LA REDUCCIÓ DE L’ATUR ES DEU A LA CONSIDERABLE DISMINUCIÓ DE LES PERSONES QUE BUSQUEN OCUPACIÓ ACTIVAMENT
• La disminució de l'atur no es deu al fet que s'hagin creat llocs de treball, de fet s'han destruït 198.900 en tot l'any, sinó al fet que moltes persones desapareixen de les estadístiques en desistir de trobar ocupació
• El 60,8% de les 5.896.300 persones en atur porten més d'un any buscant ocupació
"Se ha producido una ralentización del ritmo de destrucción de empleo…. pero sigue habiendo destrucción", ha comentado la secretaria de Empleo de CCOO, Paloma López, ante la aparente mejora que reflejan los datos de la Encuesta de Población Activa (EPA) hecha pública hoy por el Instituto Nacional de Estadística (INE). "No hay creación de empleo neto", ha subrayado, "y el escaso empleo creado es precario, de carácter temporal y a tiempo parcial".
Les dades de la EPA són els que millor reflecteixen la situació de la desocupació, i els de l'IV trimestre de 2013 que s'han publicat avui mostren una considerable disminució de la població activa. “Hi ha una reducció de 73.400 en l'últim trimestre i de 267.900 persones en total en 2013", va assenyalar.
La disminució de l'atur en 8.400 persones – 69.000 al llarg de l'any – no es deuria al fet que s'han creat llocs de treball, de fet s'han destruït 65.000 en l'últim trimestre de l'any i 198.900 en tot l'any, sinó al fet que moltes persones han tirat la tovallola i ja no busquen activament ocupació.
Una anàlisi més detallada de les dades de la EPA de l'IV Trimestre posa de manifest que la gran majoria de la pèrdua d'ocupació obeeix a la pèrdua del treball per compte propi (79,4% de l'ocupació destruïda). És destacable també que el descens en el nombre d'ocupats en el sector públic (-34.800) és superior al privat (-30.200), possiblement com a conseqüència de la política de externalització de serveis que habitualment venia prestant el sector públic.
L'ocupació segueix sent precària: anualment hi ha 269.500 assalariats menys amb contracte indefinit, mentre s'incrementen els assalariats amb contracte temporal (81.300). La taxa de temporalitat se situa així en el 23,92%, incrementant-se respecte a l'any anterior.
Mentre el nombre d'ocupats a temps complet es redueix trimestral (-218.100) i anualment (-339.300), l'ocupació a temps parcial creix en 153.100 persones trimestralment i en 140.400 anualment, de manera que ja el 73,3% de les ocupacions a temps parcial estan ocupats per dones.
Para CCOO, enfront de l'atur de llarga durada - el 60,8% de les 5.896.300 persones en atur porten més d'un any buscant ocupació - i el descoratjament de les persones que acaben abandonant la cerca d'ocupació és necessari aplicar polítiques actives que abordin la deterioració i l'obsolescència de les competències laborals. En l'actualitat els recursos destinats a polítiques actives han disminuït, la qual cosa dificulta en gran manera abordar aquest problema.
La fiscalitat i la feblesa del consum privat estan frenant el creixement de la producció; per això, segons CCOO s'ha de recuperar la demanda interna per evitar l'estancament de l'economia i la feble o nul·la creació d'ocupació. Això es posa en relleu contemplant que la lleu millorança del consum és conseqüència d'haver restablir les pagues extraordinàries dels treballadors públics en aquest any. Per tant, és necessari recuperar el poder adquisitiu dels salaris, promoure la creació d'ocupació i reactivar la demanda de consum, en cas contrari no es reactivarà l'activitat econòmica i se seguirà perdent ocupació.
Mentre persisteixi la situació de crisi segueix sent necessari un sistema de prestacions econòmiques i una renda mínima garantida que doni cobertura a els qui ho necessitin - a la fi de 2013 el nombre de llars amb tots els seus membres ocupats disminueix pel que fa a 2012 en 74.000, i continua augmentat les llars on no es percep cap ingrés situant-se en 686.300 - i sistemes públics de serveis essencials (sanitat, educació, serveis socials) que possibilitin la reducció de les desigualtats socials i les borses de marginació econòmica i social.
Calella a 31 de gener de 2014