LES RETALLADES IMPOSADES PEL GOVERN ESTAN AFEBLINT ELS SISTEMES DE PROTECCIÓ SOCIAL
• CCOO presenta un Informe sobre la protecció social a Espanya, i els impactes de la crisi, les polítiques d'ajust i les retallades
CCOO ha publicat un estudi sobre la situació dels sistemes de protecció social a Espanya, en el qual descriu i analitza els efectes de la crisi i les mesures de retallada aplicades pel Govern/majories parlamentàries en pensions, desocupació, sanitat, dependència i serveis socials. Un estudi en el qual, a més, es proposen mesures de reforma que corregeixin la seva actual situació, ja que, com adverteix el secretari confederal de Protecció Social de CCOO, Carlos Bravo, "de no fer-ho, l'actual risc de pobresa acabarà per consolidar-se en un problema d'exclusió social que afectarà a milions de persones".
L'informe té com a objectiu denunciar com les retallades imposades pel Govern estan afeblint els diferents sistemes de protecció social a Espanya, precisament en un moment en el qual són més necessaris que mai en estar augmentant l'empobriment de la població, fins i tot entre els qui tenen treball. El propi INE assenyala que, en un context de depreciació generalitzada de salaris, el risc de pobresa s'ha estès al 26% de la població i s'està desplaçant fins a les famílies amb fills, situació que eleva el risc de pobresa fins al 40% d'aquestes famílies.
CCOO considera especialment greus les mesures de congelació i no revaloració de les pensions, de les quals depenen més de 9 milions de famílies. La importància social i macroeconòmica d'aquestes mesures no és menor, tenint en compte que segons l'INE el 27% de les llars espanyoles tenen a persones majors de 64 anys com *sustentador principal.
No obstant això, les decisions polítiques que s'han adoptat en matèria de pensions des que es va iniciar la crisi semblen no tenir en compte aquesta qüestió. La decisió adoptada per dos governs successius per a la no revaloració de les pensions públiques en els anys 2011 i 2012 s'ha reflectit en una taxa anual d'increment desconeguda des de 1977 (0% i -0,5% real, respectivament).
A més, la nova fórmula de revaloració de les pensions imposada pel Govern a partir de 2014, i per la qual es només s'incrementaran un 0,25% el proper any, redundarà en una pèrdua de poder adquisitiu addicional que en les properes dècades oscil·larà entre el 12% i el 28% per a tots els pensionistes.
La mateixa sort de retallades han corregut la resta d'elements que conformen el sistema de protecció social. Dels 6 milions d'aturats que hi ha a Espanya, només la meitat té algun tipus de prestació de desocupació, i la seva taxa de cobertura i quantia ve reduint-se en els últims anys.
En matèria sanitària l'informe de CCOO destaca la supressió de la universalitat que ha implicat l'expulsió de l'assistència de 873.000 persones estrangeres, que tenint fins llavors la corresponent targeta sanitària individual no complien el requisit de registre i autorització com a residents a Espanya.
Les retallades en matèria de serveis socials queden patents en el fet que encara que ja són més de 651.000 famílies (prop d'1,4 milions de persones) les que no tenen cap tipus d'ingressos, no obstant això no estan protegides pels sistemes de rendes mínimes autonòmics. Per això, des de CCOO s'ha exigit l'engegada d'un sistema estatal d'aquest tipus de rendes que venja a cobrir els buits de protecció de la xarxa de serveis socials autonòmics i locals.
Malgrat estar encara en plena fase d'implantació, el sistema de dependència ha perdut més de 75.000 beneficiaris atesos i manté a prop de 200.000 persones en llista d'espera com a conseqüència de les retallades pressupostàries, al mateix temps que s'han reduït la intensitat i qualitat de les prestacions i serveis que ofereix.
La conseqüència més evident de totes aquestes retallades, segons denuncia CCOO en el seu informe, és una minoració de la cobertura que ofereix el sistema de protecció social i en alguns casos de la suficiència de les seves prestacions.
Finalment, CCOO recorda que l'ocupació i la
seva qualitat és un dels elements nuclears a l'hora de garantir l'Estat de
benestar i els sistemes de protecció social. És necessari assegurar un model
productiu capaç de produir béns i serveis de qualitat que, al seu torn, sigui
garant d'una ocupació digna i amb drets capaç d'assegurar salaris suficients,
que permetin finançar cotitzacions socials que sostinguin pensions adequades, i
impostos amb els quals finançar les polítiques públiques realment eficaces i
necessàries. Per a això, és així mateix necessari promoure un model fiscal just
i progressiu que asseguri la capacitat d'actuació de l'Estat de Benestar.
Calella a 15 de gener de 2014
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada