per disputar els arguments econòmics de l'empresariat en la negociació.

Criteris salarials i sistemes retributius. L'AIC realitza un reconeixement explícit que la negociació col·lectiva dels salaris, la nostra economia i les persones treballadores, per justícia, necessiten situar-se al canvi de cicle econòmic. Un cicle de recuperació econòmica que no acaba de concretar-se en una millora de les condicions econòmiques de les persones treballadores.

Per tant, cal que els convenis col·lectius facin possible la recuperació del poder adquisitiu dels salaris, atenent a la lògica diversitat i possibilitats de sectors econòmics d'activitat i empreses, de manera que augmenti la capacitat de consum de les famílies treballadores com a factor de reactivació econòmica i de distribució més igualitària de les noves i millors expectatives de l'economia.

L'AIC torna a prestar atenció a la necessitat de regular, en la negociació col·lectiva, els criteris perquè l'establiment de salaris variables i per objectius es realitzi de forma negociada i amb garantia per a les persones treballadores.

Una important novetat consisteix en l'acord perquè els convenis col·lectius regulin la participació de les persones treballadores,mitjançant retribució o compensació, en els beneficis derivats de les millores i innovacions que aportin als processos de treball.

Subcontractació i descentralització productiva. L'AIC continua orientant que els convenis col·lectius prestin especial atenció a l’establiment de sistemes de participació sindical en l'adopció de decisions de subcontractació d'activitats, la necessitat de regular la subrogació de plantilles quan es produeixi successió de contractes o subcontractes i pel que fa a la coordinació de la prevenció de riscos laborals entre les empreses centrals i les contractes o subcontractes, per donar un compliment integral i integrat a l'activitat preventiva i a la salut laboral.

Flexibilitat i temps de treball. L’AIC manté l'orientació als convenis col·lectius de regular la flexibilitat negociada del temps de treball, evitant tota unilateralitat per part de l'empresari en la seva organització.

Es tracta de garantir els drets de les persones de prendre decisions sobre la gestió del seu temps de treball en els sistemes flexibles i en el marc de la negociació i intervenció sindical com a dimensió col·lectiva de la protecció d'aquests drets. És l'aposta per una flexibilitat que no només estigui al servei de les necessitats objectives i justificades de l'empresa sinó, a més, al servei de les necessitats de les persones i, en especial, a les necessitats de conciliació de la vida personal i la laboral.

Per fer front a la reforma laboral que obliga el conveni a regular o activar la lliure disposició per l'empresari de fins a un 10% de la jornada anual com a flexible, l'AIC estableix com a orientació, en aquells convenis col·lectius que no hagin regulat la flexibilitat, que acudeixin a l'assessorament del TLC, que farà la mediació amb els criteris del mateix AIC.

Així mateix, es compromet un procés d'anàlisi i negociació en la Comissió Paritària de l'AIC, en relació amb les problemàtiques específiques sobre la naturalesa del temps de treball en certes activitats, com per exemple, els treballs itinerants.

- Flexibilitat i qualitat en l'ocupació. L'AIC orienta perquè la negociació col·lectiva pugui comprometre processos de transformació de contractes temporals o subcontractats en contractes indefinits. De la mateixa manera, vol evitar l'encadenament abusiu de contractes de treball temporals o afavorir l'ús del contracte de relleu.

Així mateix els convenis col·lectius poden establir mecanismes de participació sindical diaris al seguiment de contractació, el volum d'ocupació i les seves expectatives de futur, així com de les decisions de contractació més adequades.

Contractació pública. L'AIC estableix que els convenis col·lectius sectorials a Catalunya, creïn una comissió de seguiment de la contractació pública, amb l'objecte de vigilar que es realitzi amb concursos que respectin els convenis col·lectius aplicables i mai amb costos salarials inferiors als del grup professional que estableixi el conveni col·lectiu.

L’organització professional, la formació professional, la promoció i la mobilitat funcional. L'AIC orienta perquè els convenis col·lectius estableixin procediments negociadors de la formació professional a l'empresa, els plans, l'acreditació i el reconeixement de competències, la seva relació amb la promoció professional, els criteris d'igualtat i no-discriminació en la formació, la promoció, i el mateix accés a la contractació, etc.

L'AIC orienta a la negociació col·lectiva perquè desenvolupi les recomanacions pactades al Consell de Relacions Laborals de Catalunya en matèria de formació professionalitzadora.

Té especial rellevància l'acord en l'AIC d'obrir un procés de concertació per aconseguir el primer Acord social per a la formació professional de Catalunya, que tindrà per objecte tractar totes les dimensions de la formació professional en la seva integritat.

S'estimula la valoració de llocs de treball a través del TLC, útil també per implementar mesures d'igualtat o corregir classificacions professionals discriminatòries.

En matèria de mobilitat funcional s'aposta per la mobilitat amb garanties i drets de reconeixement professional.

Pel que fa a l'obligatorietat que estableix la reforma laboral de la classificació professional en grups professionals  i la persistència de classificacions professionals organitzades a partir de categories professionals, l'AIC orienta l'assessorament en el TLC, per realitzar una transformació de categories en grups professionals, amb el màxim de garanties per a les persones.

-  La igualtat de gènere és una peça clau per a l’AIC i la seva extensió en la negociació col·lectiva.

L'AIC promou l'extensió en la negociació col·lectiva de criteris per a l'establiment dels plans d'igualtat i per a l'extensió d'aquests a les empreses no obligades legalment, generalitzant en tots els casos la regulació pactada de mesures d'igualtat.

L'AIC fa seva la recomanació per a l'adopció del Protocol sobre assetjament sexual i per raó de gènere, acordat per les parts en el marc del Consell de Relacions Laborals.

L'AIC orienta a la negociació col·lectiva a estendre el coneixement i les previsions de la Llei 11/2014, per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals i intersexuals, per eradicar tota discriminació en l'àmbit laboral.

L'AIC orienta al desenvolupament en la negociació col·lectiva de les recomanacions sobre igualtat i temps de treball del Consell de Relacions Laborals de Catalunya.

L'AIC, com a novetat important, orienta que la negociació col·lectiva analitzi i adopti mesures per a l'eradicació dels factors que contribueixen a l'existència de la bretxa salarial i la desigualtat retributiva entre dones i homes. Posant atenció a l'àmplia legislació de l'OIT, i la UE  i, en especial, a mesures concretes antidiscriminatòries, tant en relació amb l'enquadrament i la classificació professional com amb els criteris retributius poc transparents o amb efectes discriminatoris per les característiques de la carrera professional de la dona.

Finalment, les organitzacions patronals no han acceptat el desenvolupament en l'AIC de la Llei de Catalunya 17/2015, sobre igualtat efectiva de dones i homes. Aquesta important llei necessita i obliga al desenvolupament en la negociació col·lectiva d'aspectes d'interès complementaris a la mateixa Llei orgànica d'igualtat. El sindicat exigirà el seu desenvolupament en els convenis col·lectius de Catalunya.

Cal recordar també que l'AIC ha establert una mediació especialitzada en matèria d'igualtat de gènere, que ha de ser un mecanisme en l'assessorament, la prevenció i la solució de conflictes.

- Responsabilitat social. L'AIC, per primera vegada, acorda que els convenis col·lectius i acords d'empresa específics han d'abordar les qüestions relacionades amb els compromisos de responsabilitat social empresarial.

L'AIC reconeix a les persones treballadores i al sindicat com a grup d'interès fonamental en els processos de responsabilitat social, de manera que aquests compromisos, un cop les empreses tenen iniciatives voluntàries de responsabilitat social, han de ser negociats i tenir participació sindical en el seu seguiment i avaluació. La Comissió de Responsabilitat Social del Consell de Relacions Laborals de Catalunya pot ser un espai idoni d'assessorament en aquesta matèria.

Tanmateix, la responsabilitat social pot ser una via cap a la negociació col·lectiva internacional a les nostres empreses multinacionals i en tota la seva cadena de valor i una contribució important del nostre sindicalisme al treball digne al món.

Salut laboral. L'AIC continua orientant la negociació col·lectiva cap a la incorporació del tractament i regulació de les qüestions de prevenció de riscos laborals, tant mitjançant una part específica de l'articulat dels convenis col·lectius, com amb una visió transversal que afecti totes les dimensions de les condicions de treball.

Ús de tecnologies de la informació i la comunicació. L'AIC renova la seva orientació al fet que siguin objecte de negociació mitjançant conveni col·lectiu o acord específic. Els criteris que estableix són equilibrats per protegir el dret a la intimitat de les persones i el dret a l'ús sindical de la xarxa en l'activitat organitzativa i d'acció sindical, els denominats ciberdrets sindicals.

Medi ambient i mobilitat sostenible als centres de treball. L'AIC orienta  per primera vegada perquè els temes mediambientals siguin objecte de tractament en els convenis col·lectius. Es dóna rellevància a la participació sindical i a la formació de les persones treballadores en matèria mediambiental. Respecte de la mobilitat sostenible, ha de continuar el seu desenvolupament en la negociació col·lectiva.

Teletreball.  L'AIC torna a plantejar la importància, en aquells convenis col·lectius que encara no tenen regulació, d'adaptar als seus àmbits la regulació del Teletreball, tal com realitza l'Acord europeu de teletreball, amb els criteris que conté, com ara: voluntarietat, dret de reversió, control de càrregues de treball i temps, combinar amb temps presencial, igualtat de tracte i drets personals de formació i promoció, etc.

Previsiósocial complementària.  La principal novetat d'aquest AIC, és la constitució específica d'una comissió tècnica en l'àmbit del TLC, que serà un nou instrument de promoció dels plans de pensions en la negociació col·lectiva, així com d'assessorament tècnic i prevenció de conflictes.

Tribunal Laboral de Catalunya. L'AIC suposa la constitució de nous instruments tècnics, com l'observatori de conjuntura econòmica de la negociació col·lectiva o la comissió tècnica de previsió social complementària.

També l'obertura i aprofundiment de nous impulsos a les seves funcions d'assessorament i prevenció del conflicte, per exemple en la transformació de les classificacions professionals de categories a grups, l'establiment de sistemes d'ordenació flexible de la jornada de treball anual, resoldre qüestions relacionades amb la compensació i la retribució de les persones treballadores per innovació, o un impuls per activar la mediació especialitzada en matèria d'igualtat de gènere.

Calella a 18 de novembre de 2015