ES REDUEIX L’ATUR PERÒ L’ESCASSA CONTRACTACIÓ REGISTRADA ÉS TOTA TEMPORAL
Anàlisi de les dades d'atur registrat i afiliació a la Seguretat Social de maig de 2014
Menys atur registrat el mes de maig de 2014 però més pobresa laboral per la precarització dels contractes i la major desprotecció per atur
El nombre de persones inscrites com a demandants d’ocupació a les oficines de treball a Catalunya s’ha reduït respecte el mes de maig de 2013. Concretament, la reducció interanual ha estat de 49.862 persones (un -7,8%) passant de 642.166 a 592.304 les persones sense feina.
Cal tenir present que les dades publicades pel Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE) corresponen a les persones inscrites com a demandants d’ocupació a les oficines de treball. Això vol dir que aquelles persones sense feina que no estan registrades com a aturades, no estan comptabilitzades en aquestes estadístiques.
Aquesta reducció no pot desvincular-se del fet que Catalunya ve perdent població major de 16 anys (població potencialment activa) des de 2012. Entre juliol de 2012 i juliol de 2013 (darreres dades de població publicades per l’INE) la població s’ha reduït en 45.088 persones al nostre país, el que representa el 29% de la pèrdua total de població a Espanya.
En un any hi ha 13.710 persones immigrants menys inscrites com a demandants d’ocupació, i és evident que no totes elles han trobat feina sinó que una part important han marxat. L’anàlisi de l’atur per sectors ens mostra una caiguda de més de 16.668 aturats en el sector de la construcció respecte l’any 2013, sector a on no s’ha generat ocupació des de l’inici de la crisi.
Mensualment es publica l’evolució dels afiliats ocupats a la Seguretat Social, és a dir, qui té feina i està donat d’alta. En aquestes dades podem apreciar com a Catalunya, respecte abril de 2013, hi ha 37.109 afiliats més, el que suposa un increment de l’1,8%. El gruix de la nova afiliació a nivell estatal, però extrapolable a Catalunya (el 44% del total) correspon al sector de la hostaleria i a altres activitats relacionades amb el turisme, donat l’inici de la temporada d’estiu.
Per tant, podem afirmar que part de la reducció de persones inscrites com a aturades no es deu a que hagin trobat feina, sinó que algunes persones han marxat del país i altres no han renovat la demanda per diversos motius: finalització de prestacions i subsidis per atur (com a conseqüència de la prolongació de la situació d’atur que provoca l’esgotament de la protecció i la conseqüent no renovació de la demanda d’ocupació per part de nombroses persones), desconfiança en els serveis públics d’ocupació, desànim, retorn al sistema educatiu o de formació...
Caldria controlar certes mostres d’eufòria per part d’algunes autoritats en les valoracions sobre l’evolució de les dades de l’atur. L’atur registrat, és un indicador que no pot analitzar-se de forma aïllada a altres dades. Per si sola, la dada de menys persones registrades com a aturades no mostra l’estat de salut del mercat de treball, cal tenir en compte com evoluciona la població total, la població activa (que cerca feina i per tant es manté inscrita tot i no treballar), l’ocupació, la contractació, l’afiliació a la Seguretat Social...
Pel que fa a l’evolució de l’atur respecte el mes passat, abril de 2014, s’ha reduït el nombre de desocupats. S’ha passat de 611.822 a 592.304 persones aturades, el que suposa una reducció del 3,2% i 19.518 persones menys.
Per la seva part, els ocupats afiliats a la Seguretat Social són 37.109 més (el 1,3% ) respecte el mes d’abril.
A Catalunya, actualment hi ha un total de 207.404 contractes registrats, el 88% dels quals són de caràcter temporal. Respecte fa un any, s’han registrat 20.808 nous contractes, només el 21,5% indefinits. Durant el mes de maig, un total de 9.415 contractes han estat registrats, tots ells temporals, ja que la contractació indefinida ha caigut en casi 2.000 contractes.
Ha de tenir-se en compte que contracte no és sinònim de persona ocupada, ja que una mateixa persona pot tenir fins a 30 contractes en un mes (un contracte diari) fet que agreuja, si cap, l’insuficient nombre de contractes registrats.
L’altre problema que demostra l’evolució de la contractació és la creixent precarietat del mercat de treball, tant pel que fa a la temporalitat com a l’augment de la parcialitat que les darreres EPA evidencien. La inestabilitat laboral, la segmentació del mercat de treball i un sistema productiu basat en baixos costos laborals com a factors de competitivitat ens van dur a patir amb major intensitat i cruesa la crisi. Aquestes dades ens mostren com, de nou, tornem a repetir el mateix patró productiu gràcies a una Reforma Laboral que afavoreix la precarietat laboral i que reiterem en l’exigència de la seva retirada.
Per tant, la contractació registrada és insuficient per a donar resposta al nombre de persones aturades i per a la generació neta d’ocupació. El ritme de creació d’ocupació és excessivament lent per a absorbir els nivells d’atur. Tots els nous contractes són de caràcter temporal, concentrats en el sector turístic i, per tant, amb un clar caràcter estacional lligat a la temporada d’estiu. El mercat de treball es precaritza, augmenta el risc de pobresa laboral i no es fa possible la recuperació de l’ocupació a mig i llarg termini.
Les dades sobre protecció per atur corresponen sempre al mes anterior a la seva publicació, per tant, avui es coneixen les dades del mes d’abril de 2014. Aquestes dades ens indiquen que a Catalunya el mes d’abril, 361.906 persones tenien algun tipus de protecció per atur. 173.805 percebien una prestació contributiva, 156.483 algun tipus de subsidi i 31.618, la Renda Activa d’Inserció. Respecte l’any passat, hi ha 54.461 persones menys amb cobertura per atur. S’està produint un important increment del nombre de persones que perden la protecció per atur. El mes d’abril de 2013 respecte el mes d’abril de 2012, 17.510 desocupats van esgotar tot tipus de cobertura per atur.
La major davallada ha estat entre els beneficiaris de prestacions per atur, que han passat de 185.685 a 173.805, 11.880 beneficiaris menys, el que suposa un -6,40% entre març i abril d’enguany i s’han reduït en 44.245 (un 20,3%) en un any. En un any van perdre el subsidi 15.336 persones (un 9% de caiguda) i 10.536 persones l’han perdut en un sol mes, passant de ser 167.019 a 156.483 els beneficiaris. Pràcticament s’ha triplicat el nombre de persones que han esgotat la prestació o el subsidi per atur entre abril de 2014 i abril de 2013 que entre abril de 2013 i abril de 2012.
Pel que fa a la RAI, és la única modalitat de protecció que creix, ho fa en 5.120 nous beneficiaris respecte el 2013. Aquest ajut ha presentat, des de l’inici de la crisi, una evolució a l’alça (en part com a conseqüència de l’enduriment de les condicions d’accés a la RMI que era el recurs més sol·licitat per part de qui esgotava prestacions i subsidis d’atur). Sembla que aquest creixement ha quedat estancat, per primer cop des de 2008, en 9 nous beneficiaris durant el mes d’abril.
La principal causa de la caiguda de la protecció per atur és l’esgotament del període màxim de percepció (2 anys en el cas de les prestacions contributives i 6 mesos amb pròrrogues en determinats casos pels subsidis) com a conseqüència de la prolongació de la situació d’atur. Actualment, el 37,1% de les persones a l’atur fa més de 2 anys que no tenen feina.
La desprotecció en cas d’atur és del 38,9% si tenim en compte les persones inscrites com a aturades que no perceben cap prestació. La desprotecció ha crescut a Catalunya en 3,6 punts percentuals en un any. Aquesta manca de protecció s’eleva fins 57% si la referenciem respecte les 840.200 persones aturades a Catalunya segons l’EPA del primer trimestre de 2014, 8,5 punts percentuals més que fa un any.
Com s’apuntava anteriorment, la major desprotecció pot suposar que es redueixi el nombre de persones que mantenen la seva inscripció com a demandants d’ocupació, ja que hi ha determinades persones que quan esgoten les prestacions per atur no renoven la demanda.
La creixent desprotecció per atur està fent incrementar les situacions de pobresa i exclusió social entre la població. 106.900 llars a Catalunya no disposen d’ingressos, 272.200 tenen a tots els actius a l’atur i el 27,3% de la població es trobava en situació de risc de pobresa a Catalunya el 2013. És imprescindible que s’implementin mesures per a garantir ingressos com la Renda Garantida de Ciutadania, a les persones sense feina i que han esgotat la protecció per atur.
Davant les mostres d’eufòria dels responsables governamentals respecte l’evolució de l’economia i el mercat de treball a Catalunya, des de CCOO de Catalunya volem recordar que 592.300 persones a Catalunya estan a l’atur segons les oficines de treball, xifra que arriba fins els 840.200 segons l’Enquesta de Població Activa i que el nostre mercat de treball no mostra signes de recuperació de l’ocupació, al menys a curt i mig termini, donat que la contractació registrada és insuficient i, absolutament tota, de caràcter temporal, condemnant els i les treballadores a la precarietat i el risc de pobresa laboral.
Així mateix, denunciem que el FMI i el BCE segueixin plantejant més polítiques d'ajustament i empobriment per a Espanya que pretenen que la recuperació econòmica s'assoleixi per la via de la devaluació salarial i la reducció del dèficit públic.
Només amb polítiques econòmiques d'impuls del creixement i la reactivació de la demanda interna amb la millora del poder de compra dels salaris i les pensions i de l'accés al crèdit per part de les empreses i les famílies serà possible la recuperació econòmica i la creació d’ocupació.
Exigim polítiques adreçades a les persones que redueixin les desigualtats que es pateixen al nostre país, el més desigual de la UE en la redistribució de la renda i les diferències entre pobres i rics. Calen mesures per a combatre la creixent pobresa com són la Renda Garantida de Ciutadania (RGC), una reforma fiscal progressiva i redistributiva, una major fiscalitat sobre el capital i les majors rendes o la lluita contra el frau fiscal.
Feu clic per veure el comunicat de premsa de CCOO de Catalunya de valoració de les dades de l'atur del maig del 2014
Calella a 6 de juny de 2014
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada