INFORMACIÓ SINDICAL A L'ABAST Secció Sindical CCOO Hospital de Calella

SECCIÓ SINDICAL DE CCOO DE L'HOSPITAL SANT JAUME DE CALELLA I ABS CALELLA-MALGRAT-PALAFOLLS

Benvolguts companys/es:

Oferim aquest espai que pretenem que serveixi com a canal de difusió de la informació generada a l'entorn sindical i laboral i, alhora, com a mitjà d'intercanvi d'impressions entre la nostra Secció Sindical de CCOO Hospital Sant Jaume de Calella i ABS Calella/Malgrat/Palafolls
i els treballadors de la nostra empresa.

Esperem que la informació penjada al bloc sigui de la vostra utilitat.

ccoohsjcabscm@gmail.com

dilluns, 7 de maig del 2012





En les conclusions de l’anàlisi que fa la Federació de Sanitat i Sectors Sociosanitaris de CCOO (FSS-CCOO) del Reial Decret-Llei 16/2012, de 20 d’abril, de mesures urgents per garantir la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut (SNS) i millorar la qualitat i seguretat de les seves prestacions, destaca que la lletra i l’esperit que es desprèn del seu contingut atorga poc valor al seu nom: “les mesures que recull, lluny de garantir la sostenibilitat, millorar la qualitat i seguretat de les prestacions , el que pretén és la reducció dels drets de la ciutadania, a incrementar els percentatges de copagament o repagament o instaurar-ne de nous “.


Tan mateix, la Federació de Sanitat de CCOO afirma que tampoc produiran, ni en el millor dels casos, el suposat estalvi de 7.000 milions d’euros que el Ministeri de Sanitat i el Govern han anunciat. Aquest nou Reial decret, que vindrà a substituir al de l’any 2006 pel qual s’estableix la cartera de serveis comuns SNS, i que modifica les lleis de cohesió i qualitat, de garanties i ús racional dels medicaments i productes sanitaris, d’ordenació de les professions sanitàries i la Llei d’Estatut Marc, representa per a la FSS-CCOO la norma més regressiva per al SNS des del naixement de la Llei general de sanitat, de la qual recentment es va celebrar el seu 25 aniversari. Però a més, per a CCOO aquest Reial decret és contrari a l’esperit que la va inspirar, perquè posa en qüestió el dret fonamental de la ciutadania per tenir accés universal al Sistema Sanitari Públic. ”En modificar aquest dret per la nova condició d’assegurat i beneficiari, es vulnera un dels principis fonamentals en què es basa el nostre SNS”. ”Ara, el dret a una prestació sanitària està més vinculat a la Seguretat Social, i es requerirà un excés de burocràcia a determinats grups per acreditar el seu dret a percebre assistència sanitària”.


Sobre els nous copagaments, la FSS-CCOO subratlla: “dos d’ells mereixen el nostre total rebuig, el que s’apliquen a les pensions mínimes i les formes en que els seus beneficiaris van a percebre per part de les comunitats autònomes els reemborsaments de l’excés que hagin gastat en Farmàcia, si es confirma que aquests reemborsaments realitzen als assegurats i, per tant, prèviament hauran d’abonar el percentatge que els correspon sense els límits mensuals previstos, els medicaments i el del transport sanitari no urgent, en el qual estarien inclosos totes aquelles persones que setmanalment han d’acudir a l’hospital en diverses ocasions, bé a rebre els seus tractaments de diàlisi o els seves teràpies de rehabilitació “. Aquesta Federació conclou: “han optat pel més fàcil, que el cost recaigui sobre els més febles abans d’establir mesures organitzatives i de control per aconseguir que la despesa abonat es correspongui amb la feina feta”.


En matèria de Recursos Humans, encara que alguna de les mesures que recull han estat proposades per CCOO, com és el cas de l’elaboració d’un catàleg de categories equivalents en el conjunt del SNS, aquesta Federació considera que en general són febles perquè no aporten millores organitzatives ni d’estalvi al Sistema i denuncia que “no tenen la mínima base de consens”, ja que s’ha negat a les organitzacions sindicals el debat i la negociació de les mateixes. Entre elles, la estatutarització del personal funcionari no aporta grans coses, més enllà d’unificar la relació laboral en el sector sanitari.


Així mateix, les mesures respecte a les àrees de capacitació específica i la creació de noves àrees sembla que posen en dificultat el desenvolupament de la troncalitat en els termes que es recollien en l’esborrany de RD que no va arribar a publicar en l’anterior legislatura. Respecte a la cartera comuna bàsica del SNS i la cartera de serveis complementària de les comunitats autònomes, la FSS-CCOO destaca: “sembla més enfocat a que es va a impedir que qualsevol CCAA decideixi incrementar la seva cartera de serveis i deixa en mans del Ministeri la adequació de la cartera bàsica amb criteris molt laxos, que poden anar disminuint-sense criteris clars “.


En relació a la prestació farmacèutica, CCOO afirma que més enllà de condicionants de copagament, prou coneguts, i l’incompliment de les permanents declaracions de membres del Govern , quan van arribar al poder i eren aspirants al mateix: “seria interessant conèixer en major profunditat les condicions que s’han imposat a la indústria farmacèutica, si l’esforç del ciutadà és també el d’aquestes i el que s’estableix per a les oficines de farmàcia”.


D’altra banda, la FSS-CCOO afirma: “Convindria que s’expliqués millor perquè han inclòs als centres sociosanitaris per desenvolupar activitats assistencials de prevenció, diagnòstic, tractament i rehabilitació. Podria semblar lògic com a mesura d’estalvi la utilització d’aquests centres, en alguns supòsits, pel que pot suposar d’estalvi “, però per a això primer s’haurien de coordinar polítiques comunes entre l’espai sanitari i el sociosanitari i, sobretot, destaca que hauria d’anar acompanyada de mesures d’exigència d’acreditació d’aquests centres sociosanitaris per garantir la qualitat en les cures.


Finalment, aquesta Federació denuncia que el col·lectiu d’immigrants se situa en la diana de les polítiques del Partit Popular: “Aquest RDL i la modificació d’aspectes importants de la llei d’estrangeria ho demostren”. I afegeixen que no hi ha constatació fefaent, ni demostrable, que aquest col • lectiu faci un ús i abús de l’SNS, i que podria ser extrapolable als ciutadans de la Unió Europea.


Fes clic en el següent enllaç per veure el contingut del RDL 16 2012 - Mesures urgents per garantir la sostenibilitat del SNS


Calella a 7 de maig de 2012






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada