INFORMACIÓ SINDICAL A L'ABAST Secció Sindical CCOO Hospital de Calella

SECCIÓ SINDICAL DE CCOO DE L'HOSPITAL SANT JAUME DE CALELLA I ABS CALELLA-MALGRAT-PALAFOLLS

Benvolguts companys/es:

Oferim aquest espai que pretenem que serveixi com a canal de difusió de la informació generada a l'entorn sindical i laboral i, alhora, com a mitjà d'intercanvi d'impressions entre la nostra Secció Sindical de CCOO Hospital Sant Jaume de Calella i ABS Calella/Malgrat/Palafolls
i els treballadors de la nostra empresa.

Esperem que la informació penjada al bloc sigui de la vostra utilitat.

ccoohsjcabscm@gmail.com

dilluns, 6 de juliol del 2015

ESPANYA VA GASTAR 37.118 MILIONS EN CONCERTS AMB LA SANITAT PRIVADA



Dades consolidades entre 2009 i 2013. La sanitat pública va sofrir, entre aquests anys, una retallada de 8.869 milions d'euros. La “ retallada ” més severa va ser en personal amb 3.563 milions menys, segons la ‘Estadística de Despesa Sanitària Públic’ del Ministeri de Sanitat.

La importància d'aquest informe és que està basat en la despesa consolidada, és a dir, reflecteix la despesa real que cada administració ha fet en la sanitat pública entre 2009 i 2013.

Cadascun d'aquestes dades està recollit en la
Estadística de Despesa Sanitària Públic’ (EGSP) que des de 1988 elabora el Ministeri de Sanitat. Amb aquest informe mesuren la foto fixa durant aquests cinc anys, en els quals va canviar l'inquilí de la Moncloa, es va retallar la paga extra als funcionaris, i es “va racionalitzar” la despesa sanitària per acontentar a Brussel·les.

Comencem per 2009. En aquest any, la despesa sanitària públic a Espanya era de 70.579 milions d'euros. Cinc anys després es va reduir un 12,5% fins a caure als 61.710 milions. És a dir, un ‘*tijeretazo’ de 8.869 milions. (El 86% d'aquesta retallada ho van fer les Comunitats Autònomes, amb una reducció de 7.641 milions).

La major caiguda en la despesa en sanitat pública va coincidir amb l'arribada de Mariano Rajoy al desembre de 2011. Solament un any després del seu pas per la Moncloa, la despesa sanitària públic va caure un 5’7%. A l'any següent va tornar a caure, aquesta vegada un 3’8%.


La sanitat privada, la gran aliada

En cinc anys, entre 2009 i 2013,
Espanya es va gastar 37.118 milions en “en compres al sector privat a través de concerts”. És més, solament en 2013, va suposar l'11,6% de tota la despesa sanitària públic, amb 7.173 milions d'euros.





La despesa en concerts amb la sanitat privada també va caure durant aquests anys. Però ho va fer lleugerament si ho comparem amb la resta de partides, va descendir un 4,9%.

Els anys en els quals més es va gastar en aquest concepte coincideixen amb els últims anys de la segona legislatura de José Luis Rodríguez Zapatero. Entre 2009 i 2010, la despesa en concerts privats va pujar un 1,2%.


Les víctimes de les retallades

Segons es pot llegir en aquest informe “la funció que major pes té en l'àmbit de l'assistència sanitària pública és la dels
serveis hospitalaris i especialitzats”.

No obstant això, aquest sector va ser
un dels quals més retallades va sofrir.
En cinc anys es van gastar en serveis hospitalaris 1.833 milions menys.
Els serveis d'atenció primària també van sofrir un bon tall, 1.641 milions menys.

Però la major retallada s'ha produït en la despesa farmacèutica, amb 2.934 milions menys (una caiguda d'un 21’9%).

També es va reduir la despesa en serveis de
salut pública (491 milions menys) i en ‘trasllat, pròtesi i aparells terapèutics’ (218 milions menys).

En el cas concret de la despesa en serveis de salut pública, l'informe recull una caiguda brutal en la despesa de 2010, un descens del 34%.

L'explicació segons apunten els autors de l'informe està en els
333 milions d'euros que el Ministeri de Sanitat va gastar “a la tardor de 2009 a través d'una compra centralitzada de la vacuna contra la grip A (H1N1)”.


Forat en les nòmines

Entre 2009 i 2013, la
remuneració de personal sanitari públic va sofrir una retallada d'un 11’4%, és a dir, 3.563 milions menys.

El 72% es va fer durant el primer any del govern de Mariano Rajoy. En 2012, la despesa en personal va caure un 7’8%, “la qual cosa tradueix les mesures de contenció salarial adoptades a partir de 2010”, segons els autors d'estudi realitzat per la Sotsdirecció General de Cartera Bàsica del Sistema Nacional de Salut.



Fuente:  Cadena SER                  

  

Calella a 6 de juliol de 2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada