INFORMACIÓ SINDICAL A L'ABAST Secció Sindical CCOO Hospital de Calella

SECCIÓ SINDICAL DE CCOO DE L'HOSPITAL SANT JAUME DE CALELLA I ABS CALELLA-MALGRAT-PALAFOLLS

Benvolguts companys/es:

Oferim aquest espai que pretenem que serveixi com a canal de difusió de la informació generada a l'entorn sindical i laboral i, alhora, com a mitjà d'intercanvi d'impressions entre la nostra Secció Sindical de CCOO Hospital Sant Jaume de Calella i ABS Calella/Malgrat/Palafolls
i els treballadors de la nostra empresa.

Esperem que la informació penjada al bloc sigui de la vostra utilitat.

ccoohsjcabscm@gmail.com

dimarts, 10 de febrer del 2015

LA SANITAT CONCERTADA PROTESTA CONTRA LES RETALLADES




·        Els treballadors de sis dels 60 hospitals integrats a la xarxa pública comencen a mobilitzar-se contra els plans d'ajust que suporten des de 2010

Les retallades aguaiten a la sanitat concertada catalana, uns 60 hospitals de la xarxa pública. Mancant un conveni laboral col·lectiu per a tot el sector, els sindicats dels hospitals porten des de 2012 negociant acords individuals amb les seves gerències i, segons denuncien els treballadors, per aquest 2015, els directius han posat sobre la taula de negociació algunes propostes que amenacen de nou els seus drets laborals. Aquesta vegada, els empleats d'alguns hospitals concertats s'han negat a acceptar noves rebaixes retributives i han decidit passar a l'acció amb concentracions de protesta per exigir més finançament per als seus centres.

A les primeres manifestacions, afavorides pels treballadors del Consorci Sanitari de Terrasa (CST), s'han unit, en només tres setmanes, els empleats d'altres cinc hospitals concertats. “El Parc Taulí de Sabadell, l'Atenció Primària de Badalona, la Fundació Althaia de Manresa, l'hospital de Vilafranca i el Pius Hospital de Valls també estan realitzant accions de protesta, però esperem que en unes setmanes vagi a més i s'estengui a tots els centres de la concertada”.

El pressupost dels hospitals, que arrossega una retallada continuada des de 2010, és pràcticament el mateix que el de l'any passat, però les circumstàncies econòmiques a les quals fer front s'han endurit. L'IVA sanitari ha passat d'un 10% a un 21%, els preus de les despeses corrents com a llum o aigua han pujat i, Salut exigeix que, amb la mateixa contractació, els centres mantinguin l'augment d'activitat quirúrgica d'un 2% exigit el passat estiu per atallar les llistes d'espera. Només la pujada de l'IVA sanitari. “Els treballadors no van a fer de banquers dels hospitals”. Sobre la taula de negociació del CST —que engloba a l'hospital de Terrassa, dos centres de salut mental i set centres d'atenció primària— s'han posat mesures d'estalvi com congelar els incentius per carrera professional o condicionar els plusos per objectius a no fer dèficit o “amortitzar llocs de treball no indispensables”.

Els empleats de tots els hospitals que s'han unit a les protestes coincideixen que el problema és “la infrafinanciació” dels seus centres i l'única forma d'arreglar-ho és que Salut augmenti les partides destinades a aquestes empreses. “Des de 2010, el Servei Català de la Salut (Catsalut) no finança sobre l'activitat que realitzem i la complexitat que tenim; ells mateixos ho han reconegut. No és un problema d'eficiència, estem infrafinanciats pel que fa a la mitjana de Catalunya”. Hi ha centren que no s'ha unit a les protestes perquè la gerència ha donat una pròrroga de tres mesos al pacte de l'any passat. Però simplement “s'ha ajornat el problema” i que en unes setmanes no tindran més remei que “sumar-se a la guerra” perquè solament l'IVA sanitari suposarà una despesa extra “d'1,5 milions per a l'hospital”. Els treballadors ja tenen, a més, la paga vinculada a objectius subjecta a un equilibri pressupostari que, donades les circumstàncies, mai aconsegueixen.

Una altra de les queixes dels usuaris de la concertada és que, a diferència dels funcionaris públics, no cobraran la paga extra que es va suprimir en 2012. “Som treballadors públics pel que volen, com per treure'ns la paga extra, però després per retornar-la diuen que no, que nosaltres som personal laboral, no funcionari, i no hi ha diners per restaurar aquesta paga”, el conseller de Salut, *Boi Ruiz, es va comprometre a retornar aquesta retribució a tots els sanitaris de la xarxa pública, els treballadors es mostren descreguts amb la promesa.

“Nosaltres volem que ens retornin la paga com als funcionaris però hi ha un problema de finançament i no ho van a fer perquè el que falta sempre ens ho agafen als treballadors”. Els treballadors de Althaia s'han unit a les protestes amb una acampada en el vestíbul de la zona de consultes fa dues setmanes i una xocolatada l'endemà per informar als usuaris de la seva situació.

Les empreses ha decidit de manera unilateral aplicar l'article 41 de l'estatut dels treballadors —modificar substancialment les condicions laborals per raons econòmiques— i això implica “un 5% menys de sou, la reducció de les condicions de les baixes i no remunerar els nivells professionals”, assegurem que les entitat ha vist reduït el seu pressupost en cinc milions en els últims anys. “I 3,5 d'ells els va assumir el personal”.

L'aplicació de l'article 41 també ha estat el detonant perquè altres centres sanitaris s'impliquessin en l'ona de protestes. És el cas dels treballadors de l'empresa municipal Badalona Serveis Assistencials (BSA) —a la qual pertany l'hospital municipal, sis ambulatoris i altres centres soci sanitaris. Els empleats van denunciar una nova retallada salarial que ascendeix al 7% i que se sumeixi a una altra reducció retributiva del 5% pactada a l'agost de 2013 durant un any i mitjà i a l'acord de retallar un 7% la paga per objectius. Els sanitaris de Badalona, que es van manifestar la passada setmana a la plaça de l'Ajuntament, van presentar una denúncia davant el Tribunal Laboral de Catalunya per l'aplicació de l'article 41.

Més del mateix va succeir a la fi de 2014 en el Pius Hospital de Vall: “Com no es va aconseguir un acord, l'empresa va enviar una carta explicant les mesures que aplicaria de forma unilateral i que impliquen una reducció del 3,5% en el sou i del 40% en la paga extra de Nadal per 2015. A més, les retribucions per objectius es meritaran en funció de l'equilibri pressupostari. Entre 2012 i 2014, es van estalviar “5,6 milions en sous” i les empreses pretenen retallar aquest any dos milions més. Els treballadors dels centre sanitaris s'han unit a les protestes a l'estil de Terrassa, manifestant-se totes les setmanes al seus hospitals.



Calella a 10 de febrer de 2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada