INFORMACIÓ SINDICAL A L'ABAST Secció Sindical CCOO Hospital de Calella

SECCIÓ SINDICAL DE CCOO DE L'HOSPITAL SANT JAUME DE CALELLA I ABS CALELLA-MALGRAT-PALAFOLLS

Benvolguts companys/es:

Oferim aquest espai que pretenem que serveixi com a canal de difusió de la informació generada a l'entorn sindical i laboral i, alhora, com a mitjà d'intercanvi d'impressions entre la nostra Secció Sindical de CCOO Hospital Sant Jaume de Calella i ABS Calella/Malgrat/Palafolls
i els treballadors de la nostra empresa.

Esperem que la informació penjada al bloc sigui de la vostra utilitat.

ccoohsjcabscm@gmail.com

dimecres, 3 de juny del 2015

CCOO ACONSEGUEIX QUE LA SEGURETAT SOCIAL CORREGEIXI A LES MÚTUES, GARANTINT ALS TREBALLADORS A TEMPS PARCIAL LA PRESTACIÓ PER CURA DE FILL AMB CÀNCER


Diverses Mútues col·laboradores de la Seguretat Social venien limitant el dret dels treballadors i treballadores a temps parcial a accedir a la prestació econòmica per cura d'aquests menors

CCOO, recollint la denúncia de la Federació espanyola de pares de nens amb càncer, ha portat a la Comissió Executiva Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS), de la qual és membre, la denúncia que diverses Mútues estan limitant el dret dels treballadors i treballadores a temps parcial a accedir a la prestació econòmica per cura d'aquests menors, així com una altra sèrie d'incidències que afecten al control i seguiment que aquestes Mútues realitzen d'aquesta prestació. Incidències totes elles que, no obstant això, no es produeixen en els casos de prestacions gestionades directament pel INSS.

La prestació econòmica per cura de menors afectats per càncer o una altra malaltia greu es va engegar en 2011, amb acord de les organitzacions sindicals, i té com a objectiu garantir un subsidi als pares que es veuen obligats a reduir la seva jornada laboral i, per tant, el seu salari per cuidar de manera directa, contínua i permanent als seus fills o menors a càrrec durant el temps de la seva hospitalització i el tractament continuat de la malaltia. La gestió d'aquestes prestacions pugui fer-la tant el *INSS o les Mútues, depenent d'amb quin d'elles tingui concertada l'empresa la cobertura de les contingències professionals.

Aquesta prestació es reconeix a tots els treballadors i treballadores que redueixen la seva jornada de treball, almenys, a la meitat; i la quantia del subsidi està en proporció a la part de salari que han perdut com a conseqüència d'aquesta reducció.

La norma garanteix que tenen dret a la prestació tots els treballadors i treballadores, inclosos els que tenen un contracte a temps parcial quan aquest, almenys, supera el 25% de jornada. No obstant això, diverses Mútues col·laboradores de la Seguretat Social vénen aplicant un criteri restrictiu i deneguen la prestació als treballadors a temps parcial amb contractes molt superiors a l'establert en la norma.

Davant la denúncia formal de CCOO, la Seguretat Social ha emès un informe d'obligat compliment tant a les entitats gestores de la seguretat social com a les pròpies Mútues corregint el criteri restrictiu que algunes d'aquestes últimes havien establert, recordant que ha de reconèixer-se el dret a aquesta prestació també als treballadors a temps parcial quan tinguin un contracte superior al 25% de jornada i redueixin la seva jornada laboral almenys a la meitat.

La Seguretat Social, entre altres qüestions, també adverteix és l'informe mèdic l'únic document que acredita que el menor es troba efectivament en una situació mèdica que exigeix cura i atenció continuat que dóna dret a accedir a aquesta prestació econòmica. De manera que les Mútues han de deixar d'utilitzar la possible escolarització del nen com un criteri per denegar o limitar la durada de la prestació econòmica als pares, ja que, recorda CCOO, en molts casos la pròpia escolarització forma part del tractament mèdic d'aquests nens.

CCOO es felicita del criteri que finalment ha emès la Seguretat Social retornant la prestació als justs termes en els quals la regula la norma, i recorda a tots els possibles afectats que qualsevol incidència amb les Mútues pot ser objecte de reclamació a través de l'Oficina Virtual de Reclamacions depenent del Ministeri en l'adreça web www.ovrmatepss.es, a més d'a través dels serveis d'assessoria de les organitzacions sindicals.



Calella a 3 de juny de 2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada