CCOO DENUNCIA QUE L’AVANTPROJECTE DE LLEI DE MÚTUES ATORGA MÉS PODER ALS EMPRESARIS
CCOO ha mostrat el seu rebuig, tant pel fons com per la forma en la qual s'ha gestionat, a l'avantprojecte de llei per a reforma la Llei de Mútues plantejat pel Govern, ja que posa en mans de les associacions d'empresaris majors competències per a la concessió, gestió i extinció de prestacions del sistema de la Seguretat Social, i desplaça al sistema públic en la decisió sobre la malaltia comuna. "Un pas més cap a la privatització, com ja ha ocorregut amb la prevenció de riscos laborals", segons adverteix el sindicat
"Amb aquest avantprojecte es qüestiona seriosament la capacitat de la Seguretat Social per gestionar les prestacions del sistema, ja que es pretén que les mútues tinguin la clau per a l'accés a les prestacions i a la sanitat de la major part dels treballadors, atorgant-los major capacitat no només d'oferir prestacions sanitàries en el cas de les contingències professionals, sinó d'establir els criteris per a l'accés a les prestacions econòmiques de diversa índole i la seva facultat per a l'extinció", denúncia Pedro J. Linares, secretari confederal de Salut Laboral i medi ambient de CCOO.
Ens trobem, per tant, amb un model que tira al sistema públic i cedeix a les mútues àmplies capacitats en la concessió, gestió i extinció de prestacions del sistema de la Seguretat Social
CCOO denuncia que amb aquest avantprojecte s'ha precipitat una decisió, sense diàleg social, ni sensibilitat pel públic. Una vegada més, l'Executiu ha fet cas omís de tots els agents compromesos i principalment de les propostes dels treballadors per mitjà dels seus representants. Tampoc s'han tingut en compte les reclamacions de la inspecció mèdica, ja que s'estableix un procediment que fa responsables a aquests últims de les conseqüències sanitàries d'actes presumptes impulsats pels gestors econòmics de la prestació.
Així mateix, es criminalitza a la víctima de la malaltia i li fa objecte de seguiments i controls no justificats per actes mèdics. L'objectiu de seguretat jurídica i transparència no s'aconsegueix; al contrari es vicia amb un procediment sense garanties per als treballadors i treballadores afectats..
CCOO adverteix, així mateix, que no s'aborda la necessària dotació de recursos públics per a polítiques de prevenció que fins avui es financen amb una part dels resultats econòmics positius de les mútues. La prevenció és el tancament del cercle imprescindible d'un sistema que pretén vetllar per l'assistència sanitària enfront dels danys i l'adequada gestió de les prestacions. Tenint en compte que des de la vigència de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals s'han reduït els índexs de sinistralitat en un 50 % i només una política mantinguda d'inversions en prevenció pot seguir garantint aquests resultats.
El sindicat considera que amb aquest avantprojecte de llei de mútues s'insinua un model dual sanitari, un per a treballadors en actiu gestionat principalment per les mútues i un altre per a la resta de la població. Al mateix temps que deixa al mercat l'activitat preventiva, a la qual aquest text també dóna l'última anellada, obligant a les mútues a desprendre's dels seus actius en les societats de prevenció abans de finals de 2014, per deixar en mans de la lliure competència del mercat la major part de l'activitat preventiva de les empreses.
Calella a 3 de gener de 2014
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada