INFORMACIÓ SINDICAL A L'ABAST Secció Sindical CCOO Hospital de Calella

SECCIÓ SINDICAL DE CCOO DE L'HOSPITAL SANT JAUME DE CALELLA I ABS CALELLA-MALGRAT-PALAFOLLS

Benvolguts companys/es:

Oferim aquest espai que pretenem que serveixi com a canal de difusió de la informació generada a l'entorn sindical i laboral i, alhora, com a mitjà d'intercanvi d'impressions entre la nostra Secció Sindical de CCOO Hospital Sant Jaume de Calella i ABS Calella/Malgrat/Palafolls
i els treballadors de la nostra empresa.

Esperem que la informació penjada al bloc sigui de la vostra utilitat.

ccoohsjcabscm@gmail.com

divendres, 6 de febrer del 2015

LA REFORMA LABORAL PROPICIA UN AUGMENT DE LA ROTACIÓ LABORAL EN L’OCUPACIÓ INDEFINIT


Un estudi del Gabinet Econòmic de CCOO posa de manifest que la reforma laboral ha provocat un augment de la rotació laboral (altes i baixes) dels assalariats indefinits. L'any 2014 van ser necessaris signar 1,4 contractes indefinits per consolidar una ocupació estable.


Contractes indefinits necessaris per crear una ocupació estable
La reforma laboral de 2012 va facilitar l'extinció de contractes indefinits abaratint la indemnització en el cas d'acomiadament sense justificació i ampliant els supòsits perquè sigui qualificat de procedent. Com a resultat, ja no és necessari que l'empresa tingui pèrdues per justificar una extinció, sent suficient la simple reducció de les vendes durant tres trimestres consecutius. Addicionalment, la reforma va introduir un nou contracte indefinit per a petites empreses (contracte d'emprenedors), amb un període de prova d'un any, durant el qual l'empresari pot acomiadar sense cost i sense obligació d'argumentar-ho. Això li converteix en la pràctica en un contracte més flexible, fins i tot, que el contracte temporal. La devaluació salarial i l'abaratiment dels costos laborals, impulsat en 2014 per la tarifa plana de cotització a certs contractes indefinits, explicarien l'augment de la rotació laboral (altes i baixes) dels assalariats indefinits.

Com a resultat de la reforma ara és necessari signar més contractes indefinits per consolidar una ocupació permanent. En efecte, si es compara el volum de contractes indefinits registrats en el Ministeri d'Ocupació al llarg d'un any –com es fa en el gràfic i taula adjunts- amb la nova ocupació indefinida que es manté al final de l'any segons la EPA de l'INE. S'observa que van ser necessaris 1,4 contractes indefinits per crear una ocupació estable l'any 2014. Aquest ràtio superior als 1,2 contractes necessaris al final de l'etapa de creixement anterior i és atribuïble a l'augment de la rotació laboral en l'ocupació indefinida que propicia la reforma.

Cada vegada un nombre major de contractes indefinits no responen al seu nom i tenen una trajectòria laboral inferior a l'any. Des de 2012 s'observa un increment de la rotació laboral d'aquest col·lectiu, encara que aquest primer any es deu a una caiguda de l'ocupació estable amb una antiguitat inferior a 12 mesos superior a la dels contractes indefinits signats al llarg de l'any. La rotació va continuar augmentant en 2013 i 2014, però ara per una pobra transformació de l'augment experimentat en la contractació indefinida a la creació d'ocupació permanent. 

Com s'aprecia en la taula adjunta, en 2014, any de recuperació econòmica i amb el PIB creixent a l'1,4%, el nombre de contractes indefinits solament és lleugerament superior al de 2009, any de profunda recessió (-3,6%). No obstant això, en 2014 l'ocupació estable que es conservava a final d'any va ser clarament inferior. És a dir, en 2009 en recessió i amb l'economia destruint un elevat volum d'ocupació, el nombre de contractes indefinits no va ser molt diferent al de 2014 (solament 38.000 contractes menys) però llavors es va consolidar ocupació indefinida en molta major mesura: 205.000 indefinits més en 2009 que en 2014.

Calella a 6 de febrer de 2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada