DENUNCIEM L’EXISTÈNCIA DE LES DOBLES LLISTA D’ESPERA
Cada vegada són més els centres del Sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT) que també fan activitat privada. Aquests centres reben finalment del Servei Català de la Salut (SCS) per atendre els mateixos ciutadans i ciutadanes als quals ofereixen atenció privada. L’atenció privada de pagament serveix per evitar la llista d’espera pública.
Aquesta activitat privada es du a terme al mateix centre i per part dels mateixos professionals fora de la seva jornada laboral. Aquesta pràctica vulnera diverses lleis com la de cohesió i qualitat del sistema nacional de salut, la general de sanitat i les d’incompatibilitats (estatal i catalana), que deixen clar que l’accés a les prestacions sanitàries ha de ser en condicions d’igualtat, que en centres públics no hi poden haver dues vies d’accés diferenciades (i més si la diferència depèn de la capacitat econòmica dels ciutadans i ciutadanes), i que és incompatible prestar serveis professionals privats a persones a les quals s’està obligat a atendre al mateix centre sanitari públic.
Hem denunciat aquest fet públicament i per escrit al Departament de Salut, al SCS i als gerents territorials, perquè preguin les mesures adients per fer complir la normativa vigent als centres. El resultat ha estat la presentació, per part de l’ISC, d’un projecte d’instrucció titulat “Activitat sanitària privada en centres sanitaris del SISCAT”, al qual, CCOO ha presentat al·legacions.
Confusió entre públic i privat
En les al·legacions indiquem, entre d’altres raons, que no s’eviten possibles conflictes d’interessos que poden perjudicar el servei públic. El servei justifica fer activitat provada per rendibilitzar l’ús dels recursos que prèviament han quedat infrautilitzats, perquè s’ha contractat activitat a mitjans aliens i, en definitiva, la confusió entre interessos públics i privats facilita que la sanitat privada es nodreixi dels recursos públics.
Continuarem defensant un sistema sanitari de finançament i de cobertura pública, en condicions d’igualtat i equitat en l’accés añs serveis sanitaris de tota la ciutadania. Un sistema que incorpori el principi d’optimització dels mitgans propis públics abans de contractar-ne d’aliens i en el qual es limiti l’activitat privada en centres de finançament públic a situacions excepcionals, tot garantint que els professionals no incorreran en conflictes d’interessos que puguin perjudicar el servei públic.
El que has de saber si estàs apuntat en una llista d’espera a la sanitat
Amb voluntat de ser útils a la ciutadania, el web de CCOO inclou informació d’interès en l’àmbit sanitari. Concretament, a drets dels usuaris i usuàries davant les llistes d'espera es pot trobar un esquema dels drets dels usuaris i usuàries davant les llistes d’espera en la sanitat pública.
Aquí s’explica que hi ha una sèrie d’intervencions quirúrgiques que actualment estan en garantia de 6 mesos d’espera màxima: alliberament de la canal carpiana (nervi del canell), amigdalectomia, artroscòpia, cataractes, circumcisió, colecistectomia (extirpació de la vesícula biliar), galindó, hèrnia inguinal, histerectomia (extirpació de l’úter), prostatectomia (extirpació de la pròstata), pr`tesi de genoll, pròtesi de maluc, quist pilonidal (quist al sacre), varices, vasectomies i intervencions de l’envà nasal.
Recordem que si la intervenció no s’ha pogut realitzar en el termini compromès de 6 mesos, el Servei Català de la Salut (CatSalut) està obligat, en un termini màxim de 30 dies, a proposar un centre (el mateix o un altre) on es pugui dur a terme l’operació. Per això en aquest apartat del web s’expliquen recomanacions per entrar en llista d’espera i la importància d’obtenir el document informatiu d’indicació d’intervenció quirúrgica.
Calella a 12 de gener de 2015
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada