LA PÈRDUA DE PODER ADQUISITIU DE SALARIS, PENSIONS i PRESTACIONS FA AUGMENTAR LA POBRESA i LA DESIGUALTAT i ALLUNYA LA SORTIDA DE LA CRISI
La reducció de la inflació subjacent demostra la caiguda del consum intern
La inflació subjacent, és a dir, l'estructural, que no té en compte ni els aliments no elaborats ni el preu dels carburants, es redueix 2 dècimes fins el 0,2%. Aquest índex, que torna a situar-se per sota del general, reflecteix la situació real de l’economia de crisi i caiguda del consum intern, i perjudica especialment a les persones que tenen sous retallats, pensions i rendes baixes, i al seu poder adquisitiu per fer front a les necessitats més bàsiques.
A Catalunya, l'IPC es redueix una dècima fins el 0,2%, situant-se per sota de l’indicador estatal per l’efecte del preus dels medicaments i ensenyament privat i la situació de caiguda del consum intern.
La inflació de la zona euro es redueix una dècima fins el 0,8%, reduint el diferencial amb la taxa estatal comparable (IPCA del 0,3%) en una dècima degut a l’efecte de depreciació de l’euro. Aquest diferencial no és negatiu per la competitivitat de les empreses exportadores.
La devaluació interna del país s’està fent amb les baixades salarials i destrucció d’ocupació sense que disminueixin els beneficis empresarials ni els sous dels grans directius ni contribueixin fiscalment les grans fortunes i patrimonis. Els salaris no eren ni són la causa de la inflació però sí que en pateixen els efectes, fet que afecta negativament al consum, a la recuperació econòmica i fa augmentar les desigualtats socials. Per això cal que el Govern canviï les polítiques de retallades i deixi d'actuar a favor dels lobbys empresarials amb una política de control de preus públics i privats i dels marges empresarials.
L’increment dels preus dels serveis bàsics en un context de crisi i caiguda del consum fa augmentar la pobresa i la desigualtat, perjudica especialment a les persones que tenen més dificultats econòmiques (aturats, pensionistes i treballadors amb salaris baixos) i allunya la sortida de la crisi. En aquest sentit, reivindiquem la creació d'una Renda Garantida de Ciutadania perquè qui no té recursos pugui fer front a les seves necessitats bàsiques i no caigui en la pobresa i l'exclusió social.
L’evolució de la inflació demostra que no hi ha causes econòmiques per a l’eliminació de la re valorització de les pensions o per la congelació del Salari Mínim Interprofessional (SMI) i de l’IPREM. Per això ens oposem a aquesta reforma que condemnen a la pèrdua de poder adquisitiu als actuals i futurs pensionistes i deixa en mans del Govern la determinació dels increments; al mateix temps, critiquem que la congelació d’SMI i IPREM perjudica especialment als treballadors en actiu i als perceptors de prestacions.
Calella a 21 de gener de 2013
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada