INFORMACIÓ SINDICAL A L'ABAST Secció Sindical CCOO Hospital de Calella

SECCIÓ SINDICAL DE CCOO DE L'HOSPITAL SANT JAUME DE CALELLA I ABS CALELLA-MALGRAT-PALAFOLLS

Benvolguts companys/es:

Oferim aquest espai que pretenem que serveixi com a canal de difusió de la informació generada a l'entorn sindical i laboral i, alhora, com a mitjà d'intercanvi d'impressions entre la nostra Secció Sindical de CCOO Hospital Sant Jaume de Calella i ABS Calella/Malgrat/Palafolls
i els treballadors de la nostra empresa.

Esperem que la informació penjada al bloc sigui de la vostra utilitat.

ccoohsjcabscm@gmail.com

dilluns, 15 de setembre del 2014


NO ENS FALTA ÈTICA,

ENS FALTEN LLITS


Aquesta situació de col·lapse del sistema públic és la coartada del Departament de Salut i del Govern de Catalunya per continuar derivant pacients i donant recursos econòmics públics a hospitals privats que tenen el negoci com a objectiu.

A nosaltres no ens falta ètica, la qual cosa ens falten són llits, professionals sanitaris i que ens retornin els 2.000 milions del pressupost de sanitat que ens han robat en tres anys a través de les retallades. I nosaltres sí tenim proves que s'estan degradant i privatitzant els serveis públics de salut. En altres paraules, s'han augmentat els recursos econòmics del pressupost públic a la disposició dels hospitals concertats amb ànim de lucre, és a dir, els privats, privats.

El Conseller de Salut està molt nerviós, perquè a més de la calor d'aquests dies i que no li hem deixat fer massa vacances, ara té por de l'augment creixent de les mobilitzacions i per això continua dient ximpleries - el tancament i la falta de llits als hospitals són un mite -; mentides - que no hi ha problemes en els serveis d'urgències o que no hi ha intenció de privatitzar ... -; i disbarats, com acusar als sindicats, plataformes de defensa del sistema públic de salut i partits polítics d'esquerres, de polititzar la sanitat per al seu profit, i de falta d'ètica!

La realitat no obstant això és que amb les retallades s'està degradant la sanitat pública amb l'excusa de la crisi i que no hi ha diners (segons para quins i para qui). Els pressupostos de salut s'han reduït, segons els papers oficials, en 1.585 milions d'euros en tres anys i segons el Conseller - té nassos que parli de reduccions superiors a les quals indiquen les dades oficials - en 2.000 milions.

Això representa entre un 16% del pressupost (de 9.874 milions en 2011 a 8.285 milions en 2.013) segons les xifres oficials i un 20% segons *Boi Ruiz. Hem de demanar doncs, ara que ens volen convèncer d'una recuperació econòmica inexistent per a la majoria, que ens retornin, com a mínim, aquests 2.000 milions.

Aquestes retallades han estat desiguals. Mentre que als serveis d'atenció primària i hospitals de propietat i gestió pública i els concertats sense ànim de lucre, se'ls retalla aquest 16% de mitjana, als concertats i els qualificats d'utilització pública, però que són empreses privades amb ànim de lucre, - per exemple els tres hospitals de l'empresa multinacional de sanitat *Capio / *IDC: Sagrat Cor, General de Catalunya i hospital de Sabadell (que no ha de confondre's amb *Parc *Taulí) se'ls ha augmentat el concert en un 78,6%. Diners públics per fer negoci privat. I és per aquest motiu que es deriven pacients dels hospitals públics “retallats” a aquests altres hospitals. Si això no és privatitzar la salut per convertir-la en un negoci....

Tot això pansa perquè amb la retallada interessada de recursos disponibles, s'han tancat llits, quiròfans i altres serveis als hospitals i els *CAP públics, amb el que han augmentat les llistes d'espera de tot tipus i els serveis d'urgències s'han vist col·lapsats reiteradament aquest estiu. I les reclamacions amuntegades per falta de tràmit.

Nosaltres ja advertim el mes de maig que la situació s'agreujaria amb els tancaments de llits d'estiu sumats als llits estructurals tancats durant els últims tres anys (veure taula n.1) L'hospital de la Vall d'Hebron ha tancat a l'agost 195 llits més i l'hospital del Mar, 113.


Clínic – 180
Bellvitge – 260
Vall Hebron – 130
Can Ruti – 115
Arnau Vilanova – 100
Joan XXIII – 42
Sant Pau – 106
Parc Salut Mar – 84
H. Mataró – 40

Total – 1.057



Obrint els llits tancats en Bellvitge, Ca Ruti i Vall d'Hebron, que són 570, podríem operar 23.500 pacients més a l'any, que casualment són els que ara esperen més de 6 mesos per un dels 14 procediments amb garantia.

Les llistes d'espera de tot tipus - per visita a l'especialista, per a proves diagnòstiques i per a intervenció quirúrgica- han augmentat en gran manera. Fins i tot els 14 procediments quirúrgics que tenen garantia d'espera de menys de 6 mesos, han augmentat un 60% amb les retallades (de 50.000 pacients en 2009 a 80.000 en 2013). I d'aquests pacients, 23.500 ja fa més de 6 mesos que estan en la cua. Però és que oficialment i per si no fos poc hi ha 100.000 pacients més que desesperen per altres intervencions amb uns temps d'espera encara més llarg (anys, en molts casos).

També hem vist com es col·lapsaven els serveis d'urgències, alguns d'ells amb esperes per ingressar (per falta de llits) de fins a 3 i 4 dies. En urgències! Tant el tancament de més llits i plantes d'hospitals com les llargues esperes en urgències, han estat motiu de mobilitzacions de plataformes i sindicats aquestes vacances amb el lema “Obrim plantes, els malalts no fan vacances”.

Aquesta situació de col·lapse del sistema públic és la coartada del Departament de Salut i del Govern de Catalunya per continuar derivant pacients i donant recursos econòmics públics a hospitals privats que tenen el negoci com a objectiu. Solament l'hospital de Vall d'Hebron ha derivat a l'hospital Sagrat Cor de Capio/ IDC 575 pacients per operar, a més dels quals ha derivat a la Clínica Plató i a Sant Rafael (en total, uns 1.000 pacients). Però és que al Sagrat Cor i a la Clínica Plató també els deriven pacients del Clínic, de l'hospital del Mar i de Sant Pau, així com pacients del Maresme i del Baix Llobregat, que nosaltres sapiguem.

Possiblement les instal·lacions d'aquests hospitals privats no puguin absorbir punts pacients derivats i acabaran per portar-se treball a casa. Tot sigui pel negoci (amb diners públics per descomptat).

Això conseller, també és privatitzar la sanitat!

Calella a 15 de setembre de 2014
Article Publicat en eldiario.es pels companys Josep Martí Valls, Josep Vallhonesta, Enric Feliu i Josep Cabayol (Membres de la Plataforma pel Dret a la Salut).

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada