INFORMACIÓ SINDICAL A L'ABAST Secció Sindical CCOO Hospital de Calella

SECCIÓ SINDICAL DE CCOO DE L'HOSPITAL SANT JAUME DE CALELLA I ABS CALELLA-MALGRAT-PALAFOLLS

Benvolguts companys/es:

Oferim aquest espai que pretenem que serveixi com a canal de difusió de la informació generada a l'entorn sindical i laboral i, alhora, com a mitjà d'intercanvi d'impressions entre la nostra Secció Sindical de CCOO Hospital Sant Jaume de Calella i ABS Calella/Malgrat/Palafolls
i els treballadors de la nostra empresa.

Esperem que la informació penjada al bloc sigui de la vostra utilitat.

ccoohsjcabscm@gmail.com

dilluns, 4 de gener del 2016

REVALORACIÓ DE PENSIONS:

SI NO CANVIEN LES COSES, EL PITJOR ESTÀ PER VENIR



L'efecte conjuntural d'inflació negativa no aconsegueix, ni tan sols, corregir els efectes de la congelació de pensions de 2011 i 2012.


El passat 30 de desembre, es va anunciar la pujada de pensions per 2016 en un 0,25%. Dada coneguda des de la reforma de pensions que, com a conseqüència de les condicions imposades a Espanya pel rescat internacional del nostre sector financer i, amb això, de la nostra economia, va aprovar el Govern i va entrar en vigor el 27 de desembre de 2013.

Aquella reforma, que ve aplicant-se des de llavors, es va aconseguir sense acord parlamentari ni amb els interlocutors socials. Es va apartar dels consensos aconseguits en aquesta matèria des de 1995 com a conseqüència del Pacte de Toledo en matèria de pensions i suposa, de fet, que aquesta revaloració de pensions del 0,25% anual, es mantindrà durant molts anys.

Cal recordar que, abans de la mateixa s'havia suspès l'aplicació de la normativa vigent, que des de 1996 preveia la revaloració de les pensions amb l'IPC, en dues ocasions durant la crisi. La primera, la congelació aprovada pel govern socialista en 2011 (que va suposar una pèrdua de poder adquisitiu d'un 2,9% per a la majoria de pensions); la segona, la no regularització a final d'any de la pujada de pensions aprovada pel Govern del Partit Popular en 2012 (que va suposar una pèrdua de poder adquisitiu d'1,9% també per a la major part de pensionistes).
Amb això, el balanç de la revaloració de pensions durant la crisi, és de pèrdua de poder adquisitiu per 3 de cada 4 pensionistes (-1,10%), la qual cosa es compadeix malament amb el triomfalisme del Govern, que ha intentat i intenta aprofitar la feble situació de la nostra economia acompanyada d'un període de taxes negatives d'inflació, per presentar com a guany de poder adquisitiu, la qual cosa és un efecte conjuntural, recollit acríticament en massa ocasions en la informació publicada.
Però el problema fonamental és que aquest no és el major problema. El pitjor està per venir. Al moment en què la situació econòmica es normalitzi i la dada d'inflació se situï en els objectius establerts per les institucions europees (2%), la fórmula de revaloració de pensions, tal com està dissenyada, sense previsió alguna d'increment d'ingressos de la Seguretat Social, suposarà una pèrdua anual de poder adquisitiu important i sostinguda en el temps (1,75% anual, amb un impacte acumulat molt major al llarg del període mitjà de permanència com a pensionista). Si Espanya tornés a situar-se, segons la nostra experiència històrica, en taxes d'inflació superiors, l'ajust seria major.
Per això, una mínima perspectiva exigeix abordar l'anunci del Govern en el que suposa de fallida del principi de contributivad de les nostres pensions que, una vegada causades, no tenen garantit el seu poder adquisitiu, més aviat el contrari.

Per això, l'actual conjuntura de constitució de noves majories de govern, ha d'incloure entre els objectius de la nova legislatura, recuperar el consens entorn del Pacte de Toledo i corregir l'actual situació abordant noves fórmules de revaloració de pensions que permetin mantenir el seu poder adquisitiu al llarg de la vida del pensionista com a tal, al mateix temps que s'aborden reformes estructurals del sistema de pensions per garantir els ingressos necessaris per mantenir el compromís de solidaritat intergeneracional que està a la base del nostre sistema de Seguretat Social.



Calella a 4 de gener de 2016

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada