INFORMACIÓ SINDICAL A L'ABAST Secció Sindical CCOO Hospital de Calella

SECCIÓ SINDICAL DE CCOO DE L'HOSPITAL SANT JAUME DE CALELLA I ABS CALELLA-MALGRAT-PALAFOLLS

Benvolguts companys/es:

Oferim aquest espai que pretenem que serveixi com a canal de difusió de la informació generada a l'entorn sindical i laboral i, alhora, com a mitjà d'intercanvi d'impressions entre la nostra Secció Sindical de CCOO Hospital Sant Jaume de Calella i ABS Calella/Malgrat/Palafolls
i els treballadors de la nostra empresa.

Esperem que la informació penjada al bloc sigui de la vostra utilitat.

ccoohsjcabscm@gmail.com

divendres, 16 de gener del 2015

TROBEN IRREGULARITATS A L’ENS DE SALUT DE LA SELVA



·        La Sindicatura de Comptes analitza en un informe els exercicis comptables del 2009 al 2011

·        Entre altres deficiències, es va signar un contracte d'obres quan els treballs ja s'havien acabat

La Sindicatura de Comptes ha trobat irregularitats comptables i de contractació a la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (que gestiona els hospitals de Blanes i Calella). L'informe analitza els comptes del consorci entre els anys 2009 i 2011.

La Sindicatura de Comptes ha trobat múltiples irregularitats econòmiques en els comptes de la Corporació de Salut Maresme i La Selva dels anys 2009, 2010 i 2011, com adjudicacions sense concurs i pagaments mensuals a dues entitats religioses sense justificar.

La Sindicatura de Comptes va fer públic el  passat 14 de gener avui el seu informe de fiscalització dels comptes de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva corresponent als exercicis 2009, 2010 i 2011.

La Corporació és un consorci participat per l'Hospital Sant Jaume de Calella, el Consorci Sanitari de la Selva, la Fundació Hospital Asil Sant Jaume de Blanes (Maresme) i l'Hospital Municipal de Lloret de Mar, constituït el 2001 per gestionar els diferents nivells assistencials, sanitaris i socials a les comarques del Maresme i la Selva.

La Corporació presta atenció hospitalària a unes 194.000 persones i serveis d'atenció primària a unes 87.400. En l'any 2011 comptava amb 218 llits d'aguts i 1.382 professionals.

El pressupost d'aquesta corporació, que ronda els 100 milions d'euros, està inclòs en els pressupostos de la Generalitat, que exerceix el control de l'entitat.
La sindicatura ha certificat que la Liquidació dels pressupostos de la Corporació dels exercicis 2009, 2010 i 2011, que eren de poc més de 100 milions d'euros, van resultar amb superàvit d'un milió d'euros en l'exercici 2009, de 2,25 milions el 2010 i un dèficit d'1,46 milions el 2011.

Al tancament dels exercicis 2009, 2010 i 2011, la Corporació presentava un volum d'actiu i de passiu de 102,14 milions, 104,03 milions i 89,57 milions, respectivament.

L'informe de la sindicatura inclou 19 observacions relatives als comptes anuals, a la gestió de la contractació i a les partides pressupostàries.

Els pressupostos, poc acurats

L'informe detecta, però, que no van fer una gestió del pressupost com és degut en els tres anys analitzats. La Sindicatura detecta que hi ha liquidacions que desquadren, perquè allò que es va acabar gastant (les obligacions reconegudes) superava el topall màxim fixat (els crèdits definitius). Això "no permet fer l'adequat seguiment pressupostari", recull la Sindicatura.

L'informe indica que la CSMS no segueix directrius correctes a l'hora de comptabilitzar el seu patrimoni ni les seves operacions econòmiques i financeres. "Ho fa d'acord amb el Pla General Comptable, quan ho hauria de fer d'acord amb el Pla General de comptabilitat pública de la Generalitat, perquè està inclosa dins el seu pressupost", adverteix la Sindicatura.

A banda de la gestió comptable, incideix en temes més propers. Així, a més del pressupost, l'informe analitza tots aquells contractes (d'obres, serveis o subministraments) que va fer la Corporació durant aquells tres anys. En total, van ser-ne 46, que van traduir-se en una despesa de 54,71 milions.

La fiscalització feta per la Sindicatura de Comptes posa en relleu moltes incidències. Per exemple, es van contractar serveis informàtics per valor de 2,12 milions sense seguir els procediments previstos o que es va arribar a signar un contracte d'obres quan els treballs ja s'havien acabat (i l'empresa els havia facturat). En concret, aquestes obres van ser la remodelació de la cinquena planta de l'Hospital de Blanes. Els treballs es van fer entre els mesos de maig i agost del 2010 i van costar 110.000 euros, però el contracte d'obres definitiu es va signar a l'octubre.

Seguint l'encàrrec del Parlament, la Sindicatura analitza en detall les despeses de protocol i representació, les d'estudis i dictàmens i les despeses diverses de la corporació. L'informe detecta irregularitats en diversos pagaments.

Per una banda, 46.000 euros per a serveis professionals del 2009; i per l'altra, 124.300 que van percebre dotze treballadors per despeses de representació al llarg de tres anys. En tots aquests casos, recull la Sindicatura, es van abonar les quantitats "sense practicar la corresponent retenció fiscal ni la cotització a la Seguretat Social".

Finalment, l'informe posa en relleu dues deficiències més. La primera, "la manca de regulació formal" entre la CSMS i l'empresa BC Gest SL (servei que es prestava a pacients estrangers i als lesionats per accidents de trànsit i que, precisament, el Consell Rector de la CSMS va decidir dissoldre a finals de 2014). I la segona deficiència, el consorci mensualment feia aportacions a les entitats religioses que gestionen els asils de Blanes i Calella, sense fer-ho constar en cap document justificatiu

La Sindicatura veu anomalies en contractes adjudicats a Ramon Bagó

La companyia de restauració SERHS, propietat de l'empresari Ramón Bagó, investigat per delictes de negociacions prohibides a funcionaris i ús d'informació privilegiada.

Malgrat que el fiscal va lliurar a Bagó el març passat de responsabilitats penals i va arxivar la causa —encara que va constatar “irregularitats administratives”, la flauta de la corrupció ha tornat a sonar sobre el qual anés alcalde de Calella per CiU i alt càrrec de la sanitat catalana, ja que va ser directiu del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), un organisme públic que gestiona diversos centres sanitaris.

En el seu informe de fiscalització de la CSMS de 2009 a 2011, la Sindicatura també a detectar irregularitats en la licitació d'un servei de restauració, obres de remodelació en les cuines i equipaments que va ser adjudicat a SERHS per 7,7 milions d'euros. Segons l'ens fiscalitzador, les clàusules del plec no contemplaven que es pogués subcontractar el projecte d'obres, la qual cosa impedia que les empreses que solament es dediquessin a la restauració “accedissin a la licitació en igualtat de condicions” que les que podien prestar tots els serveis, com és el cas de SERHS, que va ser l'única que es va presentar al concurs.

La Sindicatura també ha trobat anomalies en la contractació de serveis d'anàlisis clíniques adjudicades a l'empresa Laboratori de Referència de Catalunya, participada indirectament per CSC. En la mesa de contractació hi havia dos representants de CSC que havien d'haver-se abstingut en el vot, segons dicta la legislació vigent. No obstant això, en l'expedient “no consta” aquesta abstenció. Precisament, el CSC, que es va beneficiar indirectament amb aquesta adjudicació a una empresa en la qual participava, era en aquests anys l'encarregat de la gestió administrativa dels processos de contractació que es realitzaven en la *CSMS i que ara posa en dubte la Sindicatura.


Al·legacions del Consorci

L'informe de la Sindicatura incorpora, al final, les al·legacions que van fer des de la gerència del consorci, però no alteren el text de l'informe perquè "confirmen" la situació o no comparteixen el judici exposat. Entre d'altres, la CSMS hi explica que s'han corregit deficiències detectades en la contractació dels serveis o que s'ha regularitzat la situació de pagaments que no tributaven i concreta que es fa "un seguiment acurat tant del pressupost com de les despeses".


+ Informació:

EL PUNT AVUI     

DIARI DE GIRONA       

LA VANGUARDIA     

EL PAIS      

BLANESALDIA       

EL GARROTXI.CAT       




Calella a 16 de gener de 2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada