INFORMACIÓ SINDICAL A L'ABAST Secció Sindical CCOO Hospital de Calella

SECCIÓ SINDICAL DE CCOO DE L'HOSPITAL SANT JAUME DE CALELLA I ABS CALELLA-MALGRAT-PALAFOLLS

Benvolguts companys/es:

Oferim aquest espai que pretenem que serveixi com a canal de difusió de la informació generada a l'entorn sindical i laboral i, alhora, com a mitjà d'intercanvi d'impressions entre la nostra Secció Sindical de CCOO Hospital Sant Jaume de Calella i ABS Calella/Malgrat/Palafolls
i els treballadors de la nostra empresa.

Esperem que la informació penjada al bloc sigui de la vostra utilitat.

ccoohsjcabscm@gmail.com

divendres, 9 de gener del 2015

"L’OCUPACIÓ QUE ES CREA SEGUEIX SENT TEMPORAL, PARCIAL i AMB SALARIS BAIXOS”



·        CCOO creu que és necessari millorar el poder de compra dels salaris per impulsar la demanda interna i provocar un augment vigorós de l'ocupació i una reducció més accelerada de l'atur


La reducció de l'atur al desembre es deu en part a la millora de l'ocupació, però també a la retirada de l'activitat laboral de persones desanimades, per la falta d'oportunitats decents, i per l'emigració fora del país a la recerca de millors alternatives.

L'atur registrat al desembre va descendir en 64.405 persones pel que fa al mes anterior (-1,43%). La rebaixa és, no obstant això, molt lleugera, 5.404 aturats menys. Amb això la xifra total d'atur se segueix situant en un nivell molt elevat, 4.447.711 aturats. La rebaixa va ser de 253.627 aturats en els últims dotze mesos (-5,4%).

Aquesta reducció de la desocupació "es deu només en part a la millora de l'ocupació, una altra part –com ve indicant la EPA- s'explica per la retirada de l'activitat laboral de persones desanimades, per la falta d'oportunitats decents, i per l'emigració fora del país a la recerca de millors alternatives."

La rebaixa Inter mensual de l'atur es concentra en les dones (-56.703), mentre que en els homes descendeix en molta menor mesura,-7.702. Aquesta distribució s'explica perquè la desocupació cau en les activitats de serveis feminitzades mentre que augmenta en la indústria i la construcció. Així mateix, això no succeeix en termes anuals, on són els homes (-183.204) els qui registren un descens superior al de les dones (-71.423). El volum d'atur femení (2.335.203) continua situant-se per sobre del masculí (2.112.508) al desembre.

En 2014 es van registrar 16.727.089 contractes, la qual cosa dóna una idea de l'elevada rotació laboral que sofreix els treballadors temporals i ara també –després de la reforma laboral- els indefinits. Del total de contractes subscrits al llarg de 2014, només el 8% van ser indefinits.

Algunes conclusions

·        El creixement de l'ocupació i la reducció de l'atur han continuat al desembre, sent febles i escassos per atendre a l'elevat nombre de persones que no troben ocupació, 5.428.000 aturats. A més, una part de la rebaixa de l'atur s'explica –com ve indicant la EPA- no per la millora de l'ocupació, sinó pel descoratjament i l'emigració davant la falta d'ofertes de treball decents.

·        L'augment de la afiliació es localitza, bàsicament, en el sector públic i en sectors de baix valor afegit (comerç i hostaleria), que generen ocupacions inestables i on es paguen salaris baixos. En conseqüència, no s'observa un canvi en el model productiu liderat per la indústria i ho sectors d'alt contingut tecnològic, la qual cosa posa en dubte la solidesa a mitjà termini dels increments de la afiliació a la Seguretat Social i la rebaixa de l'atur.

·        L'ocupació que es crea és precari: temporal i a temps parcial. Això, sumat a la devaluació salarial fomentada per la reforma laboral, fa que trobar un treball sigui cada vegada menys una garantia per poder portar una vida independent o sortir de la pobresa, i està també darrere de l'important augment dels índexs d'exclusió social.

·        Davant aquest mal panorama és necessària una política pressupostària que fomenti el canvi estructural de l'aparell productiu, que promogui l'ús eficient dels recursos públics en tots els nivells de l'Administració i que ajudi a recuperar la demanda interna. L'objectiu ha de ser treure a l'economia espanyola del seu patró tradicional de creixement de baix valor afegit, sense indústria, ocupació inestable i salaris baixos. Per a això fa falta augmentar suficientment la inversió pública i reorientar-la cap a la millora de la qualitat i el contingut tecnològic de les empreses. La injusta rebaixa d'impostos promoguda pel Govern no persegueix aquesta fi, sinó el rèdit polític a curt termini.

·        Així mateix, és necessari millorar el poder de compra dels salaris, per impulsar la demanda interna i provocar un augment vigorós de l'ocupació i una rebaixa ràpida de l'atur.




Calella a 9 de gener de 2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada