INFORMACIÓ SINDICAL A L'ABAST Secció Sindical CCOO Hospital de Calella

SECCIÓ SINDICAL DE CCOO DE L'HOSPITAL SANT JAUME DE CALELLA I ABS CALELLA-MALGRAT-PALAFOLLS

Benvolguts companys/es:

Oferim aquest espai que pretenem que serveixi com a canal de difusió de la informació generada a l'entorn sindical i laboral i, alhora, com a mitjà d'intercanvi d'impressions entre la nostra Secció Sindical de CCOO Hospital Sant Jaume de Calella i ABS Calella/Malgrat/Palafolls
i els treballadors de la nostra empresa.

Esperem que la informació penjada al bloc sigui de la vostra utilitat.

ccoohsjcabscm@gmail.com

divendres, 8 de gener del 2016

2015 ES TANCA AMB MENYS ATUR, PERÒ AMB MÉS PRECARIETAT EN L’OCUPACIÓ i UNA GRAVÍSSIMA DETERIORACIÓ DE LA PROTECCIÓ PER DESOCUPACIÓ



La reducció de l'atur registrat en 2015 és una dada positiva però, segons el parer de CCOO, ho fa de forma insuficient, a més de que una part important de la reducció es deu a baixes administratives, i no perquè les persones troben una ocupació. CCOO adverteix també que l'ocupació creada és precari, temporal i a temps parcial, i que, com a conseqüència de les retallades imposades pel Govern del PP, el sistema de protecció per desocupació protegeix a menys persones, durant menys temps, amb pitjors prestacions i amb menors quanties.

L'atur registrat es redueix però ho fa de forma molt insuficient: acaba 2015 amb 354.000 persones menys en desocupació que en 2014, la qual cosa equival a una caiguda del 8%. Para CCOO, que es redueixi la desocupació és positiva, però amb aquestes xifres és limitat: a aquest ritme farien falta 6 anys per tornar al nivell de 2007, de tal forma que hauríem d'esperar a 2021 per tornar on estàvem fa set anys, una dècada i mitjana perduda. Afegeix una nota de preocupació el fet que desembre de 2015 té la pitjor dada des de 2012 a pesar que és l'any amb major creixement del PIB.
A més, una part no menor de la reducció es deu al fet que les persones aturades de llarga durada i els que no cobren prestacions deixen d'acudir a les oficines del *SEPE i per tant s'exclouen de les llistes de l'atur. Més de la meitat de les baixes que cada mes es produeixen és per qüestions administratives i no perquè les persones troben una ocupació. La caiguda de la població activa benvolguda per la EPA és un reflex d'aquesta situació.
L'afiliació a la Seguretat Social va augmentar en 533.000 persones en 2015, com a reflex del creixement econòmic i, per tant, de la creació d'ocupació. És un increment del 3,2% sobre desembre de 2014 però que està molt per darrere de la xifra global de 2007, perquè en termes d'afiliació encara estem diversos milions per sota del nivell previ a la crisi.
L'evolució quantitativa de l'afiliació està matisada per l'evolució qualitativa: en l'últim any l'ocupació ha crescut fonamentalment en el comerç, l'hostaleria, la neteja i la vigilància, a més d'en la construcció que comença a recuperar una petita part del perdut. Això és, augmenta l'ocupació de baixa qualitat en els sectors de baix valor afegit en els quals no es pot sustentar el futur del nostre país.
L'ocupació creada és de baixa qualitat: Al desembre de 2015 solament 6,2 milions dels 12,8 afiliats al règim general tenen una ocupació a jornada completa amb un contracte indefinit i per tant 6,6 milions tenen un contracte temporal i/o treballen en jornada parcial no desitjada. Això significa que més de la meitat de la població assalariada ja té una ocupació precària en alguna de les seves formes, bé pel seu contracte ben perquè treballa per hores.
Aquesta situació de precarietat laboral va augmentar en 2015, perquè l'afiliació total del règim general va créixer en 475.965 persones, però els indefinits a temps complet ––els treballadors estables amb ocupacions de qualitat–– solament van augmentar en 129.000 persones mentre que els que tenen condicions precàries van créixer en 347.000 persones.
La contractació segueix sent extraordinàriament precària i de fet en 2015 l'és encara més que en 2014. Al desembre de 2015 els contractes temporals són el 93,2% del total, una xifra superior a la de 2014 que va ser del 92,7% el que reflecteix que la reforma laboral no ha servit per millorar la qualitat de la contractació sinó tot el contrari.
Els contractes de major qualitat, els indefinits a temps complet, amb prou feines arriben al 4% del total dels contractes registrats, la qual cosa els converteix en pràcticament marginals al nostre mercat de treball.
En 2015 ha continuat la deterioració de la cobertura a les persones aturades i de fet totes les seves variables han evolucionat de forma negativa en comparació de 2014: la taxa de cobertura es va reduir el 3%, la despesa en prestacions ha caigut el 13%, la despesa mitjana per beneficiari l'1,2%, el nombre de persones amb prestació s'ha reduït en 298.873 i no perquè baixa l'atur sinó perquè el nombre d'aturats sense prestació és d'1.931.052 persones
La insuportable durada de la crisi i les retallades imposades pel govern en 2012 han provocat una gravíssima deterioració del sistema de protecció per desocupació, que cada vegada protegeix a menys persones, durant menys temps, amb pitjors prestacions i amb menors quanties, tot amb l'objectiu de reduir la despesa en protecció als aturats que en 2015 sofreix una nova retallada de 4.000 milions d'euros.


Calella a 8 de gener de 2016

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada