INFORMACIÓ SINDICAL A L'ABAST Secció Sindical CCOO Hospital de Calella

SECCIÓ SINDICAL DE CCOO DE L'HOSPITAL SANT JAUME DE CALELLA I ABS CALELLA-MALGRAT-PALAFOLLS

Benvolguts companys/es:

Oferim aquest espai que pretenem que serveixi com a canal de difusió de la informació generada a l'entorn sindical i laboral i, alhora, com a mitjà d'intercanvi d'impressions entre la nostra Secció Sindical de CCOO Hospital Sant Jaume de Calella i ABS Calella/Malgrat/Palafolls
i els treballadors de la nostra empresa.

Esperem que la informació penjada al bloc sigui de la vostra utilitat.

ccoohsjcabscm@gmail.com

dilluns, 2 de setembre del 2013


LA DESTRUCCIÓ D’OCUPACIÓ CONTINUA A UN RITME ELEVAT, ESPECIALMENT DE L’INDEFINIT A JORNADA COMPLETA i EN EL SECTOR PÚBLIC


Gairebé un any i mitjà després d'aprovar-se la reforma laboral, la població activa i l'ocupació han disminuït, mentre que ha crescut l'atur. I encara que les taxes de destrucció d'ocupació han començat a retallar-se al llarg del primer semestre de 2013, encara es destrueix ocupació a un ritme elevat, sobretot el de major qualitat, com a indefinits a temps complet i en el sector públic, on des de finals de 2011 s'han perdut 253 mil ocupacions temporals i 121 mil indefinits.

Un estudi de les Secretaries d'Acció Sindical i Ocupació de CCOO destaca que mentre es redueix el ritme de rebaixa de l'ocupació assalariada flexiona a la baixa en el sector privat, l'ajust del sector públic es fa més profund. Durant el primer trimestre de l'any, la taxa anual de caiguda dels assalariats en el sector privat (-4,8%) es desaccelera 1,1 punts percentuals pel que fa al trimestre anterior. Una retallada similar s'observa entre les taxes inter trimestrals del primer trimestre de 2012 i 2013. La desacceleració és, no obstant això, molt menor entre els indefinits a temps complet (-0,6 punts percentuals), que cauen a una taxa anual en el primer trimestre de l'any (-5,7%) superior a la del total d'assalariats (-4,8%), a causa del bon comportament de l'ocupació indefinits a temps parcial, que creix des del segon trimestre de 2012. En l'últim trimestre ho fa a un ritme més que considerable, 12,6%.
Aquesta particular evolució de l'ocupació indefinida del sector privat quan s'analitza per tipus de jornada, indica, d'una banda, que l'ajust dels llocs de treballs més estables -encara que en reculada- segueix sent més dur (-5,7%) que l'observat per al total (-4,8%), i, per un altre, que el creixement de l'ocupació a temps parcial està en part induït per la generosa política de bonificacions instaurada per a aquest tipus de contractes.
La rebaixa de l'ocupació pública s'ha concentrat en l'ocupació temporal, amb taxes anuals de retallada superiors al 20% en els últims tres trimestres. No obstant això, l'ocupació indefinida comença a reduir-se també de manera important en el primer trimestre de 2013 (-4,4%). L'ocupació pública ha minvat en 253 mil contractats temporals des que va començar el seu ajust i 121 mil indefinits.
L'informe de CCOO apunta també que l'ajust de l'ocupació ha anat acompanyat d'un important increment de la productivitat del treball (17,2% des del començament de la crisi) i una considerable devaluació salarial. Tots dos efectes sumats han rebaixat els costos laborals per unitat de producte un -8,4%, des de començaments de l'any 2008 i fins al primer trimestre de 2013, la qual cosa ha permès l'augment en paral·lel dels beneficis empresarials, un 7,1%.
Tot aquest esforç laboral (via acomiadaments, pitjors condicions de treball, i moderació i rebaixa salarial) no s'està traduint enterament en rebaixes de preus, que mantinguin el poder de compra dels salaris, o, menys encara, en augments de la inversió que incrementin l'ocupació. “La destinació de la retallada dels costos laborals està sent, en moltes empreses, la cancel·lació de deute: des de 2008 i fins a finals de 2012, les empreses no financeres han reduït el seu endeutament net en 65 mil milions d'euros (descomptat l'ajust immobiliari) que en gran manera procedeixen de la pèrdua de participació dels assalariats sobre la renda nacional, que ha passat de representar el 54% en el primer trimestre de 2008 al 49,1% en el primer de 2013”, assenyala l'informe.

Calella a 2 de setembre de 2013

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada