INFORMACIÓ SINDICAL A L'ABAST Secció Sindical CCOO Hospital de Calella

SECCIÓ SINDICAL DE CCOO DE L'HOSPITAL SANT JAUME DE CALELLA I ABS CALELLA-MALGRAT-PALAFOLLS

Benvolguts companys/es:

Oferim aquest espai que pretenem que serveixi com a canal de difusió de la informació generada a l'entorn sindical i laboral i, alhora, com a mitjà d'intercanvi d'impressions entre la nostra Secció Sindical de CCOO Hospital Sant Jaume de Calella i ABS Calella/Malgrat/Palafolls
i els treballadors de la nostra empresa.

Esperem que la informació penjada al bloc sigui de la vostra utilitat.

ccoohsjcabscm@gmail.com

divendres, 11 d’abril del 2014


GRIFOLS, L’IMPERI DELS DERIVATS DE LA SANG




Aquesta multinacional catalana, que posseeix el monopoli dels hemoderivats, pressiona perquè es privatitzi el sector.
Fins fa poc, Grifols era una empresa catalana desconeguda per al gran públic. El seu nom es va fer internacionalment famós gràcies a Wikileaks. Un dels seus cables va revelar que, pel Gobern d'Estats Units, la seva planta de Parets del Vallès (Barcelona) era un dels tres actius estratègics en territori espanyol, al costat de l'estret de Gibraltar i el gasoducte que uneix Espanya i Algèria.
Aquesta multinacional, que proveeix de hemoderivats als hospitals nord-americans, seria una de les més beneficiades si l'Estat espanyol s'obstina a seguir els passos de EE UU, on les donacions de sang estan completament privatitzades. En aquest país, Grifols paga 50 dòlars als donants per un litre i mitjà de plasma sanguini, un ingrés extra per als habitants més pobres del país. Una idea que el president de la companyia, Víctor Grifols, intenta replicar a Espanya: “Si poguéssim tenir centres de plasma, podríem pagar 60 euros per setmana, que sumats a l'atur són una forma de viure”.
El monopoli del plasma

La Federació d'Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública (FADSP) denuncia que el conveni entre la Comunitat de Madrid i la Creu Roja obre la porta a la “mercantilització” de la sang: “El conveni obliga a Creu Vermella a subministrar una determinada quantitat al sistema públic. No ho diu de forma explícita, però si només ho obliga a una certa quantitat s'infereix que tot el que s'aconsegueixi per sobre d'això podrà utilitzar-ho amb altres finalitats”, afirma Marciano Sánchez, de FASDP, en referència a les empreses privades del sector, en concret a qui té el monopoli a Espanya, la companyia Grifols.
El 85% del plasma que utilitza Grifols prové d'EUA, país en el qual compten amb 147 centres de donació i on arriben a recaptar 6,5 milions de litres de plasma cada any. Des d'allí, el plasma s'envia a quatre centres de processament: Clayton, Los Angeles, Melville i Barcelona. El 15% restant prové de l'Estat espanyol i de la República Checa. “Aquí, en el Centre de Transfusions de la Comunitat de Madrid, hi ha un acord amb Grifols: el Centre de Transfusió envia el plasma a Grifols i es produeix una barata en el qual Grifols retorna derivats plasmàtics, però es queda amb una part d'aquests derivats obtinguts del plasma”, diu Sonia Palazuelos, treballadora del Centre i integrant de Adecetma. Aquest acord “està regulat en un contracte marco amb la Conselleria de Sanitat. Aquesta barata evita que es pugui parlar del que es paga pel que, en última instància, és un derivat de la sang”, resumeix.
Font: Dempeus per la salut pública         

Calella a 11 d’abril de 2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada