INFORMACIÓ SINDICAL A L'ABAST Secció Sindical CCOO Hospital de Calella

SECCIÓ SINDICAL DE CCOO DE L'HOSPITAL SANT JAUME DE CALELLA I ABS CALELLA-MALGRAT-PALAFOLLS

Benvolguts companys/es:

Oferim aquest espai que pretenem que serveixi com a canal de difusió de la informació generada a l'entorn sindical i laboral i, alhora, com a mitjà d'intercanvi d'impressions entre la nostra Secció Sindical de CCOO Hospital Sant Jaume de Calella i ABS Calella/Malgrat/Palafolls
i els treballadors de la nostra empresa.

Esperem que la informació penjada al bloc sigui de la vostra utilitat.

ccoohsjcabscm@gmail.com

dilluns, 10 de març del 2014


LA DEVALUACIÓ SALARIAL VA COMENÇAR EN 2009 i ÉS MAJOR DE LA QUAL MOSTRA LES ESTADISTIQUES DE L’INE”



Ja vam alertar al febrer de 2012, en un document del seu Gabinet Econòmic, que la devaluació salarial era més profunda que l'observada a través del salari mitjà publicat per l' Institut Nacional d'Estadística (INE), a causa de l'efecte que provoca sobre la seva evolució el canvi en la composició de l'ocupació, que va anar particularment important al principi de la crisi.

La devaluació salarial va començar en 2009 i és major a la qual mostren les estadístiques de l'INE

L'any 2009 van ser acomiadats 900.000 treballadors temporals, que guanyaven de mitjana un 45% menys que els treballadors indefinits, la qual cosa va disparar a l'alça les mitjanes salarials per un efecte matemàtic, donant la sensació de que els salaris en nomina pujaven molt, quan en realitat van sofrir una forta moderació.

Prova d'això són les dades incloses en el gràfic adjunt, que procedeixen de la Mostra Contínua de Vides Laborals (MCVL) publicada pel Ministeri d'Ocupació, on s'ha extret l'evolució del salari mitjà diari dels treballadors més estables del mercat de treball espanyol, que han romàs contractats tots els dies de l'any des de l'any 2004. La variació del salari mitjà d'aquesta mostra comuna de treballadors es va enfonsar a partir de l'any 2009, creixent un 1,3% mentre que l'any anterior el seu augment va ser del 6,2%. La moderació va ser major en el sector privat, on els salaris dels treballadors més estables van créixer només un 0,3% en 2009, enfront de l'augment del 5,8% de l'any anterior. Si això va ocórrer amb els treballadors més estables, no sembla aventurat dir que la resta va córrer similar sort.

Davant la importància de descomptar l'efecte composició de l'ocupació de les estadístiques per tenir una visió veraç del que està ocorrent amb l'evolució dels salaris que es cobren en nòmina, CCOO va presentar una proposta en el Consell Superior d'Estadística, el passat 14 de juny de 2013, de construir un nou indicador que estimés la variació pura del salari en nòmina a partir de les dades salarials procedents de l'Agència Tributària inclosos en la MCVL. La proposta de moment espera el seu desenvolupament per l'INE.

El Banc d'Espanya s'ha sumat recentment, amb la publicació d'un treball en el seu Butlletí Econòmic, a la denúncia de la importància de descomptar el canvi en la composició de l'ocupació de les estadístiques salarials per tenir una visió real de què està ocorrent amb l'evolució dels salaris cobrats en nòmina. No obstant això, CCOO considera que aquest primer treball del Banc d'Espanya emmalalteix d'algunes manques que possiblement s'esmenin en futures edicions. En primer lloc, analitza l'evolució de les bases de cotització i no les expressa en termes diaris, a pesar que els salaris i els dies cotitzats estan disponibles en la base de dades que empra (MCVL). En segon lloc, utilitza un model economètric per controlar els canvis en la composició de l'ocupació, quan això no és necessari en una mostra contínua que permet comparar entre dos anys una àmplia mostra comuna (la MCVL es compon per un milió de vides laborals). Probablement per aquests motius l'estudi obté resultats qüestionables, com que les bases de cotització pràcticament no van créixer en termes reals en el període 2001-2005 o que la moderació salarial no va començar en 2009.


Calella a 10 de març de 2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada