SALUT CASTIGARÀ AMB MÉS RETALLADES ALS HOSPITALS MENYS EFICIENTS
Fins al 5% del pressupost dels centres estarà supeditat a aconseguir objectius
L'eficiència i els bons resultats dels hospitals seran clau a partir d'aquest any per augmentar les seves acovardides partides pressupostàries. Salut ha decidit potenciar el pagament per resultats i ha augmentat el pes de la part variable dels pressupostos dels hospitals, la que està vinculada a l'assoliment d'objectius. Si abans aquesta partida corresponia al 0,5% dels contractes dels hospitals, a partir d'aquest any s'incrementarà fins al 5%. Així, els centres que no compleixin els objectius d'eficiència exigits pel Departament de Salut seran penalitzats sense cobrar fins a, com a màxim, el 5% del seu pressupost. El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha confirmat que aquesta mesura no afectarà a la contractació d'activitat, sinó solament a la partida variable vinculada a objectius i que aquest augment es farà “progressivament”, encara que no ha especificat els temps.
Tampoc estan clars els barems que emprarà Salut per mesurar l'eficiència dels hospitals. “S'estan acabant de definir els indicadors que permetran mesurar els assoliments establerts en la part variable dels contractes”, va apuntar una portaveu del departament. Segons el decret de l'agost passat sobre la contractació de serveis sanitaris a càrrec del Servei Català de la Salut (Catsalut), en el qual ja es feia referència a la contraprestació per resultats, els objectius es determinarien d'acord “amb les directrius del Pla de Salut de Catalunya”.
Per la seva banda, el director de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries (AQuAS), Josep Maria Argimon, ja va avançar en la presentació de l'últim informe de la Central de Resultats, uns indicadors a partir dels quals l'òrgan de Salut va mesurar l'eficiència dels hospitals de la xarxa pública. L'Hospital Clínic va acabar com un dels més eficients mentre que el Sant Joan de Reus o el Sant Pau van obtenir els pitjors resultats sobre la base dels anomenats criteris d'adequació (“és a dir, si el centre s'adequa al que ha de fer”, explicava Argimon). Els indicadors mesuraven les estades superiors a 20 dies en cirurgia de maluc o *ictus, les cesàries, les hospitalitzacions potencialment evitables —per diabetis i pneumònia bacteriana, entre altres dolències — i la gestió d'urgències. “Els gerents hauran de rendir comptes i donar explicacions al Servei Català de la Salut (Catsalut). Aquests resultats van a tenir conseqüències a l'hora de fer els contractes”, advertia Alex Guarga, gerent de serveis assistencials del CatSalut.
El mateix conseller Boi Ruiz explicava el pagament per resultats com un dels “canvis transcendentals del model sanitari”. “La part variable està lligada a allò que esperem els ciutadans que aquest hospital ens pugui donar, quina tornada donen a la societat amb els recursos que se'ls ha donat”, va apuntar en les jornades anuals del Pla de Salut el desembre passat. “És una forma més sostenible, equitativa i de major rendiment de l'euro públic que posem en l'atenció sanitària, especialment en una situació econòmica com la qual estem vivint”, afegia. Amb tot, el propi Ruiz reconeixia el que suposarà per als hospitals que el departament elevi la part vinculada a objectius al 5%. “És alguna cosa molt potent perquè sigui atractiu als hospitals. El 5% ja és molt gruixut però has de posar una fita ambiciosa, que tingui interès”, concloïa.
Mancant que s'especifiquin clarament els criteris d'eficiència, diverses veus ja han sortit per posar en dubte l'eficàcia del pagament per resultats a percentatges tan elevats. “Als gestors mai els passa gens encara que demostrin que no són eficients. Però als professionals sí. Vincular la part variable als objectius posarà encara més pressió sobre els treballadors”, critica Carme Navarro, portaveu de la federació de Sanitat de CCOO. “El que ja té problemes, àdhuc va a tenir més dificultats. Està ben que s'estimuli el treball però cal ajudar-los, no retallar-los”, insisteix el secretari general de Metges de Catalunya (MC), Francesc Duch, que coincideix que l'exigència de millors resultats implica un augment de la “pressió” sobre els treballadors. Duch alerta a més que, encara que Salut ha promès no retallar pressupostos als centres, el discurs que ja manegen alguns gerents d'hospitals concertats diu el contrari. “Ens està arribant informació que les empreses de la concertada es plantegen retallades. A ells els retallen i han de treure-ho d'algun costat… i surt de les nòmines”.
També el dictamen que va treure el Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) a tenor del decret de contractació publicat aquest agost per Boi Ruiz alertava que aquesta mesura podria afectar negativament a l'equitat del sistema. “Quant al pagament per resultats, es considera que el Catsalut ha de garantir que les possibles ineficiències no s'acabin traslladant a la ciutadania en forma de menys recursos”, resa el dictamen. Alguns sindicats temen que les retallades de pressupost en la part variable vinculada a objectius acabin revertint en l'assistència i, en última instància, en els pacients segons quin sigui el seu hospital de referència.
“Als gestors mai els passa res,
als professionals sí”
Calella a 13 de gener de 2015
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada