INFORMACIÓ SINDICAL A L'ABAST Secció Sindical CCOO Hospital de Calella

SECCIÓ SINDICAL DE CCOO DE L'HOSPITAL SANT JAUME DE CALELLA I ABS CALELLA-MALGRAT-PALAFOLLS

Benvolguts companys/es:

Oferim aquest espai que pretenem que serveixi com a canal de difusió de la informació generada a l'entorn sindical i laboral i, alhora, com a mitjà d'intercanvi d'impressions entre la nostra Secció Sindical de CCOO Hospital Sant Jaume de Calella i ABS Calella/Malgrat/Palafolls
i els treballadors de la nostra empresa.

Esperem que la informació penjada al bloc sigui de la vostra utilitat.

ccoohsjcabscm@gmail.com

dijous, 26 de novembre del 2015

EL MANDAT DE BOI RUIZ DEIXA 39.000 RECLAMACIONS PER LES LLISTES D’ESPERA





Les protestes de pacients i entitats socials per les agòniques llistes d'espera a Catalunya en aquests últims quatre anys han estat l'assot del conseller de Salut, Boi Ruiz. En el seu primer any en el càrrec (2011), el nombre de persones en llista d'espera va créixer un 43% i va aconseguir la xifra rècord de 193.879 pacients.

 Els usuaris, lligats de peus i mans davant la falta de solucions del Govern català, van passar a l'acció i van optar per muntar taules a les portes dels hospitals per convidar a la gent a denunciar els retards. El Departament de Salut va acumular, entre 2011 i 2014, 38.884 reclamacions per “demores excessives” en les llistes d'espera per operar-se i en l'accés a proves diagnòstiques.

Els hospitals de la xarxa pública (Siscat) van registrar 8.695 queixes en 2011 per retards en les llistes d'espera per operar-se i altres 1.566 per a proves complementàries. En els dos anys següents, les denúncies per demores per a intervencions van ser reduint-se (8.170 en 2012 i 7.076 en 2013) a l'una que augmentaven les protestes per retards en proves diagnòstiques (1.767 en2012 i 2.142 en 2013). L'any passat, les protestes per les operacions van créixer un 4% una altra vegada i les reclamacions per les proves van sumar van rondar les 3.000. En conjunt, en els quatre anys registrats, l'hospital municipal de Badalona i el *Parc *Taulí de Sabadell van acumular el 25% de totes les queixes.


Reclamacions en centres del ICS entre 2011 i 2014

Arnau de Vilanova: 105
Joan XXIII: 2.488
Verge de la Cinta: 1.142
Josep Trueta; 424
Can Ruti: 1.096
Viladecans: 856
Bellvitge: 2.693
Vall d’Hebron: 2.514

Entre els vuit hospitals de l'Institut Català de la Salut (ICS), la major empresa pública de serveis de salut, les reclamacions per retards en operacions i proves diagnòstiques suposen el 29% del total.


L'hospital de Bellvitge, precisament un dels centres on van sorgir les protestes veïnals i les taules informatives, és el centre del ICS que més queixes acumula (2.693). “És satisfactori atendre a aquesta gent i veure que, després de reclamar, a la setmana o als 15 dies, els criden”, assegura Miguel Mansergas, portaveu de l'Associació de Veïns de L’Hospitalet.

Miguel i altres desenes de companys de fatigues porten gairebé cinc anys apostant la seva taula a les portes de Bellvitge. Cada dimecres, uns quants veïns i activistes de la sanitat pública, munten la seva parada per informar als pacients de l'hospital dels seus drets i recullen signatures contra el desmantellament de la sanitat. “És clar que no solucionem les llistes d'espera, però el que no plora no mama”, postil·la.

Els tempos d'accés a la llista d'espera, així com la normativa que ho acompanya, han canviat significativament en aquests quatre anys amb Boi Ruiz al comandament. El conseller va fulminar el temps d'espera màxim garantit per llei (sis mesos) en 14 intervencions i només va mantenir dins del termini de mig any a les operacions de cataractes i pròtesis de genoll i de maluc. A canvi, va prometre donar cita per al metge de família en menys de 48 hores i operar els càncers en 45 dies. Tots els altres procediments quirúrgics, incloses les proves diagnòstiques, van passar a tenir temps de referència, que no de garantia, i variaria segons el nivell de prioritat que establien, “sota criteri clínic”, els propis metges. Així mateix, si bé és cert que les llista d'espera per operar-se han millorat (104.909 persones a juny de 2015), es va aconseguir, en gran manera, a força de derivar pacients a altres centres de la xarxa pública.

Ruiz va acabar 2014 complint gairebé per complet els terminis garantits, però a cop de desviar 16.253 malalts del seu hospital de referència a altres centres.

Amb tot, els usuaris en espera per a les proves diagnòstiques segueixen a l'alça i, al juny de 2015, eren 112.673 les persones que esperaven una exploració d'aquest tipus, un 13,36% més que en el mateix mes de l'any passat. Les llistes d'espera han crescut per a les ressonàncies magnètiques (26,11%), les colonoscòpies (20,7%) i les mamografies (19,15%).

Fuente: El País



Calella a 26 de novembre de 2015




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada