INFORMACIÓ SINDICAL A L'ABAST Secció Sindical CCOO Hospital de Calella

SECCIÓ SINDICAL DE CCOO DE L'HOSPITAL SANT JAUME DE CALELLA I ABS CALELLA-MALGRAT-PALAFOLLS

Benvolguts companys/es:

Oferim aquest espai que pretenem que serveixi com a canal de difusió de la informació generada a l'entorn sindical i laboral i, alhora, com a mitjà d'intercanvi d'impressions entre la nostra Secció Sindical de CCOO Hospital Sant Jaume de Calella i ABS Calella/Malgrat/Palafolls
i els treballadors de la nostra empresa.

Esperem que la informació penjada al bloc sigui de la vostra utilitat.

ccoohsjcabscm@gmail.com

dijous, 18 de setembre del 2014


CCOO LLANÇA UNA CAMPANYA INFORMATIVA PER A ATURATS AFECTATS PER DENEGACIONS DE JUBILACIÓ ANTICIPADA




L'acord amb els sindicats obliga a la Seguretat Social a revisar d'ofici totes les sol·licituds de jubilació anticipada que han estat rebutjades en els últims mesos o s'han calculat amb regles diferents a les garantides en la norma. De no haver-se assolit corregir la posició inicial del Govern, la xifra total de possibles afectats seria molt superior als 35.000 aturats que admet el Ministeri.

L'última reforma de pensions negociada pels sindicats, en 2011, incloïa una “clàusula de salvaguarda” que protegia especialment a tots els treballadors i treballadores que havien estat acomiadats abans de l'1 d'abril de 2013 (data en la qual es va aprovar la reforma) i no tornaven a trobar treball, o ho eren després d'aquella data però com a conseqüència de ERE previs a la mateixa, de manera que, en tots els casos tenien garantit l'accés a la jubilació anticipada a partir dels 61 anys amb les regles prèvies a la reforma.

La normativa de protecció social estableix que els treballadors acomiadats, quan no trobin un altre treball, poden subscriure un conveni especial amb la Seguretat Social per completar la seva carrera de cotització i mantenir així la seva expectativa de pensió. Aquest conveni especial no invalida la “clàusula de salvaguarda”.

No obstant això, des del mes de juny passat el Govern va canviar el criteri administratiu que utilitza la Seguretat Social per aplicar la llei i va començar a denegar aquest dret als aturats amb conveni especial. Més de 35.000 aturats es podrien haver vist afectats, segons les dades ofertes en seu parlamentària pel Grup Parlamentari Popular. El principal efecte per a ells és que la Seguretat Social havia començat a denegar la seva sol·licitud de jubilació anticipada o que ha utilitzat altres regles per calcular la seva quantia.

Davant les denúncies presentades, entre uns altres, per CCOO, el Govern ha fet marxa enrere i ha acordat amb els sindicats revisar tots els expedients de jubilació que s'han vist afectats. Gràcies a això la Seguretat Social tornarà a emetre resolucions reconeixent el dret a la jubilació anticipada a partir dels 61 anys, d'acord amb la “clàusula de salvaguarda” pactada per les organitzacions sindicals en la reforma de pensions de 2011. Ja estan en les oficines de Seguretat Social les instruccions que han de regir aquest procés de rectificació administratiu que haurà de desenvolupar-se en els propers dies.

Coincidint amb aquesta revisió dels expedients, CCOO ha engegat una companya informativa per als possibles afectats perquè puguin conèixer de primera mà quina han de fer en cada cas.


Les principals situacions que CCOO ha detectat entre els seus afiliats són:

  • Aturats que han rebut de la Seguretat Social una resolució denegant-los la jubilació anticipada. En aquests casos, l'acord entre sindicats i govern garanteix que el treballador a rebre una comunicació del *INSS revisant el seu expedient i demanant-li que ratifiqui la seva sol·licitud de jubilació anticipada per tornar a emetre una nova resolució acceptant-la.
  • Aturats que havien realitzat una reclamació prèvia davant la Seguretat Social de la qual encara no tenen resposta. En aquests casos el INSS respondrà acceptant la reclamació i autoritzant la jubilació.
  • Persones a les quals la Seguretat Social sí els havia reconegut la jubilació anticipada, però havia realitzat el càlcul de la quantia amb la normativa posterior a la reforma i aquesta donava lloc a una quantia inferior a la qual hagués resultat d'aplicar la legislació anterior. En aquests casos el INSS procedirà a tornar a calcular la quantia aplicant la regulació prèvia a la reforma, i preguntarà a l'interessat per quin de les dues opta.

Encara que el nombre de persones que ja s'han vist afectades se situa entorn d'1.500 segons reconeix la pròpia Seguretat Social, tenint en compte que només s'ha aplicat el criteri restrictiu durant els mesos de juny a setembre, de no haver-se assolit corregir la posició inicial del Govern, la xifra total de possibles afectats seria major que els 35.000 aturats que admet el Ministeri d'Ocupació. L'estimació del govern només té en compte als acomiadats abans d'abril de 2013 que tenen un conveni especial en vigor, però no computen a tots aquells que ho van tenir però ho han donat de baixa, i tampoc a tots aquells que actualment encara perceben prestacions de desocupació però que quan aquesta s'esgoti tenen previst subscriure un conveni especial per mantenir la seva expectativa de pensió.


És difícil donar una xifra concreta, però para CCOO els beneficiats per aquesta rectificació, que haguessin constituït el col·lectiu d'afectats per l'injustificat enduriment que havíem denunciat, superarien fàcilment el doble d'aquesta xifra.



 

 Calella a 18 de setembre de 2014
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada