INFORMACIÓ SINDICAL A L'ABAST Secció Sindical CCOO Hospital de Calella

SECCIÓ SINDICAL DE CCOO DE L'HOSPITAL SANT JAUME DE CALELLA I ABS CALELLA-MALGRAT-PALAFOLLS

Benvolguts companys/es:

Oferim aquest espai que pretenem que serveixi com a canal de difusió de la informació generada a l'entorn sindical i laboral i, alhora, com a mitjà d'intercanvi d'impressions entre la nostra Secció Sindical de CCOO Hospital Sant Jaume de Calella i ABS Calella/Malgrat/Palafolls
i els treballadors de la nostra empresa.

Esperem que la informació penjada al bloc sigui de la vostra utilitat.

ccoohsjcabscm@gmail.com

divendres, 27 de novembre del 2015

EL CatSalut PREVEU QUE CENTRES PRIVATS ASUMEIXIN PART DE L’ATENCIÓ SOCIOSANITÀRIA EN EL MARESME


L'Ajuntament de Mataró, treballadors i usuaris dels centres que gestiona el Consorci Sanitari del Maresme rebutgen el Pla Director del CatSalut perquè consideren que és un document fet per justificar el trasllat de llits del sociosanitari Sant Jaume
D'aplicar-se el previst en el Pla Director, el consorci sortiria perdent en la redistribució de recursos, que beneficiaria a proveïdors de titularitat privada amb ànim de lucre, com el Centre Geriàtric de Mataró (de l'empresa Hestia)
Setmanes després que se suspengués l'autonomia de gestió del Consorci Sanitari del Maresme, el rebuig per part de l'Ajuntament de Mataró i els treballadors i usuaris dels centres que gestiona el consorci a les novetats que els arriben des del CatSalut persisteix. Si la decisió de suspendre l'autonomia de gestió arran del dèficit de l'Hospital de Mataró no va agradar, ni tampoc ho va fer el Pla de Reequilibri que proposava Salut per equilibrar els nombres, ara és el torn del Pla director presentat pel CatSalut.

El Pla Director, segons l'Ajuntament, treballadors i usuaris dels centres que gestiona el CSdM, és cort, plàcid i no és més que un document per justificar el trasllat de 40 llits de l'Hospital Sant Jaume (centre sociosanitari) a l'Hospital de Mataró (d'aguts) -i que va mobilitzar veïns i treballadors dissabte passat. A més, però, també critiquen que el pla preveu derivacions a centres amb ànim de lucre, la qual cosa consideren actuacions de caràcter  privatitzant.

Una projecció a curt termini

En la resolució inicial que va aprovar el ple de l'ajuntament -i que comptava amb el suport de tots els grups municipals- es demanava que el Pla Director determinés "quins eren els recursos estructurals necessaris per realitzar l'activitat assistencial amb una projecció a mitjà-llarg termini en funció de l'evolució demogràfica".

La projecció del CatSalut però és a curt termini i no a mitjà termini, ja que es fa a cinc anys vesteixi (2015-2020) i no a deu anys vesteixi (2015 fins a 2025). Això implica una previsió de recursos d'acord amb unes projeccions demogràfiques i no unes altres, ja que segons el IDESCAT mentre que l'increment de població major de 64 anys -que s'ajusta al perfil d'usuari d'un centre sociosanitari- pel 2020 és del 12%, pel 2026 aquest percentatge augmenta fins a 30 (més del doble). "No volem que dins de deu anys hi hagi saturació dels serveis sociosanitaris", assegura a Catalunya Plural el regidor de Salut de l'Ajuntament de Mataró Joan Vinzo.

Drenatge de llits a centres privats amb ànim de lucre
En una carta que va enviar Vinzo al director del CatSalut després d'analitzar el pla, des de l'Ajuntament es considera que quan l'assignació de llits als proveïdors del territori del Maresme central "el CSdM surt perdent amb una redistribució de recursos cap a proveïdors de titularitat privada".
Sobre aquest punt, diverses fonts del comitè de treballadors i de la Coordinadora en defensa de la *Sanitat Pública a Mataró consultades per aquest diari coincideixen també a destacar que en el fons el Pla Director preveu el trasllat de llits a empreses privades amb ànim de lucre. Vinzo recorda que el sociosanitari és un sector "estratègic", ja que augmentarà l'activitat assistencial o la demanda de serveis.
Segons ha pogut saber Catalunya Plural, el Pla Director exposa que "s'ha treballat amb la contractació de tots els centres sociosanitaris que donen atenció a la població del Maresme Central dins del SISCAT (Sistema Integral de Salut de Catalunya) i que tenen contracte amb el CatSalut". Aquests centres són el Casal de Curació de Vilassar de Mar, la Residència Geriàtrica l'*Estada de Sant Andreu de Llavaneres i el Centre Geriàtric de Mataró (de l'empresa Hestia). D'acord amb el document, mentre que el Consorci Sanitari de Mataró passaria de tenir un total de 86 llits a tenir 72 en 2020, Hestia passaria de les 83 actuals a 93 en 2020, ja que a pesar que perdria alguns llits de llarga estada es faria amb 30 llits de psicogeriatria. També sortiria guanyant el Casal de Vilassar, que passaria de 65 a 69. L'Estada, en canvi, mantindria els 55 actuals.
En la pràctica suposaria el desmantellament de l'Hospital de Sant Jaume, ja que actualment compta amb 72 llits, de les quals 42 es traslladarien a l'Hospital de Mataró, en una primera fase en la primavera de 2016, i 30 a Hestia, en una segona fase al setembre de 2016.

Per què un Pla Director?

L'Ajuntament va demanar una moratòria de l'engegada del Pla de Reequilibri previst en el reordenament dels recursos sanitaris a la zona en els propers dos anys -les 40 llits de Sant Jaume a l'Hospital de Mataró-. Concretament, demanava que el Consorci Sanitari del Maresme i el Departament de Salut elaboressin un Pla Director Sociosanitari que determinés les necessitats de la població, i en conseqüència els recursos que s'havien de destinar, abans de moure cap llit.

Aquest pla però, que ja es va donar a conèixer fa uns dies als membres del Consell Rector del Consorci i que s'ha presentat aquest dimecres als treballadors del comitè, no ha agradat perquè no compleix amb les demandes que s'havien fet. A més, tant des de l'Ajuntament com des del Comitè d'empresa destaquen negativament el fet que el Pla Director presentat no faci cap previsió d'ampliació del Consorci Sanitari del Maresme per mitjà d'un centre sociosanitari nou.


Mes Informació:



Calella a 27 de novembre de 2015


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada