INFORMACIÓ SINDICAL A L'ABAST Secció Sindical CCOO Hospital de Calella

SECCIÓ SINDICAL DE CCOO DE L'HOSPITAL SANT JAUME DE CALELLA I ABS CALELLA-MALGRAT-PALAFOLLS

Benvolguts companys/es:

Oferim aquest espai que pretenem que serveixi com a canal de difusió de la informació generada a l'entorn sindical i laboral i, alhora, com a mitjà d'intercanvi d'impressions entre la nostra Secció Sindical de CCOO Hospital Sant Jaume de Calella i ABS Calella/Malgrat/Palafolls
i els treballadors de la nostra empresa.

Esperem que la informació penjada al bloc sigui de la vostra utilitat.

ccoohsjcabscm@gmail.com

dilluns, 27 de juliol del 2015

ALERTEM QUE LA REDUCCIÓ DE L’ATUR ES BASA, ÚNICAMENT, EN CONTRACTACIÓ TEMPORAL


La discriminació de les dones al mercat de treball creix: més dones a l'atur que el primer trimestre de l'any i ínfima proporció de dones, 4,2%, que han sortit de l'atur en un any

ATUR CATALUNYA/ESPANYA

Els resultats de l'Enquesta de població activa (EPA) per al segon trimestre del 2015 indiquen que el nombre de persones aturades a Catalunya s’ha reduït en un 0,95% respecte del trimestre anterior, és a dir, hi ha 31.800 aturats i aturades menys, que deixen un total de 726.200 persones sense feina. A Espanya, la xifra d'aturats el segon trimestre de l’any ha estat de 5.149.000, amb una taxa d'atur del 22,37%. Per tant, l’evolució de l’atur ha estat pitjor a Catalunya que a la resta de l’Estat. La taxa d'atur a Catalunya, tot i baixar del 20%, continua sent elevada i se situa en el 19,10%, 0,95 punts percentuals menys que el trimestre anterior i 3 punts percentuals menys respecte del 2014. La Setmana Santa i l’inici de la temporada d’estiu explica part de la reducció de l’atur. Les dones a l’atur han augmentat en 1.100.

Respecte a ara fa un any, l'atur s’ha reduït en 44.200 persones a Catalunya, el que representa una disminució del 5,74%. A Espanya la reducció també ha estat més elevada, amb un 8,43% i 473.900 persones aturades menys. Entre el primer trimestre del 2015 i del 2014, a Catalunya, la reducció de l’atur va ser de 82.200, casi el doble que l’actual.

Es manté la xifra insostenible de 726.200 persones desocupades. L’atur té rostre de dona, ja que les dones tenen moltes més dificultats per accedir al mercat de treball. Ha augmentat la xifra d’aturades respecte del trimestre passat, tot i que les activitats turístiques tradicionalment han ocupat moltes dones, i només el 4,2% del total de la reducció de l’atur respecte a ara fa un any correspon a dones. De nou, les dones són les principals víctimes de la crisi i les que tindran menys oportunitats de recuperació.


ACTIVITAT

L’activitat a Catalunya puja en 20.000 persones respecte el primer trimestre de 2015 i cau en 9.200 persones respecte del segon trimestre del 2014, el que suposa un 0,53% i un 0,24% menys, respectivament.

La caiguda de l’activitat respecte de l’any anterior evidencia que el desànim continua present al nostre mercat de treball: cau la població potencialment activa en 16.100 persones que han marxat. La reducció de l’activitat fa decréixer la taxa d’atur sense creació d’ocupació equivalent. L’augment de l’atur i de la seva durada entre les dones pot provocar reducció de la seva activitat i que es retrocedeixi en l’assoliment de nivells similars de les taxes d’activitat femenina i masculina.


OCUPACIÓ

Respecte de les dades de població ocupada, podem dir que per a aquest segon trimestre del 2015 l'ocupació ha crescut a Catalunya en 51.800 persones respecte del trimestre anterior, el 1,71%. Respecte a ara fa un any, l’ocupació només ha crescut en 35.000 persones, l’1,15%. La taxa d'ocupació per al segon trimestre del 2015 és del 50,73% a Catalunya. Aquesta xifra representa 0,93 punts percentuals més que el trimestre anterior i 2,03 punts percentuals més que l'any 2014.

La creació d’ocupació és insuficient per donar resposta a les 726.000 persones sense feina.


SITUACIÓ PROVÍNCIES

L'anàlisi per províncies ens mostra com Tarragona registra, de nou, la taxa d'atur més elevada, amb un 22,16%, seguida de Girona amb un 19,21% i Barcelona (18,97%). Lleida, la darrera demarcació, a molta distància de la resta de províncies, se situa en un 14,94%.


CONTRACTACIÓ A CATALUNYA
El segon trimestre del 2015, el nombre de persones assalariades amb contracte indefinit creix en 12.400 persones respecte del primer trimestre del 2015, tot i que les persones amb contracte temporal augmenten en 42.100, el que representa que més del 77% del total de l’ocupació assalariada és temporal. Respecte a ara fa un any, es destrueixen 12.700 contractes indefinits i el miserable 0,8% d’augment total de contractes és tot ell temporal.
De nou creix la precarietat laboral en la qual es basa la reducció de l’atur. L’estacionalitat del segon trimestre marca el tipus de contracte, tot i que interanualment es posa de manifest que la temporalitat és l’aposta empresarial pel nou model productiu. No hi haurà recuperació econòmica ni del mercat de treball mentre no millori la quantitat i la qualitat de la contractació.

ATUR DE LLARGA DURADA

Es manté l’atur de llarga durada. El 60% de les persones a l’atur fa més d’un any que busquen feina. D’aquests, 129.000 fa entre un any i dos anys i 305.500 fa més de dos anys.

La cronificació de l’atur genera la desprotecció econòmica però també redueix les oportunitats de retorn al mercat laboral de qui la pateix. Les dones estan augmentant en xifra d’atur de llarga durada, sobretot aquelles que fa més de dos anys que no treballen.


Davant aquest escenari, CCOO de Catalunya:

  • Reclama polítiques de lluita contra les desigualtats i discriminacions que pateixen les dones al mercat de treball.
  • Exigeix una resposta ferma davant la creixent desprotecció que pateixen les persones a l’atur de llarga durada. La renda garantida de ciutadania ha d’assegurar ingressos mínims a les persones sense feina ni recursos.
  • Insta els poders públics i les empreses a apostar per la qualitat de la producció i l’ocupació com a motor de creixement i recuperació econòmica i a reduir la precarietat laboral de la nova ocupació, especialment en sectors com el turístic.
  • Demana inversió i polítiques públiques que fomentin l’activitat econòmica i la generació d’ocupació de qualitat.




Calella a 24 de juliol de 2015




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada