INFORMACIÓ SINDICAL A L'ABAST Secció Sindical CCOO Hospital de Calella

SECCIÓ SINDICAL DE CCOO DE L'HOSPITAL SANT JAUME DE CALELLA I ABS CALELLA-MALGRAT-PALAFOLLS

Benvolguts companys/es:

Oferim aquest espai que pretenem que serveixi com a canal de difusió de la informació generada a l'entorn sindical i laboral i, alhora, com a mitjà d'intercanvi d'impressions entre la nostra Secció Sindical de CCOO Hospital Sant Jaume de Calella i ABS Calella/Malgrat/Palafolls
i els treballadors de la nostra empresa.

Esperem que la informació penjada al bloc sigui de la vostra utilitat.

ccoohsjcabscm@gmail.com

dimarts, 28 de juliol del 2015

LA POCA OCUPACIÓ CREADA EN EL SECTOR TURÍSTIC ÉS PRECARI, TEMPORAL, A TEMPS PARCIAL i DE BAIXOS SALARIS



La indústria turística espanyola viu la seva millor temporada des de 2008, una situació que contrasta amb l'escassa ocupació creada, que a més és precari i amb un alt percentatge de pràctiques fraudulentes, segons han denunciat en roda de premsa José María Martínez, secretari general de la Federació de Serveis de CCOO, i Gonzalo Fuentes, responsable de Política Institucional.

“L'Informe de l'Activitat Turística, Ocupació i la Negociació Col·lectiva durant l'any 2014 i el període gener-maig 2015” que ha presentat la Federació de Serveis de CCOO posa de manifest que la indústria turística espanyola viu una època de bonança, que es tradueix en un augment de visitants, pernoctacions, ingressos i de la rendibilitat dels establiments hotelers i hostalers. No obstant això, segons va apuntar José María Martínez, “l'ocupació no creix en la mateixa proporció que el negoci”.

Ocupació de baixa qualitat

Poc ocupació, amb prou feines s'han creat 1.560 ocupacions al llarg de 2014, i sobretot precari, temporal, i a temps parcial. “De l'ocupació creada, el 73% ha estat temporal, i d'ells la meitat a temps parcial”, va assenyalar per la seva banda Gonzalo Fuentes, qui va destacar també que “l'hostaleria és el sector econòmic amb els salaris més baixos, amb una mitjana anual de 13.851€ enfront dels 22.697€ de tots els sectors”.

Els responsables de la Federació de Serveis així mateix van destacar que l'informe posa en relleu que l'ocupació en el sector turístic té un alt percentatge de pràctiques fraudulentes: “Els contractes a temps parcial, de 2 o 3 hores, amaguen en molts casos jornades més llargues”.

Els pràctiques fraudulentes no es limiten als abusos en la contractació a temps parcial, segons van denunciar: “Altres modalitats de frau són els contractes d'aprenentatge i formatius, que s'usen per cobrir llocs de treball, els falsos autònoms i la subcontractació d'empreses multiserveis, com en el cas de de el col·lectiu de cambreres de pisos, amb l'objectiu de precaritzar encara més l'ocupació i pagar salaris més baixos dels marcats en els convenis”.

Però si l'ocupació no està d'acord amb l'auge del sector turístic, “tot apunta al fet que 2015 serà una temporada excel·lent”, aquest contrasta també amb el bloqueig de la negociació col·lectiva. “Gairebé el 40% dels treballadors del sector, al voltant de 400.000, està sense conveni”, segons les dades de la Federació de Serveis, que urgeix als empresaris a abordar la negociació i desbloquejo de 19 convenis provincials i 5 de comunitats autònomes.

Propostes de CCOO

“L'Informe de l'Activitat Turística, Ocupació i la Negociació Col·lectiva durant l'any 2014 i el període gener-maig 2015”, a més de l'anàlisi de l'activitat turística i de les condicions laborals dels treballadors i treballadores del sector, avança algunes propostes de CCOO per convertir la indústria turística en una indústria de qualitat, que es resumeixen en inversió en recursos humans (ocupació de qualitat i amb drets), inversió en infraestructures, noves tecnologies i conservació del patrimoni cultural, així com la lluita contra l'intrusisme i l'economia submergida.



Calella a 28 de juliol de 2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada