INFORMACIÓ SINDICAL A L'ABAST Secció Sindical CCOO Hospital de Calella

SECCIÓ SINDICAL DE CCOO DE L'HOSPITAL SANT JAUME DE CALELLA I ABS CALELLA-MALGRAT-PALAFOLLS

Benvolguts companys/es:

Oferim aquest espai que pretenem que serveixi com a canal de difusió de la informació generada a l'entorn sindical i laboral i, alhora, com a mitjà d'intercanvi d'impressions entre la nostra Secció Sindical de CCOO Hospital Sant Jaume de Calella i ABS Calella/Malgrat/Palafolls
i els treballadors de la nostra empresa.

Esperem que la informació penjada al bloc sigui de la vostra utilitat.

ccoohsjcabscm@gmail.com

dimarts, 14 d’agost del 2012


El PERQUÈ D’UN REFERÈNDUM 


El PP va guanyar legítimament les eleccions generals amb un programa en el qual no constava cap de les principals mesures que s'estan aplicant. Tampoc van aparèixer en el debat d'investidura i, fins i tot després, quan se'ls ha preguntat per què apliquen les mesures que sofrim en l'actualitat les han negat sistemàticament.

 Així les coses, amplis sectors de la societat considerem que estem davant un flagrant incompliment del "contracte" electoral establert entre el PP i la societat espanyola, que solament pot resoldre's democràticament si el programa de govern que desconeixíem i que ara patim se sotmet a consideració de la mateixa.

La crisi econòmica financera en la qual estem immersos ha esdevingut en crisi social si entenem per aquesta aquella situació que es caracteritza per l'empobriment i la desprotecció de la majoria de la població i que té com a conseqüència la fractura de la cohesió social i l'exclusió.

En efecte, les polítiques promogudes des de les institucions europees i seguides, unes vegades de forma resignada i unes altres amb veritable devoció, pels últims governs ens estan portant al desastre social. El determinisme amb el qual s'ha plantejat la política d'austeritat, sense donar una oportunitat a les polítiques de creixement, ens està enfonsant més en la crisi fins al punt que Alemanya està veient com la seva activitat econòmica es ralenteix i països com França i Itàlia, a més d'Espanya, entren novament en recessió. Grècia, Irlanda i Portugal no estan avui millor que fa dos anys, malgrat l'immens sofriment al que s'ha sotmès als seus ciutadans.

La deterioració al que estan sent sotmesos els drets socials i laborals i les xarxes de protecció; l'empobriment de la majoria de la població; la nul·la equitat de les mesures que es vénen adoptant; el veure com els rics i poderosos surten com si res passes, així com la forma en què les mesures es decideixen estan alimentant un profund sentiment d'injustícia i indignació entre la ciutadania que es tradueix en animadversió cap a els qui des de la talaia del poder decideixen aplicar-les. Sentiments que s'estenen al conjunt de les institucions amb un seriós risc de desafecció democràtica creixent, com d'alguna manera ha quedat reflectit en l'última enquesta del CIS.

Les mesures aplicades per enfrontar la crisi econòmica estan generant una crisi social i la forma en què s'estan fent les coses des de les instàncies de poder està portant a una crisi política de la qual ara solament coneixem la seva projecció estadística però que pot tenir expressions més dramàtiques i indesitjables, com la Història s'ha encarregat d'ensenyar-nos.

Part de la desafecció que sent la ciutadania cap a les institucions democràtiques es justifica per la distància que es percep entre el que els representants polítics diuen quan estan en campanya electoral i el que fan quan arriben al poder, en com s'exerceix l'activitat política i en com les institucions i formacions polítiques es relacionen amb els ciutadans.

La prepotència, la falta de diàleg o la manera de transmetre la informació són qüestions que no passen desapercebudes a la ciutadania, que té la maduresa suficient per reaccionar quan considera que des del poder la hi menysprea o pretén tractar com a estúpida, que és el que ha succeït recentment amb la manera en què el Govern va presentar el "rescat" bancari. O com quan s'assabenta per la premsa internacional de la preparació d'un nou "rescat" que, com l'anterior, tampoc estarà condicionat però que acabarà pagant i patint el conjunt de la població.

La Constitució espanyola en el seu article 92.1 estableix: "Les decisions polítiques d'especial transcendència podran ser sotmeses a referèndum consultiu de tots els ciutadans"

El Govern no pot escudar-se en l'argument que els ciutadans els van votar per superar la crisi i que les mesures que ara aplica van en aquesta adreça. Perquè els ciutadans volem que se superi la crisi, sí, però també volem i tenim dret a saber com es farà, què ens suposarà en les nostres condicions i expectatives de vida i si els esforços a realitzar es practicaran de forma equilibrada.

El 20 de novembre ningú va poder pronunciar-se sobre l'abaratiment de l'acomiadament, sobre la individualització de les relacions laborals, sobre les retallades en educació i sanitat, sobre l'increment dels impostos, sobre la reducció de salari i ocupació en les administracions i empreses públiques, sobre les retallades en dependència, sobre la reducció de les prestacions per desocupació....

Així les coses, s'entendrà que amplis sectors de la societat considerem que estem davant un flagrant incompliment del "contracte" electoral establert entre el PP i la societat espanyola, que solament pot resoldre's democràticament si el programa de govern que desconeixíem i que ara patim se sotmet a consideració de la mateixa.

 No estem plantejant res estrafolari, malgrat algunes opinions, simplement estem recorrent a la Constitució espanyola que en el seu article 92.1 estableix literalment: "Les decisions polítiques d'especial transcendència podran ser sotmeses a referèndum consultiu de tots els ciutadans".

Tenim precedents. En la dècada dels vuitanta el Govern socialista, malgrat comptar amb una majoria absoluta de 202 diputats, va sotmetre a referèndum l'entrada d'Espanya en l'OTAN. Es tractava llavors, com ara, d'una decisió política d'especial transcendència que a més no havia figurat al seu programa electoral.

Tornem a estar davant "decisions polítiques d'especial transcendència" doncs poden canviar dràsticament el quadre de drets a Espanya. Si a això li afegim que aquestes mesures les sofrim tots però ningú ha pogut opinar sobre elles, s'entendrà que demanem que el Govern convoqui un referèndum perquè la ciutadania pugui expressar lliurement la seva opinió sobre si aquest és el camí a seguir per superar la crisi.


(Article d'Opinió d'Ignacio Fernández Toxo i Cándido Méndez publicat en El País del dilluns 13 d'agost de 2012)



Calella a 14 d’agost de 2012




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada