PENSIONS A DONES AMB FILLS
SENSEBILITAT DE GÈNERE O ELECTORAL ?
Para CCOO aquesta mesura és una iniciativa que millorarà les pensions d'una part, avui petita, de les futures dones pensionistes, però és una mesura aïllada, parcial, que utilitza el sistema de Seguretat Social per finançar objectius de curt termini i amb un fort component electoral. Al temps, s'evita abordar dues grans qüestions: d'un costat, actuar sobre els elements que determinen les diferències de gènere al mercat de treball, en les polítiques de suport a la família i en els sistemes de protecció social, que atribueixen a la dona la responsabilitat principal en l'atenció dels fills. D'un altre, reforçar el sistema d'ingressos de la Seguretat Social.
Per segona vegada en 15 dies, el Govern anuncia una mesura de millora de pensions causades a partir de l'1 de gener de 2016 per a dones que hagin cotitzat almenys 15 anys a Espanya i hagin tingut dos o més fills. Ho va fer en la recent campanya electoral i va dir que ho enviaria al Congrés per al seu debat i que convocaria a les organitzacions sindicals i empresarials per traslladar-los també la proposta. No ho ha fet i ara torna a repetir la proposta i anunciar el mateix recorregut. Esperem que no hi hagi tercera vegada.
Justifica la mesura en la necessitat de millorar la taxa de natalitat, i de reduir les diferències de gènere en el sistema de pensions. Sens dubte, seria bé que en tots dos casos la nostra situació fos millor.
Justifica la mesura en la necessitat de millorar la taxa de natalitat, i de reduir les diferències de gènere en el sistema de pensions. Sens dubte, seria bé que en tots dos casos la nostra situació fos millor.
No obstant això, l'equilibri demogràfic s'aconsegueix combinant taxa de natalitat i immigració. A més no es millora la primera actuant sobre el sistema de pensions. Que les famílies de tota classe tinguin els fills que desitgen -que els estudis diuen que són superiors als quals efectivament tenen- requereix polítiques al moment de tenir-los, no diverses dècades després. Per a això, es precisa inversió en infraestructures per a nens de 0-3 anys, un sistema efectiu i just d'ajudes a tot tipus de famílies, facilitats per a l'adopció quan es desitja, mesures efectives de conciliació de la vida personal, familiar i laboral, i garantir un ambient lliure de discriminació per a les mares treballadores, entre moltes altres.
En relació amb la reducció de l'impacte de gènere en els nostres sistemes de protecció social, és evident que la mesura ajudarà a això però, en opinió de CCOO, de manera insuficient i injusta. Es preveu que beneficiï a les noves pensionistes per jubilació, invalidesa i viduïtat des d'1.1.2016 i no als milions de dones que ja són pensionistes i també han tingut 2 o més fills. Sembla buscar-se una mesura d'impacte, però amb cost econòmic limitat.
L'impacte de gènere en matèria de pensions procedeix del mercat de treball, bretxa salarial, la feminització del contracte a temps parcial (70% dones), de la major dificultat d'accés a la promoció professional per a les dones, tinguin fills o no, tinguin 1 o mes, encara que, certament, en major mesura per les quals mes fills tinguin.
Una vegada més, el Govern anuncia una mesura però no la finança. Es pagarà amb les cotitzacions dels actius i, en el curt termini, amb el Fondo de Reserva, sense que les rendes de capital, patrimoni..., contribueixin. El que ocorreria, almenys en el que aquestes rendes signifiquen sobre la totalitat dels ingressos fiscals, si fos finançada amb transferències de l'Estat.
En resum, CCOO considera que és una iniciativa que millorarà les pensions d'una part, avui petita, de les futures dones pensionistes, però que és una mesura aïllada, parcial, que utilitza el sistema de Seguretat Social per finançar objectius de curt termini i amb un fort component d'ús electoral.
Al temps, s'evita abordar de forma profunda i integral dues grans qüestions socials: d'un costat, actuar sobre tots els elements que determinen les diferències de gènere al mercat de treball, en les polítiques de suport a la família i en els sistemes de protecció social, fomentant els rols sexistes tradicionals que atribueixen a la dona la responsabilitat principal en l'atenció dels fills. D'un altre, reforçar el sistema d'ingressos de la Seguretat Social. Des del mercat de treball, per descomptat i, addicionalment, des de les ja avui necessàries fonts de finançament complementàries, la necessitat del qual s'ha avançat més d'una dècada a causa de l'actual crisi econòmica i de les polítiques desenvolupades per afrontar-la.
Si efectivament el Govern envia aquesta proposta per al seu debat previ al Congrés i els interlocutors socials, veurem si està disposat a abordar aquestes qüestions o es limita a una altra mesura parcial que busca més millorar les seves deteriorades expectatives electorals.
Calella a 8 de juny de 2015
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada