EL CONSELL ECONÒMIC i SOCIAL REBUTJA L’AVANTPROJECTE DE LLEI DE MÚTUES DEL GOVERN
• Emplaça al Govern al fet que corregeixi substancialment l'avantprojecte presentat i ho faci amb la participació real i efectiva dels interlocutors socials.
El CES rebutja la possibilitat que les Mútues puguin reconèixer altes metgesses en casos de malaltia comuna utilitzant el silenci administratiu dels serveis públics de salut; recomana que Seguretat Social mantingui el seu compromís amb activitats preventives de riscos laborals i proposa que es millori el model de govern i control de les Mútues i la participació dels interlocutors socials.
El Ple del Consell Econòmic i Social, en el qual participen representants de les organitzacions sindicals, empresarials, experts nomenats pel govern i diferents tipus d'organitzacions socials (consumidors, organitzacions agràries, d'economia social, etc.) ha aprovat avui el dictamen sobre l'Avantprojecte de Llei de Mútues, en el qual es critiquen molt durament els elements bàsics d'aquest projecte normatiu.
En concret, el CES rebutja el procediment previst perquè les Mútues puguin reconèixer en la pràctica altes metgesses en els casos d'incapacitat temporal per malaltia comuna. L'avantprojecte del Govern possibilita que en aquests casos les Mútues puguin fer una proposta d'alta al metge d'atenció primària que ha reconegut la baixa per malaltia, enviant la comunicació a través de la inspecció del servei autonòmic de salut, donant-los un termini màxim de 5 dies hàbils perquè contestin. En el cas de no fer-ho, s'entendrà que l'alta té plens efectes i el treballador haurà d'incorporar-se immediatament al treball, resultant responsable de l'alta el servei públic de salut que no ha respost en termini. Amb aquest pronunciament, l'òrgan consultiu del Govern en matèria de projectes socials i laborals rebutja aquesta ampliació de competències per a les mútues, defensant, com a millor garantia per a la salut dels treballadors en situació d'incapacitat temporal, el criteri prevalent del sistema publico de salut.
Igualment s'ha rebutjat que el govern pretengui suprimir tota activitat de les Mútues en matèria de prevenció. Especialment greu resulta, segons el parer del CES, que el Govern pretengui obligar a les Mútues a vendre o tancar les societats de prevenció, de forma precipitada, abans que finalitzi 2014 sense tenir en compte l'efecte que això tindria sobre els milers de treballadors d'aquestes empreses i sobre els serveis de prevenció que presten.
Finalment, destaca també el CES la necessitat d'establir mecanismes eficaços de govern i participació dels representants d'empreses i treballadors protegits per les Mútues en el control i adreça de les mateixes, així com en els procediments d'elecció i canvi de mútua en cada empresa.
El CES defensa així mateix l'extensió de l'obligatorietat de la prestació per cessament d'activitat als autònoms. CCOO recolza aquesta qüestió i considera que aquesta prestació hauria de formar part de l'activitat del Servei Públic d'Ocupació.
Calella a 29 de gener de 2014
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada